"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" Teatrul de Revistă "Constantin Tănase"
Bancuri sofisticate :-) Bancuri sofisticate :-)

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2015
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2024
OperaRail 2023
OperaRail 2022
OperaRail 2014
OperaRail 2021
Artisti români Artisti români
Cristian Mihăilescu
Ludovic Spiess
Ionut Pascu
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Budapesta Opera
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Teatro dell Opera di Roma
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Bilanț de final de an. 2020, un an urât

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2020 ]
[ Subcategorie II Ionut Pascu ]
[ Data articol: 2021-01-05 ]
[ Din localitatea Bucuresti ]
[ Tara România ]

Bilanț de final de an. 2020, un an urât

 3516 Acesta a fost, cu unele excepÈ›ii, un an urât! De mult nu am mai zis aÈ™a ceva despre un an È™i îmi pare rău că zic asta despre anul în care s-a născut fiul meu, Mihai Ștefan! Dar este anul în care mi-am pierdut cel mai bun prieten - fosta soÈ›ie, LiLi, plecată dintre noi la doar 47 de ani :- (-, anul în care am stat în izolare câteva luni la È›ară, anul în care nu prea am călătorit din cauza pandemiei, iar când am plecat, a fost după multe calcule È™i cu riscuri asumate, în total, reiau ideea, un an urât. Atât de urât încât pur È™i simplu îl consider pe bebe Mihai ca realizare a lui 2019, doar naÈ™terea fiind caledaristic în 2020, pe 5 ianuarie. Și nu consider aceasta fără argumente, pentru că în 2019 l-am conceput (pe 7 aprilie, de ziua lui Amza Pellea ;-) ), în 2019, pe 17 septembrie, la Londra, l-am operat intrauterin (!!! ) È™i i-am salvat mâna dreaptă (! ) È™i tot în 2019, timp de 8 luni È™i 24 de zile, s-a "copt" la mămica lui în burtică, exceptând, desigur ultimele 4 zile, 9 ore È™i 25 de minute. (Atât a stat în 2020 în burtică, 2 la pătrat zile, 3 la pătrat ore È™i 5 la pătrat minute - primele numere prime ridicate la pătrat! :-) )


Primele două luni din an au fost frumoase și desfășurarea lor nu prevestea negrul care a urmat după ele. Am fost cu Aida, care avea 2 ani și 8 luni în ianuarie, prima oară la un spectacol numai eu cu ea! (10 ianuarie, "Nabucco", la Opera Națională București! ), apoi prima oară numai eu cu ea la un spectacol în provincie (16 februarie, "My Fair Lady la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiești), o săptămână mai târziu am mărit distanța - "Vitrina cu personaje", la Opera din Brașov, în toată această perioadă nelipsind, desigur, de la Opera Comică pentru Copii. A fost un total de 24 de spectacole în acele două luni (23 Aida, la unul n-a vrut să vină și nu o oblig vreodată), având trei week-end-uri cu 4 spectacole, cu mai multe zile în care am văzut câte două, desigur!

Au urmat apoi 24 de spectacole eu (18 Aida) în celelalte 10 luni, adică tot atâtea pentru mine cât în primele două luni ale anului și mai puține pentru Aida... (Deci, în total, eu 48, ea 41). Aida a ajuns la 98 de spectacole până să împlinească 3 ani (sau 102 cu cele două de teatru! și alte două stil Michael Jackson), respectiv 114 până la finalul anului.

Și, când să îl ducem și pe bebe Mihai - voiam fix la aceeași vârstă la care o dusesem și pe Aida, două luni și două zile, să nu se certe mai târziu :-) - a început nebunia! Adică pandemia! Adică tot aia! Și, în loc să îndreptăm mașina spre Opera Comică pentru Copii, iar apoi spre "My Fair Lady" la Constanța, am îndreptat-o în direcția opusă, spre Craiova, apoi la țară! După trei luni cu rare veniri în București și chiar în Craiova, pe 20 iunie, când era deja mare, avea 5 luni și două săptămâni, l-am dus pe bebe la un prim spectacol! Am rezervat evenimentul pentru prima operă din România care ne-a primit cu Aida la un spectacol cu titlu mare, Opera din Craiova, acolo unde a văzut "Traviata" pe 19 ianuarie 2019, pe când avea un an și 9 luni!

A urmat, după fix o săptămână, pe 27 iunie, un spectacol la Opera din Brașov - cel cu numărul 100 pentru Aida! - între acestea fiind și prima urcare a lui Mihai pe Tâmpa, fix în aceeași zi ca și Aida, 25 iunie, dar el având o vârstă mai mare decât ea la data premierei, Aida fiind născută în aprilie.

Am mai fost cu el și la alte spectacole - cele mai multe la Opera Comică pentru Copii din București, desigur - dar, spre deosebire de Aida la aceeași vârstă, dezinteresul lui a fost mult mai mare. :D :-) "Nabucco" la Ruse în 6 august a fost primul lui titlu mare, dar n-a fost prea impresionat decât puține minute și a manifestat același dezinteres. :-) Acesta a culminat în 26 septembrie, când am intrat prima oară cu Mihai în interiorul unei opere - toate spectacolele la care fusese fiind în aer liber - dar mămica lui a trebuit să iasă afară din sală cu el după doar câteva minute. Opera din Constanța!

Da, Opera din Constanța a fost atunci și prima nouă pentru Aida în acest an! (Spre deosebire de frățiorul ei, ea a fost cuminte și atentă la spectacol. :-) ) A mai urmat apoi doar încă una nouă în acest an pentru ea, Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galați, partea bună fiind că astfel a ajuns la toate teatrele de operă din sudul României! Și toate chiar în același an! (În București la Opera Națională, Opera Comică pentru Copii, Opereta și... Teatrul "Stela Popescu", la Ploiești, Brașov, Craiova, Constanța și Galați! ) Și la Ruse și Varna, ambele... la sud de sudul României. ;-)

În schimb, nu a văzut spectacole la Roma, Veliko Trnovo (ca în ultimii doi ani), Verona, Plovdiv, Chișinău și în Asia (ca anul trecut). Dintre acestea eu am văzut numai la Verona și în Asia, în vară fiindu-mi teamă să plec cu ea în Italia, respectiv Turcia, teamă pe care o regret acum... Și aceasta pentru că în decembrie mi-am luat inima în dinți și am plecat cu Aida într-un mic tur de Italia, stând 6 nopți și mergând la Bologna, Veneția, Roma, marea Tireniană, Mantova și Arena di Verona! A fost, desigur, chiar dacă nu am văzut niciun spectacol (toate teatrele erau închise), cea mai frumoasă excursie a anului! A (m) văzut opera unde s-a cântat prima oară "Rigoletto" și "Traviata" (Teatro "La Fenice" din Veneția), Opera din Roma (unde Aida a văzut "Tosca" în 2019), "închisoarea lui Mario" (Castel Sant`Angelo din Roma), "biserica lui Mario" ("Sant`Adreea della Vale" tot din Roma), "casa lui Rigoletto", "castelul Ducelui" și "râul unde avea hanul Sparafucile" (toate în Mantova, desigur). ;-)


Personal, singur, am reușit să fiu prezent la Arena di Verona al 10-lea an consecutiv și să văd spectacol în Asia al 6-lea an consecutiv (în Istanbul, de această dată, la Surreya Opera). Am mai văzut ceva la Teatro "Malibran" din Veneția, la Burgas, un altul în partea europeană de Istanbul, precum și la Stara Zagora, ocazie cu care am "terminat" toate orașele mari din Bulgaria! Nu e puțin, ținând cont de restricțiile care au fost în tot acest an, dar nici mult, comparând cu oricare dintre anii trecuți.


Spectacolul anului... "Rigoletto" de la Constanța, cu Ionuț Pascu, pe 1 noiembrie! Aceasta atât pentru numele mare al interpretului personajului principal - plus că dânsul a fost mai mult decât drăguț și ne-a luat și pe noi la București - cum să nu fie spectacolul anului unul în care Rigoletto te duce acasă cu mașina? :-) -, pentru că a fost pe timp de secetă de titluri mari (precedentul titlu mare fusese "Nabucco" la Ruse și... atât, deci doar două titluri mari în 10 luni! ), dar mai ales pentru impactul formidabil pe care l-a avut pentru Aida! De atunci a ascultat și reascultat arii din "Rigoletto" cel puțin o dată la două zile - și au trecut deja două luni de atunci!

Cea mai ascultată a fost "Cortigiani, vil razza dannata"
https://www.youtube.com/watch?v=JULs5RoCEgM
și
https://www.youtube.com/watch?v=8S7jP-UeFXE
dar și "A mobile" (cum zice ea)
https://www.youtube.com/watch?v=xCFEk6Y8TmM
și "Questa o quela"
https://www.youtube.com/watch?v=NWwg_VtrTdg

Și le-a văzut de atât de multe ori, că uneori face anticipări în timpul ariilor - la "Cortigiani", "Veau să-i dea pe curteni afară! ", "Veau să vină fata lui! " :-)

Apoi a văzut "Rigoletto" de la Barcelona pe Mezzo TV, o versiune mai fără decoruri... să vedeți atunci întrebări (ale ei) și explicații (ale mele) ... "Unde e casa?" (lui Rigoletto, acolo fiind doar o scară lungă) , "Ce fac curtenii?" (ei fiind undeva în penumbră) etc.

Iar pe la începutul lui decembrie i-am zis că... o să mergem la casa lui Rigoletto... ceea ce am și făcut! ;-)

Citiți și articolul despre spectacol pentru alte confirmări! ;-)
Rigoletto superpandemic la Constanța. Buongiono, igoieto! Rigoletto şoferul


Pentru 2021, obiectivele sunt destul de simple și clare:
- Continuarea tradițiilor, adică spectacole la București, Craiova, Brașov, Constanța, Ruse, Varna, eventual Ploiești, Galați.
- Reînodarea tradițiilor cu spectacole la Roma, Verona, Veliko Trnovo, Plovdiv, Chișinău și... Asia, considerând destul de justificate absențele din acest an.
- Spectacole în locuri noi, în gând având Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, eventual Spania și/sau Franța.
- Londra cu Mihai, pentru ca să îl cunoască domnul doctor Kypros Nikolaides (originar din Cipru), care l-a operat când era în burtică la mămica lui.

Vă urez un an mai bun decât cel care tocmai s-a terminat, ceea ce teoretic n-ar trebui să fie greu...

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!



Alte titluri din aceeasi categorie

09-04: Operă pe ritmuri lăutărești. Viva țambalul!
În ziua în care s-au împlinit 80 de ani de la cel mai grav bombardament din istorie suferit de București - bombardat crunt de americani în cel de-al doilea război mondial -, am mers și ne-am distrat! Nu, nu e o formă de nerespect, ci o normal ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

08-03: British Figaro la ENO
ENO. English National Opera. Opera Națională Engleză. Coliseum. 2500. Londra. Anglia. Marea Britanie.

ENO, English National Opera, Opera Națională Engleză, își desfășoară activitatea în Coliseum. Coliseum, nu Colosseum. Sa ... [ continuare ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

19-01: O iadă la Târgu Jiu. Poarta pupăcioșilor
Târgu Jiu, 9 mai 2021

Avizi de spectacole după noua închidere a teatrelor din martie-aprilie 2021, fiind și la Craiova, n-am ezitat, eu și Aida, pe la jumătatea lui mai și am plecat la Târgu Jiu pentru a vedea "Iedul cu trei ca ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Aida, prima oară în Teatrul Național din Craiova! La mine în inimă e Bebe!
Craiova, 14 februarie 2021

Inițial am zis că scriu despre acest spectacol. Apoi că nu scriu. Apoi iar că scriu. Apoi iar că nu scriu! :-) Și, după cum se vede, scriu! :-) Mai mult despre Aida, fetița mea de "tei ani și luni" a ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Sonați la Varna, murați s-o vadă pe Sonia. Caută să nu fi idiot!
Ora 21:35: Oamenii stau cu umbrele în fața teatrului și așteaptă să intre la spectacol ... deși PICURĂ !!!
Ora 21:36: Intrăm. Găsim câteva locuri.
Ora 21:36: Aida stă la maică-sa în brațe, Mihai la mine.
Ora 21:37 ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Español
Optiuni
Articole recomandate
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Universitatea Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site