Opera Cluj-Napoca - Istorie
|
Istorie |
Imagini |
Contact |
Opera Naţională Română Cluj-Napoca a luat fiinţă la 18 septembrie 1919, odată cu Teatrul Naţional şi Conservatorul de Muzică, prin decizia Consiliului Dirigent - organ executiv al Marelui Sfat Naţional Român, instituit pentru administrarea Transilvaniei.
Sub conducerea unor personalităţi artistice de marcă precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul de faimă mondială Dimitrie Popovici-Bayreuth, au fost surmontate în decurs de cîteva luni, dificultăţile legate de alcătuirea efectivă a unui ansamblu de operă. Primele reprezentaţii au constat în două concerte simfonice, la datele de 13 şi 14 mai, 1920, sub conducerea dirijorului ceh, Oskar Nebdal.
Spectacolul inaugural a avut loc la 25 mai, 1920, cu opera AIDA de Giuseppe Verdi, interpretată în limba română, sub conducerea dirijorului Alfred Novak, în regia artistică a primului director al instituţiei - Constantin Pavel, cel care a fost şi primul interpret al rolului “Radames”.
Este impresionantă activitatea şi realizările noii opere din chiar primele două stagiuni, 1919-1920 şi 1920-1921, totalizând 99 de reprezentaţii, cu operele AIDA, FAUST de Gounod, MADAMA BUTTERFLY de Puccini, LUCEAFĂRUL de N. Bretan, CAVALLERIA RUSTICANA de Mascagni, TANNHÄUSER de Wagner, 15 concerte simfonice susţinute de “Orchestra Operei Naţionale din Cluj”, după cum menţionează afişele păstrate în arhiva Operei.
Între anii 1940 - 1945, datorită evenimentelor legate de cel de al II-lea Război Mondial, ansamblul Operei clujene şi-a desfăşurat activitatea la Teatrul Comunal din Timişoara, sub numele: Opera Română de Stat din Cluj la Timişoara.
De la înfiinţare şi până în prezent, pe scena Operei Naţionale Române din Cluj au fost prezentate peste 200 de titluri de operă, operete şi balete din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile, precum şi peste patruzeci de creaţii româneşti multe în premieră absolută - culminând cu OEDIP de George Enescu şi MEŞTERUL MANOLE de Sigismund Toduţă.
Prin turneele sale în Italia (22 de turnee începând din anul 1971), Olanda (11 turnee începând din anul 1994), Germania, Belgia, Luxemburg, Austria, Anglia, Elveţia, Turcia, Franţa (5 turnee ale Ansamblului de Balet), la Seul şi în Spania (2 turnee) sau mai vechile turnee de mare prestigiu în Bulgaria, la Kiev sau ex-Cehoslovacia, colectivului Operei clujene i-au fost recunoscute de fiecare dată, valoroasele calităţi şi potenţialul artistic excepţional.
|