Teatrul de Opereta Bucuresti - Istorie
|
Istorie |
Imagini |
Contact |
România se numără printre ţările cu o bogată tradiţie în domeniul operetei; aceasta este, ca gen muzical, deosebit de îndrăgită de publicul românesc. Graţie acestei bogate tradiţii, în 1950, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, este înfiinţat Teatrul de Stat de Operetă, inaugurat în seara zilei de 7 noiembrie a aceluiaşi an cu premiera „Vânt de libertate” de Isaak Dunaevski.
Astăzi, printr-o serie de proiecte şi programe dedicate atât publicului cât şi artiştilor, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” a reuşit, în scurt timp, să devină un important centru cultural al Bucureştiului. De la proiectele dedicate accesiblizării actului artistic (programul Opereta de lângă tine, Stagiunea camerală Bösendorfer), la coproducţii, colaborări, turnee şi schimburi internaţionale (programul Opereta deschisă), de la reformularea artistică a spectacolelor de operetă clasică pentru a răspunde orizontului de aşteptare actual (Voievodul Ţiganilor, Contesa Maritza, Văduva veselă), la noile producţii de musical (Cabaret, Brodway-Bucureşti şi Ce înseamnă să fii... Bunbury), de la tradiţie (spectacole concert ca Invitaţie la vals, Bal la Prinţul Orlovski, Imagine Romania) la inovaţie şi experiment (Odiseea Vîsoţki, spectacol ce are la bază melodiile celebrului artist), Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” îşi propune, cu fiecare proiect să formuleze o strategie culturală inedită şi atrăgătoare care să promoveze valoarea, unicitatea şi importanţa artelor spectacolului muzical, atât în România cât şi peste hotare.
Ambasador unic al operetei, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” este responsabil de dezvoltarea şi promovarea acestui gen la nivel internaţional. Astfel, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” îşi propune să stabilească relaţii internaţionale cât mai durabile, bazate pe aspiraţii comune, să dezvolte punţi de comunicare, să iniţieze şi să susţină dialogul intercultural.
Promovarea multiculturalismului, circulaţia valorilor, schimburile culturale constituie scopul strategiei noastre internaţionale. Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” se implică activ şi constant în activităţi internaţionale, oportunităţi de a îmbogăţi şi aprofunda percepţia altora despre cultura română, dar şi de a înţelege şi cultiva experienţa unei culturi străine, unei noi perspective, unui mod diferit de a vedea lumea.
De cele mai multe ori, din astfel de schimburi de perspectivă se nasc cele mai importante proiecte, cele mai durabile fundaţii şi cele mai neaşteptate orizonturi. Printre importantele iniţiative internaţionale pe care Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” le-a concretizat se numără înfiinţarea Uniunii Teatrelor Muzicale Europene, precum şi organizarea Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă”. Aceste sunt numai două exemple ale disponibilităţii Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” de a răspunde favorabil standardelor internaţionale, aflându-ne în permanenţă în căutarea unor parteneri de dialog dornici să experimenteze alături de noi.
|