"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" Teatrul de Revistă "Constantin Tănase"
Bancuri sofisticate :-) Bancuri sofisticate :-)

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2024
OperaRail 2023
OperaRail 2015
OperaRail 2022
OperaRail 2013
OperaRail 2021
OperaRail 2012
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
OperaRail 2014
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
Artisti români Artisti români
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Teatro dell Opera di Roma
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
Budapesta Opera
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Shalom, X`O XY XY! Ghiveret Parpar beBet haOpera beTel Aviv-Iaffo

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2017 ]
[ Subcategorie II Ionut Pascu ]
[ Data articol: 2017-07-19 ]
[ Din localitatea Tel Aviv ]
[ Tara Israel ]

Shalom, X`O XY XY! Ghiveret Parpar beBet haOpera beTel Aviv-Iaffo

 2754 Shalom! Pace! Salut!

Profitând de un set de preturi de avion, 60 de lei pe sens (adică vreo 13 euro), adică exagerat de scumpe :-) , am fost în Israel pentru a cunoaste țara și pentru a vedea o operă, desigur. ;-) Acuma, cum să zic... Israelul nu e ca în Nabucco! Nărod e cine credea asta! :-) Are autostrazi, aeroporturi, masini și chiar trenuri ;-) , zgârie-nori și strazi asfaltate, dar și case dărăpănate și străzi pline de gunoaie. Atmosfera antică se regaseste în multe locuri, dar ea este amestecată cu cea modernă. Cea mai reprezentativă antiteză pentru țară este chiar comparatia celor mai mari orase, Tel Aviv și Ierusalim, practic cele două capitale, primul fiind nou și modern, iar al doilea "dominat" de istorie.

Tel Aviv înseamnă "Colina primăverii". Ca oras nu mi-a placut. Are câteva locuri faine - Opera, în primul rând, apoi plaja - dar, per ansamblu, mi s-a parut banal. Arhitectura generală este bauhaus, ceea ce din punctul meu de vedere este denumirea oficială pentru "arhitectura nimic", cladiri drepte și atat. Prin brosuri se mai scrie că este orasul nu doarme niciodată. Total fals! L-am parcurs pe jos în mai multe nopti, uneori e așa de adormit, că nu stie pe care parte să mai întoarcă fața pe pernă. :-)

Orasul are vreo 350.000 de locuitori și a fost înfiintat în 1909 în nordul vechiului oras Jaffa (citit "iafo"), unde se spune că Perseu a salvat-o pe Andromeda, și deseori se foloseste denumirea Tel Aviv - Jaffa, inclusiv Opera purtând acest nume. Aglomeratia urbană, însă, mai cuprinde, pe lângă cele două, și alte orase lipite, adică Ramat Dan, Bat Yam, Petah Tikva și altele, rezultând o arie denumită Gush Dan, care are peste 3, 2 milioane de oameni, aproape de jumatate din populatia tării, care este în jur de 8 milioane. Moneda natională este un shekel și are ca valoare 1, 1 lei, iar "Multumesc! " se spune "Toda! "


Ierusalim se află la doar 60 km est de Tel Aviv și e capitala oficială a Israelului. Denumit fonetic de localnici "ierușalaim", orasul e fabulos, iar în el sunt amestecate câteva dintre cele mai importante culturi ale lumii. Mergi prin orasul vechi, esti într-un cartier - evreiesc, de exemplu - faci câțiva pași și ai intrat în lumea crestină! Sau în cea arabă! Sau în cea armeană! Acestea sunt cele patru cartiere în care e impartit orasul vechi, aparent fară granite între ele. Cetatea are câteva mii de ani, e locuită permanent, dar tensiunea e prezentă la tot pasul. Peste tot, și în orasul nou, dar mai ales în orasul vechi, pe strazi umblă soldati cu mitraliere sau pistoale la brâu, multi dintre ei tinând degetul gata pe tragaci! Senzatia este una tare - cine vrea, poate să încerce - și foarte ciudată - uneori parcă te trece așa, pe sira spinarii - mai ales pentru cineva ca mine care, până acum, singurele arme pe care le-a vazut pe străzi au fost cele muieresti... sâni, picioare, buze, ochi... :-)

Marea Moartă e un alt obiectiv de neratat în Israel. Cel mai jos loc (teren uscat) de pe Pământ, aflat la minus 427 de metri sub nivelul... mării, este ceva unic, dar, de asemenea, foarte periculos. Plaja este pamant uscat - Marea Moartă se află în mijlocul deșertului - iar "nisipul" de la marginea apei e sare pură! Apa nu e apă, ci o saramură mai sarată decât orice am gustat pană acum. Evident, am facut și baie, senzatia e unică, "apa" te scoate la suprafață și e destul de greu să dai din mâini ca să înaintezi. Însă trebuie să fii extrem, extrem de atent, locul nu e deloc de joacă, orice rană te poate sfâșia de durere - "apa" e atât de tare, că te înteapă la limbă! -, o picatură de lichid în ochi nu vreau să mă gândesc prea mult ce consecințe ar avea (dar orbirea nu mi se pare exclusă! ), iar cineva mi-a povestit, după ce m-am întors din Israel, că o cunostintă de-a lui a facut baie în Marea Moartă, a înghitit "apă" și a murit!

A fost prima oară când am fost în deșert și încă vara! Mi s-a spus să nu merg vara în Israel, dar eu tocmai asta am vrut să vad! Caldura în deșert teoretic nu e decât o temperatură mai ridicată, practic ambientul face să simți caldura ca și când ai căra-o așa, pe brațe! Și n-am stat mult afară, practic doar câteva ore, alternate de o baie în Marea Moartă, un autostop și două autocare, cel cu care am venit și cel cu care am plecat.

Localnicii sunt obisnuiți și nu le pasă prea mult de caldură. La Ierusalim am vazut o fată care statea pe o piatră fix în soare. Am întrebat-o dacă nu o deranjează razele soarelui și a zis că "nu e așa cald azi"! Da, nu erau decât vreo 33 de grade, cu 4 mai puțin față de ieri, când fuseseră peste 37! :-)

Ierusalim și Marea Moartă sunt două locuri care nu se compară cu nimic altceva, două locuri unice. Dar periculoase amândouă!


Opera din Tel Aviv face parte dintr-un ansamblu mai mare, care cuprinde și Teatrul National ("Cameri Theater"), Muzeul de Arta Moderna și Contemporana și Biblioteca Națională. Denumirea oficială este "Mishkan Leomanot Habama", ceea ce în traducere exactă înseamnă "Templul Artelor", iar în engleză "Tel Aviv Performing Center of Art". A fost inaugurată în 1994, spectacolele înainte desfasurându-se într-un teatru din Jaffa. Constructia este modernă, la exterior din marmură albă, are un design interesant, modern, și aduce putin cu noul sediu al Operei din Bratislava. Cladirea operei este lipită de cea a teatrului national, cu care imparte unele chestii, cum ar fi restaurantele și cafenelele de la parter și un lift în culise care poate duce un camion! (Am vazut chiar eu un camion în acel lift! ) Pe jos e marmura crem, zidurile deschise la culoare, pigmentate cu niste forme negre, luminile sunt moderne, iar stalpi de sustinere sunt maro și înclinati. Aproape de intrare se află magazinul specific, unde am gasit și câteva prezențe românești înregistrate: Ileana Cotrubaș în "Il trittico" și "Traviata", Angela Gheorghiu în "Fedora" (cu Placido Domingo), "Madama Butterfly", "Tosca", "Romeo și Julieta" de Charles Gounot, "Recviem" de Verdi, Leontina Văduva în "Povestirile lui Hoffmann" de Offenbach, iar vânzatorul mi-a aratat încântat (! ) un concert dirijat de Sergiu Celibidache!

Interiorul este, de asemenea, modern. Scaunele au culoare verde spre albastru, există două etaje mari de balcoane, iar tavanul are rânduri paralele de becuri, care se intersectează și formează romburi cu alte rânduri paralele de becuri. Sala are 1600 de locuri și a fost plină în fiecare seară în care am fost - am vazut spectacolul de trei ori! Scena are 16 metri deschidere, 24 înalțime, 17 adâncime de obicei în spectacole și 30 cu totul.


Cortina e deja trasă sau nu există. :-) Pe scenă e o căsuță japoneză, decorul are iz nipon, dar e ceva diferit în tot și anume materialele utilizate, care sunt moderne. Căsuta e nouă-nouță, iar în fața ei, în plan ușor înclinat, sunt câteva alei "construite" dintr-un material negru (un fel de plastic buretos, am călcat pe el! ), între care se află pietriș alb, care simbolizează ori iarba, ori pamantul, ori pur și simplu e pietriș alb și atât. :-)

Dirijorul, Daniel Oren, poartă kipa, o cipilică traditionala evreiască pusă în vârful capului, care are rolul de a le reaminti evreilor că Dumnezeu este deasupra.

Un nene bătârn greblează pietrișul, dar cred că o face așa, de fason, era destul de arinjat. :-) Dispare, însă, după ce începe muzica și apare Suzuki în kimono bleu, tot nou-nouț, obi aurie, având un coc mare, stil japonez. Pinkerton e în costum crem, marinaresc, iar Sharpless într-unul modern, albastru spre gri.

"Milk-punch or whiskey?"
Traducerea e în ebraică și în engleză. Cum nu cunosc alfabetul local, o să mă multumesc să mai punctez momentele în italiană sau engleză. Titlul, "Ghiveret Parpar", "Madama Butterfly", mi l-a tradus, la insistentele mele, un amic localnic, dar mi-a precizat că nici ei nu traduc acest titlu, așa cum dedusesem oricum din afiș. Mai interesant a fost că versul "America for ever! " a fost scris pe ecran doar în engleză, nu și în ebraică!

Traducerea în engleză imi aduce aminte de o conversatie purtată în engleză cu doar câteva zile înainte cu un amic italian din Verona, "umblat", cum s-ar spune, pe la Arena din localitate. Spunea că nu îi place opera aceasta, iar când l-am întrebat de ce, motivul principal pe care mi l-a zis a fost "Pinkerton is such an asshole! " :-)

Prim-planul scenei se întunecă și se luminează (cu alb) peretele din spate. De acolo vin fetele japoneze, având fiecare o umbreluță semitransparentă, unicoloră, majoritatea roz sau verde deschis. Cio-Cio-San e ascunsă după umbreluțe și dezvaluită abia când este prezentată viitorului sau soț. E brunetă, vopsită alb pe față și imbracată în rochie albă, japoneză, de mireasă.

"She believes it! " - "Ella ci crede! "
Ceremonialul căsătoriei pastrează nota japoneză modernă. Din culise sunt aduse niste măsuțe de plastic, rosii, dragalase, noi-noute și sunt distribuite printre nuntasi.

Bonzo e bătrân, vopsit alb pe față, are un kimonou negru cu mansete mai mari de un metru și tine în mână o suliță de doi metri.
"Cio-Cio-Saaan! Cio-Cio-Saaan! "
Cio-Cio-San în ebraică se scrie cam "X`O XY XY" :-)

În timp ce ies toți, 4 inși mută casa în centrul scenei. Din interior se vede prin uși o lumină galben-palid. Pinkerton și-a schimbat sacoul, are unul violet acum, Butterfly e încă afectată.
"Outcast / and happy" - "Rinnegata / e felice! "
Peretele din spatele scenei e luminat albastru, pe el sunt luminițe, mai că ai spune că reprezintă un cer înstelat. :-) Din laterale intră doi inși cu două veioze, alți doi deschid ușile casei și le închid după ce proaspătul cuplu intră înăuntru. Mie mi se pare că ajutoarele astea strică atmosfera. Productia este realizată de "Teatro alla Scala" di Milano și închiriată de Opera din Tel Aviv, deci prezența ajutoarelor de scenă e ideea italienilor.

Se lasă cortina!

Deci, Opera din Tel Aviv are și cortină! :-) Dar se pare că li se pare cam inutilă, așa că o ridică în mijlocul pauzei! Doi indivizi mai schimbă una-alta pe scenă. Tot ei deschid ușile casei când reîncepe muzica, dezvăluindu-le pe Suzuki, în kimono verde-palid, și Butterfly, în violet.

"One fine day
you will see! "
"Un bel di, vedremo! "

Toate cele 3 interpretări (două soprane) pe care le-am vazut au fost bune. De altfel, toate distribuțiile au fost la înăltime. Desigur, cel mai încântat am fost de interpretarea foarte bună a consulului american din a doua seară, când rolul său a fost jucat de românul Ionuț Pascu!

"When robin makes his nest?" - "Când își face cuibul rândunica?"
Rumoare usoară în public!

"Here they have already made the nest three times! " - "Aici deja au făcut cuib de trei ori! "
Iar rumoare, plus câteva râsete!

Yamadori aduce spiritul japonez bogătas, dar mi se pare creat fals, nu e nici imbuibat nipon de secol 19, nici om de afaceri robotizat de secol actual, ci o parte din fiecare, iar combinatia parcă e o papușă mecanică. E brunet, spilcuit, frac negru, merge bățos și are o mustață groasă, rotunjită la margini, care se vrea tradițională.

"Incominciamo! "
Se aud acordurile corului magic. Nici Ionuț Pascu nu reușește să o convingă pe Butterfly să vadă realitatea, deși se spune că românii sunt convingători și descurcăreți. :-)

Când vaporul lui Pinkerton intră în port, 8 inși, 4 din fiecare laterală, intră în scenă, se aliniază și tin în mâini farfurii pe care se află niște frunze care se vrea să țină loc de flori. Cele două femei iau petalele din farfurii și le împraștie pe jos, prin interiorul casei. Cei trei intră în casă (femeile și copilul) și deschid fiecare un oblon prin care se uită în zare / înspre public. Copilul e în mijloc. Li se văd doar fețele. Închid obloanele, încet-încet scena se întunecă de tot, apoi o lumină apare ușor din interiorul casei, pe peretele careia publicul vede umbrele celor trei.
"M m m - m - m - m - m! "
Nu stiu dacă de acolo venea sunetul sau era "de vină" acustica sălii, dar părea că sunetele Corului Mut vin din spatele spectatorilor, de undeva de sus. Înclin spre varianta unor difuzoare, dar, oricum, acustica sălii este una foarte bună.

Se face dimineață. Pe intermezzo-ul ce urmează Corului Mut - ale cărui versuri le-am înteles și în ebraică :-) - peretele casei e luminat bleu-turcoaz, iar umbra unei dame japoneze cu o umbrelă în mână încearcă să umple timpul cu o acțiune. Nu prea reușește.

Ușile sunt deschise de vajnicii deschizatori de uși :-) și spectatorii le observă pe cele două femei stând în seiza, iar copilul stând cu capul în poala mamei lui. Copilul e mare, are cel putin 10 ani, dar în Japonia evreiască, din cauza tehnologiei și a e-urilor pe care le bagă ăștia în carnea din alimentare, copiii cresc mult mai repede. :-)

"Farewell, farewell refuge of joy and love! "
"Addio fiorito asil / di letitia e d`amor! "

"Con onor muore
chi non può serbar vita con onore! "
"Let him die who can live with honour! "
Patru inși au venit din culise și s-au asezat fiecare la câte un colț al unui cearceaf enorm, dreptunghiular, întins în fața casei. Cio-Cio-San s-a asezat în mijloc si, cu un cutit care semăna mai mult a evantai, și-a facut sepuku. În timp ce murea, desfacea evantaiul pe care il avea pe burtă, care era rosu și care semăna cu o pată de sânge care se măreste. Apoi cei patru au început să tragă cearceaful alb, care era, de fapt, alcatuit din patru mai mici, dezvaluind, de sub cel alb, un altul rosu, ca o pată de sânge mare, tot mai mare, tot mai mare, tot mai mare...


Aplauzele s-au regularizat, devenit sacadate. Apoi, după spectacol, s-a organizat într-un foaier o întalnire a artistilor (cei din cele mai importante trei roluri) cu spectatorii! A fost și Ionuț Pascu și a dezvaluit că va continua colaborarea sa cu Opera din Tel Aviv, în viitor având în program operele "Tosca", "Boema", "Nabucco" și "Don Carlo". Și s-a bucurat să audă vorbe românesti. :-)


Ce poti face înainte și dupa spectacol? E vară, apa mării e caldă ciorbă chiar și la miezul noptii... Oare ce? :-)

Laila Tov! Noapte bună!


Distribuții:
Sharpless: IONUT PASCU (ROMANIA) (19), Vladimir Braun (18, 22)
Cio Cio San: Xiuwei Sun (18), Susanna Branchini (19, 22)
Pinkerton: Najmiddin Mavlyanov (19), Matteo Lippi (18, 22)

Dirijor: Daniel Oren
Regizor: Keita Asari
Scenografie: Ichiro Takada
Costume: Hanae Mori
Lumini: Filibeck Marco

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!



Alte titluri din aceeasi categorie

09-04: Operă pe ritmuri lăutărești. Viva țambalul!
În ziua în care s-au împlinit 80 de ani de la cel mai grav bombardament din istorie suferit de București - bombardat crunt de americani în cel de-al doilea război mondial -, am mers și ne-am distrat! Nu, nu e o formă de nerespect, ci o normal ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

08-03: British Figaro la ENO
ENO. English National Opera. Opera Națională Engleză. Coliseum. 2500. Londra. Anglia. Marea Britanie.

ENO, English National Opera, Opera Națională Engleză, își desfășoară activitatea în Coliseum. Coliseum, nu Colosseum. Sa ... [ continuare ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

19-01: O iadă la Târgu Jiu. Poarta pupăcioșilor
Târgu Jiu, 9 mai 2021

Avizi de spectacole după noua închidere a teatrelor din martie-aprilie 2021, fiind și la Craiova, n-am ezitat, eu și Aida, pe la jumătatea lui mai și am plecat la Târgu Jiu pentru a vedea "Iedul cu trei ca ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Aida, prima oară în Teatrul Național din Craiova! La mine în inimă e Bebe!
Craiova, 14 februarie 2021

Inițial am zis că scriu despre acest spectacol. Apoi că nu scriu. Apoi iar că scriu. Apoi iar că nu scriu! :-) Și, după cum se vede, scriu! :-) Mai mult despre Aida, fetița mea de "tei ani și luni" a ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Sonați la Varna, murați s-o vadă pe Sonia. Caută să nu fi idiot!
Ora 21:35: Oamenii stau cu umbrele în fața teatrului și așteaptă să intre la spectacol ... deși PICURĂ !!!
Ora 21:36: Intrăm. Găsim câteva locuri.
Ora 21:36: Aida stă la maică-sa în brațe, Mihai la mine.
Ora 21:37 ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Español
Optiuni
Articole recomandate
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Universitatea Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site