Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
OperaRail 2015
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2014
OperaRail 2020
OperaRail 2019
Artisti români Artisti români
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Cristian Mihăilescu
Teodor Ilincai
Ionut Pascu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Budapesta Opera
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Nabucco valonezul la Luik. Abigail troiana van Liege

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ Data articol: 2016-10-23 ]
[ Din localitatea Liege ]
[ Tara România ]

Nabucco valonezul la Luik. Abigail troiana van Liege

 2702 Cu surprindere, am constatat că, deşi am depăşit de mult 100 de spectacole de operă sau balet văzute în străinătate, sunt pentru prima oară la Operă într-o țară de limbă franceză! Iar dacă nu punem Italia, România şi România de Est (Republica Moldova), văd pentru prima oară un spectacol într-o țară de limbă latină (sau măcar pe jumătate latină)! Aspectul a trecut neobservat atât pentru că am fost foarte des în Italia ("împușcând" mai toate teatrele mari de operă), cât şi pentru că am văzut şi comentat de câteva ori "Carmen" de Bizeţ, operă cântată în franceză şi din care am mai extras cuvinte şi expresii pe ici-colo. 

Belgia este o țară care nu mai are nevoie de nicio prezentare! Ce aiurea sună fraza asta, e din acelaşi lemn din care e făcută lingura cu care mamaie mesteca în ciorbă din ceaun. :-) Desigur că are nevoie de prezentare! De exemplu, când aterizezi, spui frumos "Salut, eu sunt Adrian! ", iar ea, pentru că are cei 7 ani de acasă, îţi răspunde "Bonjour, je suiş la Belgique! " :-) Sau "Goede dag, ik ben Belgie! " ;-)

A, nu despre astfel de prezentare era vorba? :-)  

Belgia, sau Regatul Belgiei, este o țară mică, atât de mică încât, dacă nu întorci repede capul imediat ce ai trecut granița, te trezeşti că ai traversat-o şi n-ai văzut decât o parte! :-) Evident, aceasta este o exagerațiune, nene Iancule, dar ideea spune suficient despre cât de mică e Belgica. Are, cu toate acestea, 11 milioane de locuitori, destul de înghesuiţi, dacă îi raportezi la suprafață. Este puternic industrializată, este traversată de Meoza (scrisă pe româneşte Meuse şi pe belgiceşte Meuse, Maas sau Mouze) şi e tare la gări! :-) Evident, limba belgicească nu există, se vorbeşte franceza (mai ales în sud), flamanda / neerlandeza (mai ales în nord) şi, destul de mult, germana. Gările, însă, există şi, ca unul care a parcurs sute de mii de kilometri cu trenuri şi care a văzut mii de gări, pot spune că în Belgia am văzut cele mai frumoase gări, atât pe stil / arhitectură veche, cât şi pe cea nouă. Gara din Anvers / Antwerpen arată fabulos, 10 oameni din 9 care o văd prima oară ar spune că e castel (şi a fost construită pentru a fi gară, nu e un castel reorganizat, aşa cum mi-a trecut prin cap), iar gara Guillemins din Liege pare că decolează în orice moment! Sunt exact genul de clădiri pentru care există vorbă "o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte", prin urmare, dacă nu fugiţi acum la tren pentru a merge în Belgia să le vedeţi, măcar încercaţi să căutaţi pe internet imagini cu ele. ;-)  

Liege, adică Luik în flamandă, ca oraş nu pot spune că m-a impresionat, exceptând gară. Centrul e frumos, o piață largă, mai e o catedrală, opera şi cam atât. Merită vizitat dacă eşti în zonă şi ai o zi sau câteva ore în plus, însă, în acea zi - ştiu că repet aproape obsesiv ideea, dar merită - gara este obiectiv de neratat. 

Opera se numeşte "L`Opera Royal de Wallonie", adică “Opera Regală a Valoniei". Clădirea ei este una dintre primele din Europa pe care le-am văzut în exterior, ajungând acolo în 2010, în prima mea călătorie mare cu trenuri, Bucureşti - Edinburgh - Roma! Se afla în centrul oraşului, este albă, stil vechi şi a vedea acolo un spectacol părea atunci o idee atât de intangibilă, că nici nu mi-a trecut prin cap atunci!  

Interiorul beneficiază de un tavan pictat deosebit de frumos, asemănător cu cel al Teatrului "San Carlo" din Napoli, comparație cu care cred că am spus totul, teatrul de operă italian fiind recunoscut ca unul dintre cele mai frumoase din lume. Sunt 4 rânduri de balcoane, are un total de 1070 de locuri, iar sala era arhiplină în seara în care am fost eu. 


"Dans le sanctuare sacre de Dieu" - "În sanctuarul sacru al lui Dumnezeu" 
Peretele din spate al scenei e mov, "tapetat" cu o lumină albă şi brăzdat de bare ca de aluminiu alb care formează hexagoane regulate. Preoţii sunt în grena, au mantii bleu-albe, căciuli-turban majoritatea tot grena. Sunt amplasaţi în stânga, iar în centru e un altar dreptunghiular din care ies patru coarne de taur. Aşa o să arate peste vreo mie de ani un taur creat pe calculator. :-) Din altar ies aburi, ceea ce arată cum e furios un taur din biți. :-) În dreapta şi în spate sunt evreii, cromaticul costumelor lor verde închis şi maro completând paleta de culori nu remarcabilă, dar ferm conturată. Dintre ei, iese în evidenţă Marele Preot, care are acelaşi stil de țoale, dar mai arătoase, ca de şef, ce mai!, plus un păr claie, alb şi o barbă mare, albă. 

“Freno al timor! ”
"Bedwing jullie angst! "
"Controlați-vă frica! " 

Traducerea nu e nici în engleză, nici în română :-) , ci în franceză, flamandă şi germană! Numai flamanda mai lipsea din lista mea de limbi! :-) ) )  

"Io t`amava! " 
“Je t`aimais! ”
“Ik hield van je! ” 
“Ich habe dich geliebt! ”
“Te-am iubit! ”

5 limbi prezente la această operă! :-)  

Izmail e cavaler, îmbrăcat în maro, mâneci roşu-închis cu auriu la extremități, pantaloni gri şi cizme tot maro. Fenena are o rochie grena, lungă, gri pe la umeri şi la brâu şi păr albastru. Abigail apare purtând o coroană mică, argintie, având părul roşu, o suliță în mâini şi lăsând în urmă o mantie lungă, albastră. Cântă bine toţi, ceea ce nu e o surpriză, poate doar Abigail nu corespunde total, având vocea mai ascuţită. Peretele din spate nu e din zid, ci din sticlă, prin spatele lui se văd trecând soldați. 

“Viva Nabucco! ”
“Vive Nabucco! ” 
“Leva Nabucco! ” 
“Hoche Nabucco! ” 
“Trăiască Nabucco! ” 
:-)  

Evreii sunt îngrădiţi din spate cu sulițe. “Chi difende oră îl tempio del Signor?” - "Qui va defende le temple du Dieu?" – "Cine va apăra acum templul lui Dumnezeu?"

Un panou de sticlă pe care era desenată steaua lui David este scos din scenă, acolo unde intră Nabucco pe un cal din lemn pe roți, cucerit, probabil, la Troia. :-) E încadrat şi protejat de 4 bodigarzi :-) cu zale şi suliţe şi e în auriu cu fire negre, plus un coif negru aferent. Calul e pictat cu auriu, alb, albastru şi roşu şi vorbeşte neerlandeză încă de când era mânz. :-)

“În măr di sangue” - "Dans une mare di sangue" amenință Nabucco şi pare să se tină de promisiune. Înfige sulița în altarul evreilor, soldații înfig sulițele lor în "zidul" din spate, care cade cu un uşor zgomot şi se face morman pe jos. 


Actul al doilea începe fără pauză. În spate e un alt "zid" din modele mov în formă de octogon, care îl înlocuiesc pe cel anterior care era făcut din modele steaua evreiască. În față e adus un balcon mare, din lemn, mov, desenat tot cu modele octogonale. Sus, la balcon, Fenena vorbeşte cu preotul asirian, jos cântă Abigail. Vin asirienii. Aduc şi calul de lemn, l`umble esclave Abigail van Liege se urcă pe el. 

Apare şi Nabucco. 

“S`appressan gl`istanti d`un`ira fatale! ”
"Voila que surgit l`instart d`une aură fatale! " 
"Het fatale confict zal misschien losbreken! " 
"Conflictul fatal poate să izbucnească! " 

Votre roi / jullie koning primeşte în ochi o lumină ca un fulger, cade şi îşi pierde coroana. 


Actul al treilea are aproape acelaşi decor, dar peretele din spate e acum portocaliu şi în fața lui au apărut câțiva palmieri din carton. Scena e plină de asirieni în fruntea cărora e Abigail călare pe calul de lemn şi purtând coroana lui Nabucco. 

"Mais, qui s`avance?"
"Dar cine vine?"

Nabucco, Leo Nucci, e în maro şi are aspect ponosit, impresie la care ajută şi stătură mică a marelui bariton italian. 

“Uscite, o fidi miei! ”
"Sortez, o, mes fideles! " 
"Ieşiţi, supuşii mei fideli! " 

Ies toți, mai puțin calul de lemn. :-) Ăsta ori nu îi era supus, ori nu îi era fidel. :-)  

"Io, şchiava?"
"Ik, slavin?"
"Eu, sclavă?" 

"Io, prigionier?"
"Ik, gevangend?" 
"Eu, prizonier?"

“Perdona ad un padre che delira! ”
"Vergeef een vader voor zijn gekheid! "
"Iartă un tată care delirează! "


Din mijlocul scenei este trasă o trapă, formându-se un canal lung şi dreptunghiular, perpendicular pe orchestră. În el este apă. Peretele perdea mov din spate se oglindeşte în el. Apoi devine portocaliu. E linişte. E încă linişte. Vin evreii încet, în picioarele goale, păşind prin apă. 

"Va, pensiero, sull`ali dorate! "
"Va, pensee! Ga, mijn denken op gouden vleugels! " 
“Zboară, gând, pe aripi aurite! ”

După, luminile se sting, iar trapa se închide, acoperind apa, scena redevenind plată. 


"Fenena a morte! " 
"Fenena ter dood! "
"Fenena la moarte! " 

Idolul funest din spate se dezintegrează, sărind bucăți din el. Peretele din spate e iar acoperit de "zidul" de stele evreieşti de la începutul spectacolului. Mizera Abigail vine ţinând o coroană pe care i-o dă Fenenei înainte să moară. Menora evreiască triumfă printr-o flacără care i se aprinde în vârf. 

La final, aplauze multe, în special pentru Leo Nucci. 

Spectacolul a fost coproducţie a Operei Regale a Valoniei din Liege cu Opera Israeli din Tel Aviv. Dar asta tot nu explică de ce era calul troian pe scenă. :-)


Cum se ajunge la Liege?
Cu trenul din Bruxelles. :-)  
În acest fel nu ratați gară! :-)  


Distribuția:
Nabucco: Leu Nucci
Abigail: Virginia Tola
Zaccaria: Orlin Anastassov
Fenena: Naham Goldman
Izmail: Giulio Pelligra
Abdalo: Papună Tchuradze
Dirijor: Paolo Arrivabeni

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 06/11/2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site