Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2015
OperaRail 2019
OperaRail 2013
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2012
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2014
Artisti români Artisti români
Felicia Filip
Cristian Mihăilescu
Elena Mosuc
Ionut Pascu
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Budapesta Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Orestes, Regele Traviatei. Este greu să!

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2015 ]
[ Subcategorie II RomaniaRail 2015 ]
[ Data articol: 2015-12-30 ]
[ Din localitatea Giurgiu ]
[ Tara România ]

Orestes, Regele Traviatei. Este greu să!

 2042 Integrala de la 0 la 1 din radical (x) dx. Limita când n tinde la infinit din 1/n. Sa se calculeze determinantul unei matrice de gradul 4. Se dau trei puncte in plan, sa se calculeze aria triunghiului pe care il formeaza.
Astept raspunsurile corecte pe adresa personala de email.
Cum? Sunt grele? Ei, na! Hmmm...
Deci, este greu sa inveti matematica!

Hap! Hap! O bucată, apoi inca o bucată! Apoi inca una! Infigi furculita, tai si mai iei una! Apoi... Mor, mor! Ori senzatie ca mori, ori te misti greu ca un urs! Si te tii de stomac, stai la pat, îngurgitezi supe si cartofi fierti. Mor, mor!
Deci, ... este greu să digeri carne de porc!

Am plecat de la vorba celebră si inteligentă care spune că doar două lucruri sunt grele pe lumea asta: matematica si carnea de porc. :-) De-a lungul timpului, insa, am mai descoperit altele. Mai grele, mai usoare...

E usor să scrii o carte. Stiu despre ce vorbesc, am scris si eu una... (Nu săriti pentru poza si autograf, e despre programarea calculatoarelor. :-) ) Lucrezi 5-6 luni fara sa ai siguranta ca e bine ce faci, te documentezi, scrii, tai, o iei de la capat, refaci... e usor! A?

Mircea M. Ionescu, directorul teatrului "Tudor Vianu" din Giurgiu, a citit câteva cărti de-a lungul vietii sale. Nu multe, vreo doua-trei, plus cele cincizeci si doua cu care a jucat macao in tren când era mic. Apoi a scris vreo 17 cărti "pe bune", nu de tabinet. Oare i-or fi ajuns alea doua-trei plus 52 sau o fi citit mai multe? Hmmm... Mai că îmi vine să cred că a citit mai multe...
Deci, este greu sa scrii o carte!

(Personal, o mică paranteză, pot spune că domnul Mircea M. Ionescu mă enerva foarte tare acum câtiva ani! Ascultam "Fotbal minut cu minut", emisiunea care transmitea la radio toate meciurile de fotbal din "Divizia A", actuala "Liga Natională", iar dânsul făcea prezentările echipelor si jucătorilor... Doamne, ce mă enerva... ce mă mai enerva! ... Cum să vorbesti, dom`le, atâta de frumos despre fotbalistii ăia, majoritatea cu nivelul de inteligentă sub al găinilor si cu numărul de cărti citite fix cinzeci si două... de la doi, tlei, patlu, până la as, caro, damă, popă? ;-) )

Uneori e greu să si citesti o carte! (Pentru unii e greu sa citeasca si o carte de bucate, dar asta e alta discutie...) De exemplu, e greu sa citesti o carte... in chineză! Da, am fost rău, mă repliez... E greu să citesti... o carte de matematică! :-) Iar am fost rău? Păi, de, dacă nu există carte de carne de porc! :-) Bine, bine, revin la subiect... E greu să citesti o carte scrisă de Culianu!

Ioan Petru Culianu. Scriitor român, născut la Iasi in 1950. A emigrat in Italia, Olanda, apoi in SUA. Se spune ca vorbea fluent opt limbi străine, iar multi dintre cei care l-au cunoscut considerau ca are o minte sclipitoare, chiar geniala. Elev, admirator si ulterior prieten al lui Mircea Eliade, este mai degraba necunoscut publicului larg din România. Doctorat obtinut la Sorbona. Profesor la Universitatea din Chicago. Alte informatii se pot afla usor de pe internet. A scris texte filozofice, adică pe domeniul pe care s-a specializat.
Ce este greu e sa vezi o piesă de teatru de-a lui. Există numai una...

Felicia Filip, Regina Traviatei. Asa a fost supranumita de presa franceză in 1998, dupa ce a uimit si vrăjit audienta cu interpretarea magistrala a Violettei Valery la Théâtre du Capitole din Toulouse. A cântat pe 4 continente (Europa, America, Asia si Africa), la marile teatre de operă din lume, cum ar fi "Covent Garden" Londra, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Hamburg, Teatro "Liceo" din Barcelona si la multe altele.
Ce este greu... este greu să o vezi pe Felicia Filip într-o piesă de teatru. Personal, nu am vazut-o până acum, dar nu are decât două piese de teatru la activ, prima, "In plină glorie! " de la Teatrul de Comedie, a doua... aceasta!

Cristian Mihăilescu este regizor de spectacole de operă. De-a lungul timpului, a mai indeplinit niste functii, cum ar fi cea de tenor la Opera Nationala din Bucuresti sau director la Operele din Constanta, apoi Brasov. Director nu mult, doar vreo 19 de ani. Iar regie de operă face din 1985, deci se poate spune ca are o oarecare experienta. Nu multă, doar vreo 30 de ani! :-)
Ce este greu... este greu să vezi o piesă de teatru regizată de domnul Cristian Mihăilescu.

Bine, asta n-ar trebui sa fie greu... regie de operă, regie de teatru, tot aia! Păi, da! Portar la fotbal, portar la handbal, tot aia! Sau portar la fabrica de cuie! :-) Ce dacă mingea vine de la 10-20 de metri spre tine sau de la 3-4... tot aia e, nu?

Este usor să te zbati pe jos, pe scenă. Dai din mâini, din picioare, te zbati, te tii de urechi, lumea crede că esti lovit de streche... Incercati? Nuuu? De ceee?
A, deci este greu să te zbati pe jos, pe scenă...

Este usor să te uiti la fotbal. Dar la fotbalul din România? De fapt, sunt două notiuni diferite, fotbal si ce se joacă în România după regulile de fotbal. Plictiseala care te cuprinde când vezi jucatorii din România e de-a dreptul... inefabilă, incomensurabilă, indubitabilă si alte cuvinte care încep cu "in".


Mircea M. Ionescu a avut ambitia să monteze o piesa de Culianu, nenea ăla cu texte filozofice. I s-o fi părut usor, asa că a apelat la un regizor debutant in teatru. :-) Si la o actrită aproape debutanta in teatru. :-) Felicia Filip, care avea doar o piesă jucată la activ, "In plină glorie" la Teatrul de Comedie.
Acum e suficient de greu?

"Oreste, regele sunetelor" este singura piesa de teatru scrisa de Ioan Petru Culianu si nici aceasta n-a fost conceputa ca piesa de teatru, ci doar ca idei scrise sub forma de dialoguri. Ambitia lui Mircea M. Ionescu a găsit reflectie la regizorul de operă Cristian Mihăilescu si astfel, si cu ajutorul actritei aproape debutante Felicia Filip, piesa a fost montata la teatrul "Tudor Vianu" din Giurgiu. Un inceput bun, care se pare ca va continua cu reprezentatii si in alte orase, in acest moment zarindu-se prezentari la Pitesti, Bucuresti si... Chicago, acolo unde autorul a trait spre finalul vietii!

Textul are personajele preluate din mitologia greaca, mai exact Agamemnon, regele cetatii Micena (care nu apare in piesa, dar, cu toate acestea, totul se invârte in jurul lui), Clitemnestra, sotia sa, Orestes, fiul lor, Electra, fiica lor, Pilades, prietenul lui Orestes. Situatia pe care o dezbate piesa este aceea de după moartea lui Agamemnon. Acesta, după cum spun Legendele Olimpului, a fost conducatorul expeditiei grecilor in Razboiul Troian, cel care romantico-teoretic avea ca scop recuperarea Elenei, sotia lui Menelaos (fratele lui Agamemnon), fugita acolo de bună voie cu Paris, fiul regelui Troiei, Priam, dar practic razboiul n-a fost decât un jaf ordinar prezentat delicat de Homer si alti scriitori greci sub forma unei expeditii din iubire si onoare. Dupa jaf, adica dupa cucerirea Troiei, operatie care a durat vreo 10 ani, Agamemnon se intoarce acasă. In aceasta perioada, sotia lui, Clitemnestra, o femeie cu nevoi normale (aici ma refer in special la cele sexuale), îsi găsise pe altcineva (doar nu era sa stea 10 ani dupa domnul A. - rog puritanii si virginele să se abtină :D), mai exact pe Egis, var al lui Agamemnon. (Grecii antici n-aveau nicio problema in a se combina cu rudele. :D) La intoarcerea sotului, Clitemnestra nu dă din coadă de bucurie, ci, impreuna cu Egis, planuiesc si reusesc sa il ucida pe Agamemnon. Aflând aceasta, Orestes fuge din Micena, unde se intoarce dupa sapte ani, planificând si reusind si el asasinarea unchiului sau, Egis, dar si a mamei sale, Clitemnestra. Furiile, cele trei divinităti ale Infernului, pe numele lor Alecto, Megera si Tisiphona, care chinuiau sufletele muritorilor ajunsi acolo, întâi îl ajută pe Orestes, dar, după ce el devine, la rândul lui, criminal, este pedepsit de acestea. SONOR!


Desigur că nu e acelasi lucru regia de operă cu regia de teatru, jocul de scenă intr-o operă cu jocul de scenă intr-o piesă de teatru, dar asemănări există si incă multe, mai ales regizorul, specializat fiind în muzică, beneficiind de "sprijin" din partea subiectului, adică de sunete. Acestea au fost plasate pe text, la fel si miscările actorilor. Când Oreste este atacat de furii, adică de zgomote, acestea trebuie să fie tari, înfricosatoare, dar sa nu puna spectatorii pe fuga, iar miscarile personajului principal trebuie sa fie coordonate cu sunetele. Am zis "trebuie"? Am zis bine, dar mai trebuie sa zic si ca asa s-a intamplat in sală (cu sunetele) si pe scena (cu miscarile). Sunetele atacă, Oreste e veridic, terifiant, crează emotii. La fel si Felicia Filip - "Corăăăbii, corăăăbii! " - care si-a descoperit o nouă carieră, pe care o abordează ca si pe cea de soprană, cu fortă, pasiune si succes. O meserie grea, despre care Amza Pellea spunea că trebuie să i te dedici în totalitate, că este o meserie superba, dar care cere foarte multe sacrificii. Felicia Filip le cunoaste insa, sunt cam aceleasi necesare si pentru o cariera de soprana.

Dupa teatru, am fost sa vad un meci de fotbal. Au jucat Astra Giurgiu si Universitatea Craiova. Greu, dom`le! Si frig! Si mingea aia, care se chinuia să ajungă la poartă si nu se găsea cine să o trimită acolo! Până la urmă s-a găsit unu`, dar a trimis-o cu mâna! Iar arbitrii, trei-patru-cinci, câti or fi fost, n-au văzut sau n-au vrut sa vadă procedeul handbalistic utilizat pentru marcarea golului care avea sa decidă meciul...
Deci... fără jucatori, dar si fără arbitri... este greu să te uiti la fotbalul din România.

Este greu să scrii un articol bun. La fel ca dl. Mihăilescu, debutant in regia de teatru, acesta este primul meu articol despre o piesa de teatru. Iar pentru un articol bun iti trebuie cunostinte, indrazneala, simt, perceptie buna a detaliilor samd.
Mai încerc, poate reusesc data viitoare. ;-)


Deci, e greu să! Dar, de obicei, ce este greu merită eforturile!


Distributia:
Vânzătoarea de corăbii: Felicia Filip
Electra: Felicia Filip
Oreste: Mihai Nitzu
Pilade: Mihai Rîpă
Clitemnestra: Raluca Botez
Regia: Cristian Mihăilescu
Initiativa si ambitia montării: Mircea M. Ionescu

Nota actuala: 8.5 (din 4 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 06/11/2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site