Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2016
OperaRail 2015
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2014
OperaRail 2018
OperaRail 2017
Artisti români Artisti români
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Budapesta Opera
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Teatrul Regal San PizCarlo din Napoli

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2015 ]
[ Data articol: 2016-02-10 ]
[ Din localitatea Napoli ]
[ Tara Italia ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=55&nume_categ=napoli---san-carlo ]

Teatrul Regal San PizCarlo din Napoli

 2014 Pe la sfârsitul lui octombrie 2015, mă plimbam eu prin Napoli, vizitând orasul pentru prima oară, când, ce să vezi, din pură întâmplare, in fatza mea a apărut teatrul de operă! Pură întâmplare, desigur! :-)
Acu`, dacă tot eram acolo, hai să-l vizitez, ce mai! Tot asa, din întâmplare. :-)

Pe la exterior nu e prea frumos, din doua motive: primul, ca era acoperit cu o plasă mare, probabil pregatiri pentru renovare; al doilea, nu prea există spatiu in fatza lui, clădirea de vizavi e prea aproape si nu poate fi privit de la distanta.

Asa că m-am lipit de un ghid intern. De trei ori! :-) Ghida m-a reperat că repet turul abia la al treilea, dar nu m-a dat afară, doar m-a certat cu arătătorul ca profesoara mea de limba română din scoala generală. :-) O fi zis că, dacă tot plimb trolerul prin Teatro San Carlo, înseamnă că merit un al doilea tur. :-) Sau trolerul merita? :-)
Bine că nu stia de obiceiul de atunci al dragei mele profesoare care îmi dădea cu creta în cap deoarece eram prea cuminte, desigur. :-) La ce recuzită există la San Carlo, cine stie ce idee îi venea? :-)
Oricum, daca stia ca in timpul primului tur m-am fofilat de grup si am dat o fuga si pe la etajul sase... păi, dacă până acolo urca liftul? :-)

Am sa descriu ce am gândit si simtit, desi nu dă bine la imaginea mea. :-) Eram putin plictisit si mai ales dezamăgit de orasul in care eram, Napoli, despre care auzisem ca e frumos, iar eu, in drumul meu pe jos, vreo 5 km, de la gară spre operă, vazusem prea putine lucruri atractive si, pe deasupra, foarte multa mizerie pe strazi. Nici spatiul de la intrarea in teatru nu e cine stie ce, banal fiind un cuvânt mai mult decât potrivit. Peretii alb-crem, simpli, o dungă pe ici, nimic special. Se deschid usile de intrare in sala principala, intra grupul (majoritatea frantzuji), eu după ei - cam plictisit si dezamagit de Napoli, cum ziceam - un pas, doi etc, sunt înăuntru... OAU!

Mi-au căzut plombele! :-)
Vorba vine, că n-am plombe. :-)
Pot afirma că am vazut multe teatre de operă, cu toate acestea, Teatro San Carlo m-a impresionat! Nu stiu dacă este cel mai cel, dar categoric este printre cele mai frumoase teatre pe care le-am vazut! As spune că este "pizdos rău", dar nu pot folosi o astfel de expresie într-un articol cultural, asa-i? :-) ) )

La parter sunt scaune de catifea rosie. Apoi sase niveluri de loje care, cu fiecare pas mai aproape de intrarea in sala, parca nu se mai termina! Sus, pe tot tavanul, o pictura imensa pe fond bleu, ingeri, soare, pomi verzi, ca-n basme, ce mai! In spate, loja regală, cu o coroană aurie imensă pe post de acoperis si pânze aurii laterale ca niste cortine. Ce mai, e pizd..., hopa, da, am zis că nu pot zice asa ceva intr-un articol... :-)

Cladirea a fost inaugurata in 1737, pe 4 noiembrie, si se mândreste a fi una dintre cele mai vechi opere din lume, a treia, dupa Teatrul "Malibran" din Venetia, inaugurat in 1678, si Teatrul "Manoel" din La Valetta, Malta, inaugurat in 1732! A fost construita de Carlo de Bourbon (Carol al III-lea al Spaniei), căruia ii placea mai mult baletul, n-a avut opera ca tinta principala, dar a vrut sa construiasca un unicat in Europa de atunci. A reusit!

Fatza actuala nu este cea originala, ci a fost facuta de Napoleon. Ca mai toate teatrele, a "beneficiat" o prăjeală, la Napoli aceasta întâmplându-se în 1816, "reanimarea" dupa incendiu durand mai multe luni. Structura s-a pastrat, fiind aceeasi ca inainte de incendiu, dar la inceput, cand era deschis, din "sala" se vedea Vezuviul. Asta dacă nu era ceatză afară. :-) Pare gluma, dar am prins in Napoli o zi cu o astfel de ceatza si Vezuviul nu se vedea deloc!

Sala are 1500 locuri. A avut 2000 inainte de refacere, dar acum se vede mai bine scena si din locurile mai prost plasate. Tavanul e la 20 de metri inaltime, scena are 34 de metri adâncime si e mai lunga decât zona spectatorilor, care are 28 de metri. A existat candelabru, dar a fost facut cadou unui teatru francez cand s-a introdus electricitatea. In prezent, tavanul e rotund si plin de mazgalituri... o pictura asemanatoare cu ale lui Da Vinci! ;-)

Toti marii compozitori au venit aici. Cimarosa, Verdi, Puccini, Leoncavalo. Gioachino Rossini statea in prima loja de pe nivelul doi, loja care acum ii poarta numele. A compus 10 opere pentru Teatro San Carlo si se spune că îi plăcea sa fliteze... firteze... flirteze :-) cu sopranele. Asta pana cand i s-a infundat si s-a casatorit cu una dintre ele, numita Isabella Colbran. Ghinionul lui a fost dublu, ea era amanta directorului teatrului, iar acesta, in semn de apreciere si profunda recunostinta, l-a dat frumusel pe usă afară din sârvici. Cu Figaro cu tot in brate. :-)

Gaetano Donizzeti ocupa loja de pe primul rând si i-a lasat acesteia mostenire numele sau. :-) A compus 20 opere pentru teatru, mai multe decât Rossini. Probabil că lui nu i-a plăcut de amanta sefului si a avut timp sa producă mai multe. :-)

Ricardo Mutti a spus ca este cea mai frumoasa opera din lume si are una dintre cele bune acustici. Nu stiu câtă credibilitate are nenea ăsta (care a dirijat în diferite sate si comune, cum ar fi Milano, Salzburg, Viena, Berlin etc), dar ghida ne spune ca, in 2015, Teatro San Carlo a si câstigat premiul de cea mai frumoasa opera din lume. Nu l-as crede, e nascut la Napoli, deci poate fi subiectiv, la fel si ghida, insa n-am ce sa fac, am vazut opera cu ochii mei! ;-)

Ca tot suntem la stiri mondene, pe vremuri exista un culoar prin care regele venea din palatul regal direct in loja sa, fara a iesi pe afara. (Acum sta administratia teatrului in spatiul respectiv.) Duda era că spectatorii, in loc sa se uite spre scena, se intorceau mereu cu spatele sa vada ce face regele, ... daca se scobeste in dinti, daca bea tuica de prune, daca vorbeste cu porcul din farfurie, daca baga degetul in cu...nas :-) , asa ca oamenii din teatru ce sa facă, au montat niste oglinzi in zona scenei, sa vada poporul si spectacolul, si unde isi tine regele degetul...

Tot pe vremuri, deasupra scenei exista un ceas... sa vada spectatorii din loje cât e ora când mâncau... Oare si plescăiau? Desigur, cum altfel? :D Ceasul mai exista, dar nu functioneaza, e incadrat de un inger aurit si sapte femei... Hmmm!

Un alt element important, forma de potcoava pe care o au majoritatea teatrelor a fost inventata tot aici!

Cladirea fost construita lipita de Palatul Regal din ratiuni economice, pentru a nu mai face un alt zid. Ulterior s-a dovedit ca era bine si practic si faptul ca regele putea veni la spectacol fara sa iasa pe afara si sa il ploua pe căpătâna regală. Sau poate si-au dat seama de asta când gândeau proiectul, nu stiu, ghida a zis doar motivul economic. Traseul de la palatul regal era printr-un pasaj unde acum se afla adminstratia teatrului. Destinatia era loja regala, care exista si acum. Si trolerul meu a fost in ea. :-) Dar loja are (20-25) scaune din plastic transparent :D, iar acestea arata total nepotrivit cu tot interiorul. Au fost aduse deoarece un presedinte, Giorgio Napolitano, daca am retinut corect, avea probleme cu spatele si, in cel mai pur stil româno-italienesc, dupa vizita acestuia le-au lăsat acolo că "merge si asa! " Ei bine, nu merge!

Foaierul e in lateral-stânga fatză de intrare si are doar 70 de ani vechime. A fost facut de fascistii italieni in 1938 si are rol si de sala de concerte, dar si de a proteja operei si palatul regal.

Pe un culoar exista un bust al lui Giussepe Verdi, copie dupa originalul din bronz de la Milano, prilej de entuziasm pentru ghida in a vorbi de legatura acestuia cu teatrul napoletan. Cand "Aida" a avut aici premiera, Verdi a fost chemat pentru aplauze de nu mai putin de 34 de ori! Pentru "San Carlo", Verdi a compus trei opere: "Alzira", "Luiza Miller" si "Gustavo Terza" ("Una vendetta in domino"), care a fost cenzurata de autoritati, asa ca a redenumit-o "Un ballo di maschera" - "Bal Mascat". Bustul il prezinta pe Verdi concentrat, legenda spunând ca a stat 6 ore nemiscat asteptând inspiratia.

Un mare tenor s-a nascut la Napoli, dar nu a cântat la San Carlo de prea multe ori. Enrico Carusso a cucerit lumea cu vocea sa, dar la Napoli a fost fluierat, evident din cauza intereselor unor invidiosi găunosi. Ghida nu vorbeste in tur despre, dar stie de incident, o intreb si imi raspunde ca nu stiu care duce a dat ordin sa nu se aplaude. Eu stiu ca au fost fluieraturi ca la fotbal, nu doar că nu s-a aplaudat, ceea ce l-a determinat pe Carusso sa nu mai cânte niciodata la Napoli.

Apropo de Carusso, stiu o intamplare drăgută care isi are locul potrivit aici. Statea undeva in gazda si, dupa cateva zile, proprietarul a venit la el si l-a rugat... sa nu mai cânte dimineata in baie! Foarte mirat, Carusso a intrebat de ce. Iar proprietarul i-a raspuns ca a angajat niste muncitori să îi renoveze casa, iar când el cântă, muncitorii nu mai lucrează, ci se opresc să îl asculte! :-)
Carruso a zis ulterior că acesta a fost cel mai frumos compliment care i s-a facut vreodată!


La finalul turului al doilea :-) , intreb ghida despre românii care au cântat aici. Angela Gheorghiu, Elena Mosuc, Ludovic Spiess, Nicolae Herlea, Virginia Zeani, iar de Ileana Cotrubas imi spune explicit ca a fost intr-un singur spectacol. Iar Stefan Pop va fi Alfredo chiar in aceasta versiune de "Traviata" din noiembrie 2015. (L-am ocolit insa "cu succes"! Nu ca as fi vrut asta - dimpotriva, l-am auzit cu multi ani in urma cantand la Brasov si mi-a placut vocea lui, as fi vrut sa il revad - dar aveam bilete de avion cumparate cu sase luni inainte pentru 8 si 12 noiembrie, iar apoi am aflat de pe website-ul lui ca el canta la Napoli pe 7 si pe 13.)

La iesire, am aflat ca, in mod normal, in cadrul turului se viziteaza si restaurantul aflat la demisol, dar atunci nu s-a putut, acolo fiind in plina desfasurare pregatirile pentru... o nunta!
Daca se intâmpla in România, sigur săreau unii sa spuna ca e balcanism.

Am reusit sa obtin si o prezentare a Trubadurului napoletan. N-ar fi important, dar in el am gasit atat o poza cu marele tenor român Ludovic Spiess, cât si povestea debutului său la San Carlo, când a fost intâmpinat ostil de public, apoi aplaudat de acelasi auditoriu entuziasmat de vocea sa! Povestea prezentata de insusi teatrul "San Carlo", deci nesubiectivă!


Dupa doua zile, am facut si baie in mare... cel mai tarziu calendaristic in an pentru mine, 24 octombrie! Eram cam singur in apă, dar nu m-a deranjat prea tare aspectul, mai ales ca putin mai târziu m-a imitat... un Golden Retriever. :-) ) ) Precedentul meu record era 5 octombrie 2006 la Constanta, dar, sincer, desi cifric acesta e mai târziu, tot acela ramâne adevaratul record, apa Mării Negre fiind muuult mai rece atunci decât Tireniana acum.

Despre Napoli, sunt multe de zis si nu prea de bine. E murdar, inghesuit, plin de oameni al caror scop e sa te triseze (cum au incercat unii cu mine cu alba-neagra cu clopotei) sau sa te fure (cum i-au deschis rucsacul unei domnisoare de lânga mine, noroc ca avea doar rosii cu brânza in el :-) ). Se traverseaza pe rosu mai ceva ca la Bucuresti, inclusiv masinile zburda, asa ca trebuie sa fii cu ochii in patru non-stop, includiv pe trecerile de pietoni. Iar daca vrei sa vezi "ce se poarta", ridici putin ochii si vezi atarnate peste tot rufe la uscat. Dar e mare veselie in oras, pizza, cersetori, hotzi, cinematografe de filme porno, hotel Casanova, bulevard Casanova, iar pentru atmosferă am o intamplare... Eram in autobuz, in fatză un politist dirija circulatia. Vede autobuzul si incepe sa dea din cap si sa râdă prietenos cu soferul, parca mergeau de o viata la bere... Cam asa e Napoli! Cum spune un cliseu, nu poate sa iti rămână indiferent, poti doar sa-l iubesti sau sa-l urasti. Eu as alege a doua, dar ca opera, as alege prima optiune. Cum spuneam in titlu... Teatrul Regal San PizCarlo din Napoli! Da` rău di tăt! ;-)


Distributia:
eu
trolerul
ghida
trei grupuri de turisti
:-)

Nota actuala: 9.8 (din 5 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 06/11/2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site