"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2013
OperaRail 2020
OperaRail 2012
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2023
OperaRail 2022
OperaRail 2021
OperaRail 2015
Artisti români Artisti români
Ionut Pascu
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Cristian Mihăilescu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Budapesta Opera
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Teatro dell Opera di Roma
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Curcă măiastră în plină glorie

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2015 ]
[ Subcategorie II RomaniaRail 2015 ]
[ Data articol: 2016-07-29 ]
[ Din localitatea Bucuresti ]
[ Tara România ]

Curcă măiastră în plină glorie

 2261 Am scris în articolul "Profesoara fermecată. Apus de soare", citând-o pe marea soprană Felicia Filip din spectacolul-lectie pe care dumneaei l-a organizat la Opera Comică pentru Copii, că o soprană, da, poate cânta ca o pasăre maiastră. Si am continuat, citând din experienta proprie, că stiu si unele grave exceptii. La acea oră nu stiam că există si o "somitate" in domeniu, un lider absolut, dar am aflat... în modul cel mai placut. ;-)

Ideea imi aduce aminte de o vorbă foarte potrivita aici si, din păcate, răspândită universal in realitate: oricât de mare ar fi un prost, se găseste intotdeauna un prost si mai mare care să-l admire! Pe aceasta idee este si piesa de teatru "In plină glorie", scrisă de Peter Quilter si prezentată la Teatrul de Comedie din Bucuresti, piesă care o are ca subiect principal pe "soprana" Florence Foster Jenkins, cunoscută in domeniul operei pentru "trilurile" sale... memorabile. ;-) Doamna Jenkins a existat in realitate, aceasta piesa fiind numai un "rezumat" al "carierei" ei plină de... dacă nu de succes, cel putin plină de audientă. Căci a avut multi admiratori doamna J, dar si multi, probabil mai multi, care au urmărit-o si ascultat-o pentru propriul amuzament. Căci avea o voce doamna Jenkins... mă, ce voceee... minunată voceee... eh eh eh! :-)


Teatrul de Comedie din Bucuresti a fost fondat in anul 1960 de către Radu Beligan, prima piesa fiind jucata pe 5 ianuarie 1961. Se află in asa-numitul acum Centru Vechi, zona in care Bucurestiul isi etaleaza din parfumul de odinioara, iar bucurestenii isi etaleaza fitzele. Pe scena Teatrului de Comedie o multime de mari actori români si-au... etalat calitatile, alături de marele fondator lista cuprinzându-i pe Amza Pellea, Ion Lucian, Stefan Ciubotarasu, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Dem Radulescu, Stefan Tapalaga, Gheorghe Dinica, Marin Moraru si multi altii. Iar de curând, deja bogata listă s-a mai imbogatit cu un nume urias. Venită din minunata lume a muzicii de operă, soprana Felicia Filip, supranumită de presa franceză "Regina Traviatei", a debutat in teatru... în plină glorie. Nu, nu in rolul doamnei Jenkins. :-)


Am intrat in sală, pătrunzând intr-o atmosfera de club select, dă Ceăntru-Vechi, in fatză, pe scenă, in stânga, cineva cântând la pian muzică "dolce far niente". După ce luminile s-au stins, pe cortină au fost proiectate imagini si secvente din filme din perioada interbelică. Apoi pianistul, actorul Mihai Bisericanu, s-a ridicat si a inceput sa povesteasca. El, Cosme, căuta de lucru si tocmai primise un angajament de la doamna Jenkins. Florence Foster Jenkins. Despre care stia ca este soprana, dar pe care nu o ascultase vreodata interpretând vreo arie.

Si... a ajuns la locuinta doamnei. Când, deodată, trei femei razboinice, una călare pe o leoaică pe rotzi, îsi fac aparitia navalnic, urlând si zdrăngănind, speriindu-l atât pe Cosme, cât si pe spectatorii din primele rânduri.
"Aici fiecare intrare si iesire se face cu pompă! " avea sa il informeze mai târziu doamna Jenkins pe Cosme.

"Aaahaadidiooooo ddel ppaszattooo..." După doar primele "triluri", omul se dumireste. "Unde doriti sa ma duc?", intreabă ea? "In Canada! ", raspunde el, dar in gushă, fara sa-l auda destinatara.

Din "ansamblul artistic" al "artistei" fac parte St.Clair, un actor ratat (interpretat de George Mihăită), Dorothy, o bătrână chiftea, interpretată de un bărbat (Eugen Racotzi), câinele acesteia, pudelul Ricky (personificat de el insusi :-) ), cele două insotitoare - adică două balerine supraponderale cu o călcătură delicată ca de tir (Simona Stoicescu si Meda Topîrceanu), si o servitoare spaniolă care vorbeste limba locală prost spre deloc (brasoveanca Andreea Samson). Toti au interpretat foarte bine, mai ales Gabriela Popescu (doamna Jenkins) a fost adorabilă cu ariile ei false.

Doamna Jenkins n-are complexe. Invită oaspeti să le cânte (iar acestia o aplaudă becalistic), inregistreaza albume, dă reprezentatii... cea mai interesantă chestie fiind că toate acestea nu sunt rodul imaginatiei, ci s-au petrecut in realitate! Cu bani poti face orice! Oricât de mare este un becal, se găseste intotdeauna unul mai mare care sa-l admire!

Si, când era avântul "sopranei" mai in toi, din public se aude... o voce de soprană. Intr-o rochie sobră de catifea neagră, Felicia Filip vine cu o petitie "semnata de 36 de artisti" prin care se cere ca doamna Florence Foster Jenkins... sa isi incheie "cariera"! Si, pentru a motiva petitia, adevărata voce si ne arată - "Mi tradì quell`alma ingrata" din "Don Giovanni" - cum trebuie sa sune o voce de soprană.

"Dumneavoastră NU mai puteti folosi acest teatru! "
Doamna J se aseaza resemnată si isi da jos peruca. Pe fundal se aude Maria Callas - "Casta diva". Dar, când era momentul mai profund defavorabil "divei", susnumitul Cosme îi trage o limbă bine plasată in dos doamnei J si isi câstiga meritat, desigur, salariul de gudurător...
Oricât de mare este un prost...


Carnegie Hall, New York, 25 octombrie 1944. Una dintre cele mai importante săli de concerte din lume. Da, Florence Foster Jenkins a "cântat" si acolo! Mai mult, biletele nu au fost suficiente, ele s-au epuizat cu doua saptamani inainte de spectacol, vreo 3000 de oameni s-au numit norocosi, alti 2000 au rămas pe afară! Si, ca si cand toate acestea nu ar fi fost suficiente, timpul in care s-au vandut toate biletele este cel mai scurt din istoria salii de concerte americane! Fapte reale, nu inventii teatrale!

"Soprana" isi face aparitia... cu pompă. Sau, mai bine zis, ... cu păun! Are o rochie sclipitoare mulată, gri-argintie, iar pe cap... un ditamai păunul alb!
Imagine

Interpretează "magistral" aria Reginei Noptii din "Flautul Fermecat" de Mozart, cu un fel de dulce lătrat la acute... Cine nu crede, sa asculte pe propria raspundere inregistrarea de la adresa https://www.youtube.com/watch?v=qtf2Q4yyuJ0, eu nu-mi asum absolut nicio raspundere pentru eventualele consecinte care pot aparea din ascultarea benevola de catre cititor a acestei... chestii. :-)

"După o lună, doamna Jenkins a murit! " Cosme ne comunica trista veste direct si abrupt. Asa s-a intamplat in realitate, iar autorul piesei n-a fost inspirat ca Shakespeare, care a schimbat realitatea dintre Romeo si Julieta (care, de fapt, până la urmă au fost despartiti de familiile lor, nu ca in piesă) si ne-a servit finalul piesei cam din senin si cam in moalele capului.

La iesirea spectatorilor, in foaier se aud interpretările reale ale... nemuritoarei Florence Foster Jenkins. Poate cineva să conteste că e nemuritoare? :-)


PS: La ce voce de "sopran" am, as putea fi domnul Floren Foster Jenkins. :-)
Problema e ca nu am suficienti bani pentru asta... si nu sunt nici suficient de prost... Sau sunt? :D :-) ) )


Distributia:
Florence Foster Jenkins: Gabriela Popescu
St.Clair: George Mihăitză
Doamna Johnson: Felicia Filip
Cosme McMoon: Mihai Bisericanu
Dorothy: Eugen Racotzi
Maria, servitoarea spanioloaică: Andreea Samson
Balerinele: Simona Stoicescu, Meda Topîrceanu

Regia si coregrafia: Răzvan Mazilu
Scenografia: Iuliana Vîlsan
Asistent regie Monica Similea
Video: Tudor Parhon

Autor: Peter Quilter
Traducerea: Dan Mihu

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08-2022: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07-2022: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

12-10-2020: Opera din Barcelona a susținut un concert în fața a 2.292 de plante
Opera din Barcelona a susținut în această vară un concert în fața a 2.292 de plante. La o zi după încheierea stării de urgență în Spania, opera Gran Teatre del Liceu din Barcelona a fost redeschisă printr-un spectacol inedit, intitulat ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site