OperaRail 2013 OperaRail 2020 OperaRail 2012 OperaRail 2019 OperaRail 2018 OperaRail 2017 OperaRail 2016 RomaniaRail 2015 ChinaRail 2015 OperaRail 2014 OperaRail 2023 OperaRail 2022 OperaRail 2021 OperaRail 2015 Ionut Pascu Leontina Văduva Teodor Ilincai Ludovic Spiess Felicia Filip Elena Mosuc Angela Gheorghiu Cristian Mihăilescu Arena din Verona Stockholm Opera Regala Festivalul Puccini Ruse Opera Oslo Operaen Budapesta Opera Viena VolksOper Viena StaatsOper Teatro Alla Scala Milano London Royal Opera House Munchen Bayerische StaatsOper Teatro dell Opera di Roma Sofia Opera House |
Curcă măiastră în plină glorie
[ Autor Adrian Trasca ]  Am scris în articolul "Profesoara fermecată. Apus de soare", citând-o pe marea soprană Felicia Filip din spectacolul-lectie pe care dumneaei l-a organizat la Opera Comică pentru Copii, că o soprană, da, poate cânta ca o pasăre maiastră. Si am continuat, citând din experienta proprie, că stiu si unele grave exceptii. La acea oră nu stiam că există si o "somitate" in domeniu, un lider absolut, dar am aflat... în modul cel mai placut. ;-)
Ideea imi aduce aminte de o vorbă foarte potrivita aici si, din păcate, răspândită universal in realitate: oricât de mare ar fi un prost, se găseste intotdeauna un prost si mai mare care să-l admire! Pe aceasta idee este si piesa de teatru "In plină glorie", scrisă de Peter Quilter si prezentată la Teatrul de Comedie din Bucuresti, piesă care o are ca subiect principal pe "soprana" Florence Foster Jenkins, cunoscută in domeniul operei pentru "trilurile" sale... memorabile. ;-) Doamna Jenkins a existat in realitate, aceasta piesa fiind numai un "rezumat" al "carierei" ei plină de... dacă nu de succes, cel putin plină de audientă. Căci a avut multi admiratori doamna J, dar si multi, probabil mai multi, care au urmărit-o si ascultat-o pentru propriul amuzament. Căci avea o voce doamna Jenkins... mă, ce voceee... minunată voceee... eh eh eh! :-)
Teatrul de Comedie din Bucuresti a fost fondat in anul 1960 de către Radu Beligan, prima piesa fiind jucata pe 5 ianuarie 1961. Se află in asa-numitul acum Centru Vechi, zona in care Bucurestiul isi etaleaza din parfumul de odinioara, iar bucurestenii isi etaleaza fitzele. Pe scena Teatrului de Comedie o multime de mari actori români si-au... etalat calitatile, alături de marele fondator lista cuprinzându-i pe Amza Pellea, Ion Lucian, Stefan Ciubotarasu, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Dem Radulescu, Stefan Tapalaga, Gheorghe Dinica, Marin Moraru si multi altii. Iar de curând, deja bogata listă s-a mai imbogatit cu un nume urias. Venită din minunata lume a muzicii de operă, soprana Felicia Filip, supranumită de presa franceză "Regina Traviatei", a debutat in teatru... în plină glorie. Nu, nu in rolul doamnei Jenkins. :-)
Am intrat in sală, pătrunzând intr-o atmosfera de club select, dă Ceăntru-Vechi, in fatză, pe scenă, in stânga, cineva cântând la pian muzică "dolce far niente". După ce luminile s-au stins, pe cortină au fost proiectate imagini si secvente din filme din perioada interbelică. Apoi pianistul, actorul Mihai Bisericanu, s-a ridicat si a inceput sa povesteasca. El, Cosme, căuta de lucru si tocmai primise un angajament de la doamna Jenkins. Florence Foster Jenkins. Despre care stia ca este soprana, dar pe care nu o ascultase vreodata interpretând vreo arie.
Si... a ajuns la locuinta doamnei. Când, deodată, trei femei razboinice, una călare pe o leoaică pe rotzi, îsi fac aparitia navalnic, urlând si zdrăngănind, speriindu-l atât pe Cosme, cât si pe spectatorii din primele rânduri.
"Aici fiecare intrare si iesire se face cu pompă! " avea sa il informeze mai târziu doamna Jenkins pe Cosme.
"Aaahaadidiooooo ddel ppaszattooo..." După doar primele "triluri", omul se dumireste. "Unde doriti sa ma duc?", intreabă ea? "In Canada! ", raspunde el, dar in gushă, fara sa-l auda destinatara.
Din "ansamblul artistic" al "artistei" fac parte St.Clair, un actor ratat (interpretat de George Mihăită), Dorothy, o bătrână chiftea, interpretată de un bărbat (Eugen Racotzi), câinele acesteia, pudelul Ricky (personificat de el insusi :-) ), cele două insotitoare - adică două balerine supraponderale cu o călcătură delicată ca de tir (Simona Stoicescu si Meda Topîrceanu), si o servitoare spaniolă care vorbeste limba locală prost spre deloc (brasoveanca Andreea Samson). Toti au interpretat foarte bine, mai ales Gabriela Popescu (doamna Jenkins) a fost adorabilă cu ariile ei false.
Doamna Jenkins n-are complexe. Invită oaspeti să le cânte (iar acestia o aplaudă becalistic), inregistreaza albume, dă reprezentatii... cea mai interesantă chestie fiind că toate acestea nu sunt rodul imaginatiei, ci s-au petrecut in realitate! Cu bani poti face orice! Oricât de mare este un becal, se găseste intotdeauna unul mai mare care sa-l admire!
Si, când era avântul "sopranei" mai in toi, din public se aude... o voce de soprană. Intr-o rochie sobră de catifea neagră, Felicia Filip vine cu o petitie "semnata de 36 de artisti" prin care se cere ca doamna Florence Foster Jenkins... sa isi incheie "cariera"! Si, pentru a motiva petitia, adevărata voce si ne arată - "Mi tradì quell`alma ingrata" din "Don Giovanni" - cum trebuie sa sune o voce de soprană.
"Dumneavoastră NU mai puteti folosi acest teatru! "
Doamna J se aseaza resemnată si isi da jos peruca. Pe fundal se aude Maria Callas - "Casta diva". Dar, când era momentul mai profund defavorabil "divei", susnumitul Cosme îi trage o limbă bine plasată in dos doamnei J si isi câstiga meritat, desigur, salariul de gudurător...
Oricât de mare este un prost...
Carnegie Hall, New York, 25 octombrie 1944. Una dintre cele mai importante săli de concerte din lume. Da, Florence Foster Jenkins a "cântat" si acolo! Mai mult, biletele nu au fost suficiente, ele s-au epuizat cu doua saptamani inainte de spectacol, vreo 3000 de oameni s-au numit norocosi, alti 2000 au rămas pe afară! Si, ca si cand toate acestea nu ar fi fost suficiente, timpul in care s-au vandut toate biletele este cel mai scurt din istoria salii de concerte americane! Fapte reale, nu inventii teatrale!
"Soprana" isi face aparitia... cu pompă. Sau, mai bine zis, ... cu păun! Are o rochie sclipitoare mulată, gri-argintie, iar pe cap... un ditamai păunul alb!
Interpretează "magistral" aria Reginei Noptii din "Flautul Fermecat" de Mozart, cu un fel de dulce lătrat la acute... Cine nu crede, sa asculte pe propria raspundere inregistrarea de la adresa https://www.youtube.com/watch?v=qtf2Q4yyuJ0, eu nu-mi asum absolut nicio raspundere pentru eventualele consecinte care pot aparea din ascultarea benevola de catre cititor a acestei... chestii. :-)
"După o lună, doamna Jenkins a murit! " Cosme ne comunica trista veste direct si abrupt. Asa s-a intamplat in realitate, iar autorul piesei n-a fost inspirat ca Shakespeare, care a schimbat realitatea dintre Romeo si Julieta (care, de fapt, până la urmă au fost despartiti de familiile lor, nu ca in piesă) si ne-a servit finalul piesei cam din senin si cam in moalele capului.
La iesirea spectatorilor, in foaier se aud interpretările reale ale... nemuritoarei Florence Foster Jenkins. Poate cineva să conteste că e nemuritoare? :-)
PS: La ce voce de "sopran" am, as putea fi domnul Floren Foster Jenkins. :-)
Problema e ca nu am suficienti bani pentru asta... si nu sunt nici suficient de prost... Sau sunt? :D :-) ) )
Distributia:
Florence Foster Jenkins: Gabriela Popescu
St.Clair: George Mihăitză
Doamna Johnson: Felicia Filip
Cosme McMoon: Mihai Bisericanu
Dorothy: Eugen Racotzi
Maria, servitoarea spanioloaică: Andreea Samson
Balerinele: Simona Stoicescu, Meda Topîrceanu
Regia si coregrafia: Răzvan Mazilu
Scenografia: Iuliana Vîlsan
Asistent regie Monica Similea
Video: Tudor Parhon
Autor: Peter Quilter
Traducerea: Dan Mihu |
Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!
Alte titluri din aceeasi categorie26-08-2022: Program septembrie 2022 la Verona Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
19-07-2022: Program august 2022 la Verona Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
12-10-2020: Opera din Barcelona a susÈ›inut un concert în faÈ›a a 2.292 de plante Opera din Barcelona a susÈ›inut în această vară un concert în faÈ›a a 2.292 de plante. La o zi după încheierea stării de urgență în Spania, opera Gran Teatre del Liceu din Barcelona a fost redeschisă printr-un spectacol inedit, intitulat â ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
|
|