"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2023
OperaRail 2022
OperaRail 2015
OperaRail 2021
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2020
OperaRail 2019
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Budapesta Opera
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Teatro dell Opera di Roma
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Profesoara fermecată. Apus de soare

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2015 ]
[ Subcategorie II RomaniaRail 2015 ]
[ Data articol: 2015-11-27 ]
[ Din localitatea Bucuresti ]
[ Tara România ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=54&nume_categ=bucuresti---occ---profesoara-fermecata ]

Româna Français

Profesoara fermecată. Apus de soare

 2037 E destul de dificil să scrii despre acelaÅŸi spectacol două articole, mai ales după ce ai depus enorm de mult suflet în primul! "Enorm de mult", da, pleonasmul care face "furouri" în România ÅŸi pe care l-am folosit atât ca să îi înÅ£ep ÅŸi să-i atenÅ£ionez pe cei care îl "uzează", cât ÅŸi pentru a evidenÅ£ia cât de (enorm de :D) mult m-am implicat în scrierea precedentului, cu atât mai mult cu cât o Papaghenutză mi-a zis că articolul a fost... "o nebunie! " :-) Am, însă, o oarecare experienţă în a face asta, am scris vreo 3 articole despre aceeaÅŸi versiune "Aida perfectă" de la Arena din Verona, aÅŸa că am să încerc să mă descurc.

"Felicia Filip şi soliştii Operei Comice pentru Copii" a fost un spectacol-lecție. A avut 5 reprezentaţii, cu una mai mult decât cele 4 prevăzute şi tipărite pe afişe, şi, dacă mă întrebaţi pe mine - dar nu mă întrebaţi, aşa-i? :D - nici 50 sau chiar 500 nu ar fi suficiente! Spectacolul este enorm de reuşit ;-) şi sunt încă mulţi copii - şi mulţi adulţi ;-) - care ar trebui să îl vadă şi care ar invătza din vizionarea lui. De altfel, poate ar fi fost bine să se desfăşoare în sala mare, care are 420 de locuri, şi nu în sala Mozart, care are doar 120, deşi aici e o discuţie privind captarea atenţiei copiilor, mai ales a celor mici, care ar fi mai poate mai dificilă sau mai scăzută într-o sală mai mare. Rămân, însă, la părerea că spectacolul-lecție ar reuşi ce şi-a propus şi într-o sala mare.

Însăşi concepţia sa e temelia reuşitei sale. Lecţie plus muzică. Muzică plus lecţie. Câţi dintre noi nu ne-am plictisit la unele ore din diverse motive? Ba profesoara nu era atractivă sau nu avea chef de predat, ba materia era dificilă şi profesoara, oricât de drăguţă ar fi fost, nu reuşea să ne facă să pricepem sau chiar situaţia când chiar noi, copii fiind, nu aveam chef de învăţat... situaţie utopică, apărută foarte rar spre deloc, aşa-i? Nici nu ştiu cum de m-am putut gândi la aşa ceva! :-) ) ) Dar muzica lui Mozart, combinată cu diverse învăţăminte spuse, precum şi, alt aspect foarte important, cu glumiţe şi situaţii hazlii, fac timpul de o oră al spectacolului să se scurgă aproape instant, cât ai zice "Mozart"! :-) Chiar te simţi un pic revoltat că a durat doar vreo douăzeci de minute, iar când te uiţi la ceas, constaţi că a trecut peste o oră şi ceva!

În plus, poţi căpăta amintiri şi avea satisfacţii şi după spectacol. Atunci doamna Felicia Filip stă de vorbă cu oricine doreşte, se pozează cu oricine doreşte - şi e un eveniment pentru orice spectator, darmite pentru un copil, să aibe poză cu marea soprană, eventual şi un autograf - iar uneori pianul şi domnul Tudor Mozart sunt năvăliţi de copii care vor să pună şi ei mâna măcar un pic pe clape. Sau ţi se poate întâmpla ca fratelui meu, un tip la aproape 40 de ani, cu aliura lui Lorenzo Lamas (una dintre poreclele lui cândva), care, deci, are părul lung şi-l ţine legat în coadă la spate, iar după spectacol, la ieşirea din operă, copiii care l-au văzut l-au arătat cu degetul, zicându-şi unul altuia "Uite-l pe Mozart! Uite-l pe Mozart! " :-)


Mozart. Tudor Mozart. Tudor Scripcariu pianistul Mozart. Deschide spectacolul la pian, apoi face verbal prezentarea doamnei Felicia Filip, care intră şi vorbeşte despre unica operă pentru copii din lume, teatru aflat în România! Se lansează în alt subiect, când în scenă intră o doamnă şi un domn discutând aprins şi mâncând cereale. Cu ciocolată. :-)

"E târziu, hai mai repede! "
"Da, am întârziat un pic, lasă, nu-i nimic! Ai numărul ei de telefon? Dă-mi-l şi mie! Ia şi tu din pungă! " "Îl am, ţi-l dau, scrie! Hai, că e târziu! "
El mai roade o cereală, ia telefonul, mormăie ceva în timp ce scrie un număr zis de doamnă, apoi duce telefonul la ureche... Moment în care doamna Felicia îi opreşte din dialog, îi ia la întrebări şi, în paralel, le spune copiilor ceea ce nici mulţi adulţi nu ştiu... că nu se întârzie la spectacol, că nu se vorbeşte la telefon în timpul spectacolului, că nu se mănâncă în timpul spectacolului şi, mai ales, că nu se şuşoteşte în timpul spectacolului!
Imagine

Întârziaţii par iniţial să nu priceapă lecţia, el - "Vreţi?" - întinzând punga de cereale doamnei Felicia, care îl priveşte cu reproş - copiii râd :-) -, apoi şi pianistului, care îl refuză atât cu gesturi din mână, cât şi vorbind, "Lasă-mă, dom`le, că eu am mâncat acasă! " După ce îi mai ceartă puţin, doamna Felicia îi invită, totuşi, să ia loc şi să asiste la spectacol, ei se duc unde găsesc loc - dacă ajungi târziu, rişti să nu mai găseşti loc sau, la unele teatre, chiar să nu mai intri! -, iar el se trânteşte pe scaun, zgâriind auzurile cu scrâşnetul lemnului mobilierului alunecând pe marmura de pe jos. :-) Doamna Felicia îşi duce mâna la frunte şi dă din cap "de unde o mai fi apărut şi ăsta?" :-) , apoi continuă lecţia.

În scenă intră două fete frumuşele, una mai frumoasă decât alta. :-) Mai scot câte un tril, mai se ceartă piţigăiat - "Eu sunt Papaghena! ", "Ba, eu sunt Papaghena! " -, doamna Felicia şi domnul Mozart încearcă să le calmeaze, ultimul spunând "Dar nu mai ţipaţi aşa, că l-aţi speriat pe copilul acela! " :-)
Imagine

Salvarea vine de la... Regina Nopţii! Când aceasta intră în scenă - ca în versurile lui Nichita Stănescu, frumoasă, cu părul ei negru supărat :-) - Papaghenele se sperie, uită de rivalitate şi se fac nevăzute! "Soprana cântă ca o pasăre măiastră! " a zis, la un moment dat, doamna Felicia - Pot să fiu rău şi să zic că am văzut/auzit şi grave excepţii? :D Nu în acest spectacol sau la Opera Comică pentru Copii, ci la... dar mai bine să nu îmi mai amintesc. :-) - iar Gloria, interpreta franţuzoaică a Reginei Nopţii, ne arată că, da, aşa este, o soprană adevărată cântă ca o pasăre măiastră! Gloria e în plină glorie :-) , iar jocul de cuvinte mi-a ieşit dublu, cu el având şi ocazia de a vă sugera să vedeţi spectacolul "În plină glorie! " de la Teatrul de Comedie, cu subiectul despre o soprană... adevărată, reală, "în plină glorie", piesa fiind... cea de debut a doamnei Felicia Filip ca actriţă de teatru! ;-)

Din spatele publicului intră un tuciuriu, trăgând după el o fată, traversând cu ea culoarul din mijlocul publicului. E maurul Monostatos, care o trage dupe el pe Pamina, fiica Reginei Nopţii şi a Marelui Preot Sarastro, pe care spune că o iubes-sâ-sâ-sâ-te. După ce pleacă, domnul Mozart exclamă "Dar ce negru era! ", iar copiii râd. :-)
Imagine

Nu apucă să termine bine şi în scenă intră... o doamnă cu ochelari! Spune că ştie să cânte ca o privighetoare, dar, când deschide ciocul, trilurile-i sunt false, iar copiii se amuză vizibil. :-) Cu toate acestea, doamna Felicia o prezintă într-o lumină pozitivă, pentru că, deşi nu i-a ieşit cântarea cum trebuia, doamna Privighecioara... aaa, Privighetoare s-a străduit, a pus suflet, deci merită apreciată măcar pentru asta!

Doamna apoi se duce la pian, îl leagă la ochi pe domnul Mozart Tudor şi îl pune să cânte. În acest timp, doamna Felicia povesteşte despre adevăratul Mozart care, când era mic, era plimbat de tatăl său prin ţara sa, Austria, ca să susţină concerte şi să impresioneze, una dintre "probe", poate cea mai dificilă, fiind să fie legat la ochi, cineva să cânte ceva, iar copilul Mozart să reproducă la pian exact ce a auzit. Se spune că a reuşit întotdeauna!

"Mamemimomu! " Momosmamos... ăăă, Monostatos revine şi îi întleabă pe copii dacă l-au vlăzut pe plintzul Tamino. "Trebuie să fie pe aici, am auzit că pe aici apar tot felul de personaje din "Flautul Fermecat" de Mozart! " Apoi îi pune să cânte pe copii, îi dirijează, iar aceştia acceptă bucuroşi. "Mamemimomu! "

"De iubire nu am parte, că sunt negru şi buzat, că sunt negru şi buzat! " La finalul ariei, un copil spune "Aicea e iubirea ta! ", iar Monostatos ia de pe scaun fata indicată şi o trage târâş pe scenă. :-)

Dar... apare Soarele! Întruchipat de Sarastro, personajul pozitiv. Acesta prezintă vocea de bas, iar doamna Felicia ne spune despre interpret că e turc, subliniind încă o dată distribuţia internaţională a spectacolului, că e foarte tânăr, încă nu a terminat liceul!, dar cântă deja la Opera pentru Copii, spunându-le copiilor că "fiecare dintre voi poate avea şansa de a cânta şi poate avea o carieră, cine ştie?, poate internaţională."

Pamina: "Taminooo! Taminooo! " "Hai, copii, ajutaţi-mă! " şi copiii strigă în cor "Taminooo! Taminooo! " Din dreapta apare Monoztatoz, care îi muztruluiezte pe copii: "Ahaaaa, când v-am întrebat io unde e Tamino, aţi zis că nu ştiţi, dar când v-a întrebat eaaa... Aşaaa, deeci, ... Anthipathicilor! " zishe sâsâit şi iese!

Pamina cântă, apoi iese şi ea din scenă. Domnul Mozart e supărat pe doamna Privighetoare, care mănâncă. Vorbeşte despre compoziţia pentru pian "Tartina cu unt" - "Eu am compus-o şi ea o mănâncă! " :-) , apoi... o cântă la pian. Pun biscuiţii şi cuţitul pe pian, iar doamna Felicia îi ceartă şi le spune copiilor că nu se pune nimic pe pian în afară de partitură. Cei doi se împacă şi cântă împreună marşul "Alla turca", piesă compusă pentru a fi cântată cu 4 mâini, acompaniaţi de aplauzele pe ritm ale copiilor spectatori.

"Vreau răzbunaaaare! A a a a a a a a a! A a a a a a a a a! "
Regina Gloria interpretează aria Reginei Nopţii, acompaniată la strofa a doua de altă Regină a Nopţii! "Pentru fiecare rol trebuie să avem mai mulţi artişti pentru a putea ţine spectacolul şi dacă vreunul dintre ei se îmbolnăveşte."

"Aah, ce fericiţi vom fi! "
Intră Papagheno duplicat, Papaghena duplicată, iau copii din public, îi aduc în fatză şi cântă alături de ei.
"Aşa e scris în legea firii, copiii sunt floarea omenirii."
Imagine


Personal, pot spune că am învăţat că nu trebuie să şuşoteşti la spectacol în timp ce se cântă! Ah, asta ştiam deja! :-) Şi voi rămâne neobosit în a mă certa cu toţi spectatorii din jurul meu care se apucă să trăncăne în timp ce pe scenă se cântă "E lucevan le stelle! " Cum să accept aşa ceva? Ba, mai mult, mi-am procurat şi un mic laser roşu pentru a îl băga în ochii celor aflaţi la distantă şi la care nu pot ajunge prin gestul cu degetul pe buze sau enervantul şi pentru mine, dar folositorul "Ssst! ". Din jenă, nu l-am folosit mult timp, deşi au fost situaţii care îl cereau, dar l-am inaugurat până la urmă, fiind şi singura sa utilizare până acum, "evenimentul" petrecându-se... tocmai la Opera din Beijing! Chinezii ăia sunt gălăgioşi prea de tot, dom`le! :-) E unul şi la Opera Comică pentru Copii, Fang Shuang, nu l-am văzut niciodată tăcând, de fiecare dată când îl văd... el cântă şi încă baritonal! :-)


Altfel, cariera mea de actor a luat sfârşit! A durat ceva, două săptămâni! :-) Mă simt... ca Ştefan cel Mare! Adică... apus de soare. :-) ) )

Mărturisesc că, în aceste zile, fiind actor - atât cât am fost, gluma-i glumă, dar ştiu exact ce şi cât am fost actor - revenind, fiind actor, am avut, am şi voi avea mereu un dublu sentiment de mândrie: Primul, că am fost pe scenă cu Felicia Filip, chiar dacă doar câteva minute. Al doilea, cu aceeaşi precizare, că am avut în acele "chiar dacă doar câteva minute", aceeaşi meserie cu dragul meu enorm de mare actor Amza Pellea! M-am gândit mult la el în această perioadă.

De asemenea, mai există un mare actor la care m-am gândit, singurul, de altfel, pe care l-am cunoscut personal: Sandu Sticlaru! Dânsul nu îmi este doar o voce pe discurile de poveşti pe care le ascultăm în copilărie, ci şi un model în viaţă! La 81 de ani, eu având atunci 30, m-a sunat pentru... a îl pregăti la informatică!!! Şi nu doar că a învăţat ce voia, dar mi-a arătat şi cum e să fii vesel şi plin de viaţă în ciuda vârstei înaintate pe care o avea!

Şi mărturisesc că nici cariera mea de sopran-tenoră nu se simte prea bine! :-) ) )
Doar mi-a zis Marcello... "Ce tussse! "... :-)


Distribuţia:
Profesoara fermecată: Felicia Filip
Regina Nopţii: Gloria Tronel (Franţa), Rodica Anghelescu
Papagheno: Fang Shuang (China), Daniel Filipescu
Papaghena: Virginia Stamate, Oana-Maria Åžerban
Tamino: Gjergji Mani (Albania)
Pamina: Raluca Oprea

Mamemimomu Monostatos: Mamentim Macomeamu.... Adicăăă... Valentin Racoveanu
Doamna Privighetoare, fostă Canar sâmbăta trecută - probabil a divorţat în această săptămână :-) : Mădălina Florescu
Sarastro: Samuel Adiguzel, învăţăcel la licel... la liceu (Turcia)
La flaut, sus, la balcon: Luiza Cârlan
Întârziaţii: Mihaela Stamate (mama Papaghenei :-) ) şi Adrian Traşcă (Oltenia :-) )
Imagine

Tzări interpreţi: România, China, Franţa, Albania, Turcia
Imagine

Muzica: Wolfgang Amadeus Mozart
La pian, domnul Mozart: Tudor Scripcariu
Costume: Viorica Petrovici
Lumini: Soarele :-)
Scenariul ÅŸi regia: Felicia Filip
Asistent regie: Cristian Mihăilescu
Foto: Alexandra Jitariuc, Adrian Traşcă


PS: Spectacolul "Flautul fermecat", care a dat personajele acestui spectacol-lecție, va fi reluat în zilele următoare, 16, 17, 19, 30, 31 ianuarie. 1. 2. 3. 6. 7 februarie 2016.

Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!



Alte titluri din aceeasi categorie

26-08-2022: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07-2022: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

12-10-2020: Opera din Barcelona a susținut un concert în fața a 2.292 de plante
Opera din Barcelona a susÈ›inut în această vară un concert în faÈ›a a 2.292 de plante. La o zi după încheierea stării de urgență în Spania, opera Gran Teatre del Liceu din Barcelona a fost redeschisă printr-un spectacol inedit, intitulat â ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Español
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site