[ Autor Adrian Trasca ]  3.08.2024
Când spui "St. Margarethen" / "Sankt Margarethen" spui... Habar n-ai ce spui, cel mai probabil nici nu ai auzit de localitate! :-) ) Cu atât mai mult cu cât... sunt mai multe cu același nume, răspândite prin Austria, Germania și Elveția și trebuie să precizezi la care Sankt Margareațen te referi! :-)
Wo ist Sankt Margarethen? Unde este Sankt Margarethen?
Deci... este vorba St. Margarethen im Burgenland, un sat de 2600 de locuitori, aflat în Austria, la 65 km sud de Viena și la doar 16 km de... Șopron, Ungaria!
Acolo se organizează anual... un spectacol de operă. Noi, adică eu și puii mei, am văzut și știm bine... "Nabucco" de acolo, pe care l-am văzut... de mai multe ori... pe DVD. Iar când, la început de 2024, am aflat că acolo se montează "Aida", ... mi s-au aprins beculețele imediat! Și am reușit să ajungem la spectacol, dar nu fără eforturi considerabile!
Aida... fetița mea, 7 ani și 3 luni. Mihai, băiatul meu, 4 ani și 7 luni. Ei sunt puii mei. Aida, la al doilea spectacol în Austria, Mihai, la primul. (Aida a fost la "My Fair Lady" (în... germană :D) la VolksOper din Viena în 2021, când avea 4 ani și 5 luni... aproximativ cât are Mihai acum.) Pentru mine a fost cam al 9-lea!
Prin localitate sunt afișe și steaguri pe stâlpi cu anunțuri despre spectacol. Lăsăm mașina într-o parcare amenajată într-un câmp, coborâm multe trepte și... intrăm!
Pe scenă sunt fete în rochii vaporoase, elegante, unele bleu-verzui, altele albe. Observ și decorurile și-mi dau seama că... am de lucru... sunt greu de descris.
Tot ansamblul, scenă plus locuri spectatori, e încadrat de dealuri. Nu știu dacă a fost săpat special sau era deja "gaura" și s-a mai umblat nițel, dar spatele scenei e perete de deal, în stânga la fel.
Pe scenă, în stânga, un obelisc auriu, înconjurat de fântâni arteziene. O poartă mare, dreptunghiulară, ai cărei stâlpi sunt tot obeliscuri, trepte, apoi altă poartă dreptunghiulară. Sus, o mumie crem, văzută din laterală, întinsă pe spate, uriașă, cam cât jumătate din lungimea scenei. Și în dreapta sunt fântâni arteziene.
"Un trono vicino al cer"
"Den Thorn ware name der Sonne"
"Un tron aproape de cer"
Amneris este adusă cu o lectică de lux, dusă de șase fete în bleu, iar alte multe fete în roșu, portocaliu, galben sau alb o încadrează. Și ea e în aceleași culori, dar hainele ei sunt vădit mai frumoase. Alte fete în bleu sunt în spatele lecticii și închid alaiul. Sunetul este amplificat la difuzoare.
Aida (mea) mă întreabă... "Câți ani au Aida și Radames?" :-)
"Nu știu! ... Câți vrei tu! "
Dar, cum aștepta un răspuns concret, îi zic "30 și 34". :-) )
"Nu prea îmi place de Radames! ", mai zice.
"De ce, Aida?"
"E cam gras! "
"Da! " :-)
Gras sau nu, este învestit ca general al armatei egiptene! :-) Porțile dreptunghiulare sunt luminate portocaliu, soldați în negru trag cu săgeți cu lumini roșii și verzi, mici artificii. Alți soldați se luptă între ei, alții bat cu palmele în ritmul muzicii în niște ochiuri de apă aflate pe podea, iar fântânile "se bucură" și ele, țâșnesc în același ritm cu sunetele. Ne stropește puțin apa, dar e fain!
"Ritorna vincitor! " - "Întoarce-te învingător! "
Aida e în rochie crem... de lux. Are pe cap un fel de turban făcut dintr-o pânză subțire, ca de voal. Nu e singură pe scenă, mai sunt câteva șiruri de fete plus câteva pâlcuri de preoți.
"Numi, pieta del mio sofrir! "
"Zeilor, aveți milă de suferința mea! "
"Imenso Phta! "
"Allmächtiger Phta! "
"Atotputernicule Phta! "
Multe preotese în bleu se adaugă celor de pe scenă. Una dintre ele, îmbrăcată în negru, are o făclie de foc de un metru! Altele, sus, în dreapta, dansează cu cercuri de foc tot cam de un metru diametru. Dintr-o fântână din stânga țâșnește un fir de apă spre dreapta, apoi dintr-o fântână din dreapta țâșnește un fir de apă spre stânga. Radames și Ramfis au costume albe întrepătrunse cu bleu. Radames sacrifică (prin înjunghiere) o femeie... Aida mea mă întreabă de ce, îi răspund că așa credeau ei că îmbunează voința zeilor. Aida mă întreabă de ce Radames i-a dat sabia Marelelui Preot, îi spun că a făcut sacrificiul și gata, nu-i mai trebuie! Radames bagă antebrațul stâng în sânge și îl arată triumfător.
Muzica din scena camerei lui Amneris se întrepătrunde cu ieșirea din scenă a lui Radames și a oamenilor lui. Aida zice "Uite-o pe fata moartă! Unde o duce?" "Afară din scenă, să bea și ea un suc! " Bebe Mihai mă aude și zice "Se preface că e moartă?" "Desigur că se preface! " :-)
Peretele din fundal e tot luminat colorat cu desene egiptene. Mumia gigantică de sus acum e luminată și arată ca a lui Tutankhamon. Pe stâncile din spate sunt proiectate lumini portocalii, galbene și roșii.
Amneris e în roșu cu auriu strălucitor. Din dreapta intră femei ținând în mâini mici piramide cu luminițe în ele, pe care le așează ulterior aliniate la marginea din față a scenei. Fântâna din jurul obeliscului este mov.
Dezlănțuirea de culori, apă, foc, soldați luptători atinge apogeul la Marșul Triumfal. Sau imediat după, când Radames vine călare pe un elefant... mecanic, luminat în interior cu portocaliu, galben, roz și roșu! În dreapta sus, pe un bloc mat dreptunghiular, sunt faraonul și Aida. Amneris e jos, îl întâmpină pe Radames.
Prizonierii sunt pe trepte și au un cerc ca un scut pe care îl țin în față. Când îl lasă jos, Aida îl vede pe tatăl ei, dar cei doi sunt la o distanță considerabilă unul de celălalt. La dialogul cu faraonul, Amonasro urcă pe un bloc dreptunghiular și este... mai sus decât conducătorul Egiptului! Este însă legat de mâini cu ceva care... luminează!
La pauză, lângă scenă, câteva personaje fac poze cu spectatori. Evident, fac și puii mei câteva poze. Îi urc apoi pe rând pe scenă (!!! ) și le fac și acolo poze.
Apoi am descoperit... baruri cu nume frumoase! Zona de relaxare, care seamănă cu o zonă de camping, adică mese lungi, băncuțe, pietriș pe jos, e înconjurată de baruri care se numesc "Rigoletto", "Nabucco", "Aida", "Fidellio". Am luat cârnați și crenvuști pentru Aida de la "Aida". :-) Sesizez chiar o triplă aici, Aida mea în pauză la opera "Aida" papă cârnați și crenvuști de la barul "Aida". :-) Ar fi putut să fie chiar o qvadruplă dacă Aida de pe scenă venea să înfulece și ea un cârnat... :-) )
Observ câteva locuri libere pe primul rând și mă așez cu Aida acolo. Bebe Mihai nu vrea să vină și rămâne cu maică-sa hăăt, departe, tocmai pe rândul 4. :-)
Nilul e reflectat pe peretele din spatele scenei, apă neagră cu reflexii albe plus fetele care o însoțesc pe Amneris îmbrăcate în bleu. Aida e în negru cu auriu sclipicios și are și o mantie neagră, Amonasro e și el îmbrăcat ca un rege, mantie maro-grena, căciulă-coroană aurie. (Sunt prizonieri, dar îmbrăcați de parcă ar fi rege și prințesă...) Pe perete, în mijloc, curge lent o cascadă. Radames, în alb-crem, brâu auriu, brățări aurii. Gras. :-)
Aida mea mă întreabă "Când îl întreabă secretul?" "Acum! Urmează! " Îmi place, știe povestea, deși montarea o vedem pentru prima oară. Este, însă, a 14-a "Aida" pe care o vede!
Pentru Bebe Mihai este a 5-a. Surpriza e că el... încă nu a văzut "Aida" în România! Prima a fost în fața operei din Ruse (la un an și 6 luni! ), apoi 3 la Arena di Verona - în 3 ani diferiți!! Iar acum la St. Margarethen, ... adică toate în aer liber! Niciodată în România, niciodată în interiorul unei opere!
"Lass uns fliehen! " - "Fugiaaaamoo! "
"Acum îl întreabă?", zice Aida mea. :-)
"Durch die Schluchten du Napata! " - "Le gole di Napata! "
"Du bist der Konig?" - "Tu, il Re?" - "Tu ești regele?"
"Verater! " - "Traditoor! "
Apar soldați egipteni. Radames îi îndrumă pe etiopieni să fugă, apoi se predă. Amonasro e ucis de un egiptean, Aida vede și fuge cu un om de-al ei.
"Sacerdooote, iiooo reestooo a tee! "
Amneris, în roșu, e undeva sus. Toată scena e luminată albastru, iar pe perete sunt proiectate statuete egiptene gri, om cu cap de lup. Amonasro e cărat afară de un egiptean. Radames e adus legat de mâini la încheieturi și îmbrăcat într-un cearceaf alb, lung de vreo 10 metri ale cărui capete sunt ținute de doi egipteni.
"Du har mist Aida genommen! " - "Mi-ai luat-o pe Aida! "
"Aida lebt! " - "Aida trăiește! "
"Er schweigt"... La proces, Radames tace și în germană. :-)
Radames e închis într-o criptă luminoasă! Sunt 3 arcade dreptunghiulare la intrare, luminoase ca la discotecă! Pe peretele fundal al scenei sunt proiectate desene mortuare aurii egiptene pe fond negru.
"Ich der Aida nie mehr! " - "Non rivedra piu Aida! "
"Nu o voi mai vedea niciodată pe Aida! "
"Aida, wo bist du?" - "Aida, dove sei tu?"
"Aida, unde ești?"
Aida apare în spatele lui.
"Leb wohl, welt du tal der tränen! " - "Addio, vale di pianti! "
"Adio, lume, vale a lacrimilor! "
"Der himmel öffnet sich möge frieden sein sich frieden! "
"Cerurile se deschid, să fie pace!! "
Sus, la 5-6 metri înălțime, pe toată lățimea scenei, este o sârmă pe care merge un om!!
În spate are artificii în formă de aripi!
"Allmächtiger Phta! "
"Imenso Phta! "
Am zis că am făcut "eforturi considerabile" pentru a vedea spectacolul? Păi, să vedem! Pe 2 august seara am văzut "Tosca" la Arena di Verona, pe 3 dimineața am plecat din Verona, am parcurs 700 km, ajungând la St. Margarethen exact când "Aida" începea! A doua zi, ei au plecat cu mămica lor în România, 850 km, iar eu, cu trenuri, la... Torino, 1100 km, unde aveam treabă, astfel încât a doua zi seara... eram, pe drumul direct, la 1500 km distanță unii de alții! ... Îmi amintesc și acum senzația trist-ciudată pe care am avut-o când am stat în Verona o jumătate de oră între trenuri, gândindu-mă că doar ieri ce eram acolo toți împreună, iar după doar o zi erau peste 1000 de kilometri între noi...
Dar a fost foarte frumos! A doua cea mai frumoasă "Aida" văzută de mine vreodată, după storica perfetta de la Arena di Verona! Și am văzut "Aida" în peste 20 de locuri, în vreo 25 de variante!
Iar aceasta, atenție!, este o versiune diferită decât precedenta, prezentată la St. Margarethen în urmă cu fix 20 de ani! Am văzut-o și pe aceea pe DVD, era cu elefanți adevărați, nu mecanici! ;-)
Distribuția:
Aida: Leah Gordon
Radames: Jorge Puerta
Amneris: Kseniia Nikolaieva
Amonasro: Zoltan Nagy
Faraonul: Ivan Zinoviev
Ramfis: In Sung Sim
Regizor: Thaddeus Strassberger
Scenografie: Thaddeus Strassberger
Costume: Giuseppe Palella
Lumini: Driscoll Otto
Video: Media Apparat
Sunet: Volker Werner
Maestru de luptă de scenă: Ran Arthur Braun
Director de cor: Walter Zeh
Dirijor: Ivan Lopez-Reynoso |