Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2015
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2014
OperaRail 2020
OperaRail 2019
Artisti români Artisti români
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Cristian Mihăilescu
Teodor Ilincai
Ionut Pascu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Budapesta Opera
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Don Chihoteshvili gelat si cu marsh-rutka

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ Data articol: 2016-12-30 ]
[ Din localitatea Tbilisi ]
[ Tara Georgia ]

Don Chihoteshvili gelat si cu marsh-rutka

 2529 Când ne gândim la Europa, ne gândim deseori că România e în estul continentului. Nimic mai gresit! România se află mai mult în centrul Europei, marginea de vest, Portugalia, fiind la 3000 km de Bucuresti, iar cea de est fiind la 1500 km de Bucuresti, în Georgia.

O altă eroare des întalnita este Mont Blanc / Monte Bianco, vârful de munte jumătate în Franta, jumătate în Italia, care are 4810 metri. Este considerat a fi cel mai înalt munte din Europa, uitându-se de vârfurile din Caucaz, munti europeni și ei. Cel mai înalt vârf de munte din Europa se numeste Elbrus, are 5642 metri și se află în Rusia. Cica ar fi o controversa daca Elbrus e sau nu e în Europa, deoarece e chiar la granița cu Asia, dar eu cred ca e doar marketing. Al doilea vârf e tot în Rusia, apoi urmeaza vreo 5 vârfuri aflate în Georgia, toate cu peste 5000 de metri înaltime, deci toate mai înalte decât Mont Blanc, care vine abia pe pozitia a 8-a în Europa! Shkhara (citit "ş-hara") este cel mai înalt munte din Georgia și al treilea în Europa, are altitudinea de 5200 m deasupra nivelului mării și este situat în masivul Caucazul Mare, iar ca informatie pentru iubitorii de opera și de trasee montane ;-) , vârful Kazbek, care are 5047 metri și e pe locul 5, este cel mai accesibil. Si, alt aspect important, costurile unei escaladari sunt mult mai mici decât în Franta/Italia, cam de vreo 5 ori mai mici!


In fiecare vară, multi români devin vecini cu Georgia! La plaja la "Modern" sau la "Trei papuci", la Mamaia, la Neptun sau la Saturn, românii se uită în zare, spre răsărit. Georgia e fix în față. :-) Ce să mai ocolesc subiectul, adică Marea Neagră, asa cum a făcut Keraban al lui Jules Verne, Georgia e fix vizavi de Constanța. Trebuie doar să te uiti atent la orizont și o vezi. :-)

Georgia (sau Gruzia) are 4, 3 milioane de locuitori și se află pe malul estic al Mării Negre. La nord îi stă Rusia pe cap (orice realitate asemanatoare cu expresia este intentionata :D), la sud e Armenia, la vest e Marea Neagra, iar la est e Azerbaidjanul. Numele Georgia deriva din persană, "Gurji”, iar ei se denumesc kartveli și isi denumesc patria Sakartvelo, Tara kartvelilor, după numele unuia Kartlos, care cică e tatăl tuturor georgienilor. De mamă nu se stie nimic. Or fi fost mai multe. :-) Am citit că probabil în Georgia există cea mai veche cultură viticolă din lume, ceea ce este o explicatie pentru mai multe mame și un singur tată. :-)


Deseori în Georgia te simti ca în China. Adica nu întelegi nimic din ce scrie. :-) Am mai vazut scrieri diferite (chirilice, de exemplu) sau ciudate (chineza), dar georgiliterțele sunt cele mai ciudate. Seamana cu niste coarne de berbec și sunt interminabile ca numar, nu stii unde începe o litera din turma și unde se termina. :-) Din fericire, mai toate "coarnele" au alături și transcrierea cu litere latine, asa ca te descurci usor.

Cu limba, însa, e și mai rau. Georgiana seamana mai mult cu turca decât cu rusa și nu doar ca nu întelegi nimic, dar și cuvintele simple sau expresiile uzuale sunt complicate. Spre exemplu, "Bună ziua! " se zice "Gamarjoba! ", "La revedere! " se zice "Nakhvamdis! " ("kh" se citeste "hh" hârâit în cerul gurii, sună ca motorul pornit al unei masini, ceea ce dă "muzicalitate" limbii: nahh-vam-zis - un fel de "Na, v-am zis (că plec)! " :-) ), iar "Multumesc! ", primul pe care l-am învatat eu, se zice "Madloba! ", dar și când am scris aici, m-am gândit de două ori daca l-am retinut bine! Asa ca nu pot spune ca m-am înteles bine cu Georgiana. :-)

Alte cuvinte sau expresii mai folositoare în Georgia ar fi "Ne panimaiu! " - "Nu înteleg! ", "Ne panimaiu pa ruski! " - "Nu înteleg ruseste! ", "Da! " - "Ki! " și "Ara! " - "Nu! ", ultimul foarte bun când esti asaltat de taximetristi sau marșrutkiști / microbuziști :-) , situatie în care mie imi placea sa-l pronunt apăsat pe "r" usor cinic... "Arra! "... Ce-mi place sa le dau peste nas insistentilor ăstora! :-) De remarcat că negatia nu începe cu "n", ca în majoritatea limbilor!


In Georgia, toata lumea vrea gel! :-) Toata lumea vrea mult, mult gel. Cât mai mult! Ori în buzunare, ori în conturi, nu conteaza, conteaza sa fie cât mai mult. Cum? Gelul e pentru păr? A, da, mi se părea mie un cuvânt cunoscut... Doar ca eu mă refeream la gel, adica GEorgian Larí (cu accent pe ultimul i), moneda nationala. :-)


Tbilisi sau T`bilisi, capitala Georgiei, are o populatie de 1, 4 milioane de locuitori, cam o treime din toată țara, fiind, deci, mare. E o imbinare "ideală" de civilizatie cu jungla urbană, întâlnind darapanaturi la colț de stradă cu locuri frumoase. Obiectivele turistice sunt Opera, Piața Libertătii, catedrala Sameba (frumoasa și imensa, estimarea fiind ca în ea încap 10.000 de oameni! ), Palatul de Justitie, Cetatea Narikala - de unde seara peisajul "de sus" asupra orasului este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut! De partea "cealaltă", carne de vită sau de porc comercializată pe trotuar, multe masini lovite, zgâriate sau pur și simplu fara bara de protectie, taximetristi și marș-rutkiști multi și insistenti, produse la vânzare pe pături sau plastice întinse direct pe jos (inclusiv în centru), brânză expusă în portbagajul masinii s.a.m.d.. Insa, în ciuda acestor ultime inconveniente, Tbilisi merită vizitat, plusurile fiind semnificative, iar costurile destul de mici.


Teatrul de Opera și Balet din Tbilisi are mai mult de 150 de ani vechime. In 1847 a fost fondat sub numele de Teatrul Caravanserai (care înseamna han cu parcare pentru cămile :-) ), având 800 de locuri! In 1851 a devenit primul teatru de opera din TransCaucazia (zona dintre Marea Neagră și Marea Caspică, inclusiv Armenia și sudul Rusiei). Prima opera montata a fost "Lucia di Lamermoor" a lui Gaetano Donizetti. Cladirea a fost apreciata și de Alexandru Dumas, care a vizitat Tbilisi în 1858, și de Adrian, care a vizitat Tbilisi în 2016. :-)

Actuala cladire a fost proiectată de Viktor Schreter, un arhitect din Sankt Petersburg, a fost inaugurata în 1896 și are aproximativ 1100 de locuri înca de atunci! In 1918 a fost prezentata prima opera georgiană, "Kristine" de Revaz Gogniashvili. Teatrul si-a format traditie de a inaugura sezonul cu "Abesalom și Eteri", operă tot georgiană compusă de Zakaria Paliashvili. Repertoriul cuprinde "Lacul lebedelor" - sau "Swan Lake", cum se zice pe la ei :-) -, "Don Quijote", "Giselle", "Gorda" (creatie a unui compozitor georgian, Davit Toradze), "Sagalobeli" (balet într-un act pe melodii folk georgiene) și altele. Uneori monteaza și opere, dar mai rar, pe website văzând "Abesalom și Eteri", “Carmen”, "Cavaleria Rusticana", “Elixirul dragostei” și “Paiațe”. Stagiunea se închide tot traditional cu "Daisi" (care înseamnă "apus" în georgiana), opera compusa tot de Paliashvili.

Exteriorul e frumos, are arhitectură islamică și e zugrăvit în dungi orizontale late portocaliu-inchis și grena-deschis. Alături, în stânga cladirii, se afla statuia unui nene georgian, iar în dreapta un mic grup statuar cu trei balerine delicate. Tari, dar delicate. :-)

Interiorul e absolut superb! Numai el singur și tot merită drumul până la Tbilisi! Am vazut peste 80 de teatre de operă, aceasta este mai frumos decat 90-95% dintre ele! Sunt 5 rânduri de balcoane de culoare bleu deschis cu mici candelabre/aplice de sticlă pe exterioare. Candelabrul-sef e complet din sticlă, are un"centru" cu diametru mare și usor tuguiat - are cam forma unui sân :-) -, e înconjurat de un "gard" de cilindri de sticla, acestia fiind și ei înconjurati de alti 13 "sâni" mai mici, care au aceeasi formă cu cel mare din centru. Pe tavan și pe pereti sunt modele aurii, iar în centru e o loja mare cu arcada orientala, la fel ca și celelalte loje. Mi s-a spus că, pe vremea bine-că-nu-mai-e Uniunii Sovietice, era al treilea teatru de operă și balet ca importanță, după arhicunoscutele și "atotputernicele" "Balshoi" din Moscova și "Mariinsky" din Sankt-Petersburg.


"Eu sunt Don Quijote! "
Personal, n-am mai vazut "Don Quijote" de vreo 10 ani. Pe atunci, la Opera din Bucuresti erau principali deliciosii Corina Dumitrescu și Ovidiu Matei Iancu. Ce vreau sa povestesc e ca, înainte de a vedea prima oară spectacolul, am decretat, asa cum isi aleg copiii idoli fotbalisti, că eu sunt Don Quijote! Ohoo... și ce râs a fost după! Eu singur alesesem să fiu bezmeticul ăla care impunge avioane cu sulita și merge de colo colo privind cu un ochi la celălalt și smucindu-si capul de parcă are muște în urechi. :-)

Spectacolul a început cu 12 minute întârziere, fapt care nu a părut să deranjeze pe cineva. :-) Cortina principală se ridică, rămâne alta în loc, pe care este o "pată" albă în formă de cerc pe care se află umbrele mici ale lui Don Quijote și Sancho Panza. Acestea se animă când începe muzica, Don Quijote are o sulită lungă cu care impunge cerul din când în când, Sancho Panza merge haios călare pe măgar, țop, țop.

Se ridică și a doua cortină. Peisajul este feeric, bogat în combinatii de culori. Pe laterale sunt case și pomi realizati din carton, zidul din spate e un mare cer albastru. O corabie mare, care are mai multe pânze aurii și una rosie închis, se află în stânga, în partea opusă fiind case alb și bleu, precedate de o mică plajă cu nisip alb. Spre deosebire de multe regii, care lasă tavanul neatins, decorurile se "inchid" sus prin întrepătrunderea frunzelor copacilor care sunt "plantati" pe laterale, creând o atmosfera completă.

Incepe dansul. Kitri are o rochie până la genunchi, cu 4 rânduri orizontale de volane. Tânărul Basilio tine o chitară în mâini, are pantaloni negri mulati și cămasă albă până la coate, peste care are o vestă grena cu margini negre. In jurul lor sunt tineri balerini georgieni imbrăcati spanioleste. :-) Cromatica e vioaie, ele în rochii negre cu rosu și portocaliu, ei cu pantaloni mari și cămăsi albe, veste deasupra și ciorapi albi pe toată lungimea gambelor. Lorenzo, tatăl lui Kitri, arată ca un pirat pensionat, cizme și pantaloni negri, bluză grena, jachetă verde închis, bandană și e cam gras. O ia pe Kitri de lângă Basilio și o trimite la colțul scenei, care e și cam colțul estic al Europei. :-)

Atâta cât mă pricep eu, pot spune că s-a dansat bine. Am căutat nesincronizări - să fiu român "adevărat" și să critic și capra georgienilor :-) - și am găsit, dar nu prea multe. N-am putut verifica sigur, că nu cunosc georgiana, dar poate la traducerea vorbelor au gresit mai mult... :-)

Don Quijoteshvili și Sanchodze Panzadze isi fac aparitia în spatele scenei. Primul are mustăti lungi, platosă gri, de metal, scut, pantaloni bufanti și o suliță cu care arată spre cele mai înalte vârfuri muntoase din Europa, aflate în apropiere. ;-) Sanchodze are pantaloni până la genunchi, largi, cușmă mare lăsată pe spate, e mic și imbrăcămintea il face să pară haios și mai mic.

Contele Gamacho, pretendent la mâna lui Kitri, e impiedicat, bâjbâit, și are un "echipament" preponderent alb cu violet. Ii face fetei curte, dar și la Tbilisi e respins de Corina Dumitresvili. :-)


In pauză aflu că balerina principală e venită de la Moscova, dar și că interlocutoarei mele georgiene îi plac Angela Gheorghiu și Alina Cojocaru. Am fost și în foaier, de fapt, o salba de încaperi care mai de care mai atragatoare!


Don Quijote visează în fața cortinei, dar e trezit de Sancho Panza cu vin din podgoriile cele mai vechi din lume. ;-) Decorurile actului secund sunt, de asemenea, foarte frumoase. Pădurea pare veridică, iar cerul bleumarin închis, pe care e o luna aproape plină, il completează perfect pentru o atmosferă feerică, fapt confirmat și răsplătit și de public prin aplauze oferite imediat după ridicarea cortinei.

Tata Lorenzo nu e de acord cu relatia lor, deoarece contele Gamachodze are mai multi larí. :-) Atunci Ovidiu Mateishvili Iancushvili :-) dansează putin la sentiment, se preface că isi înfige un cutit în stomac și cade ca mort. Don Quijoteshvili intervine, Ovidiushvili "învie" și Tatashvili Lorenzo isi dă consintământul ca ei să se cunune, în ciuda conturilor lui bancare fără gel. :-)

Ultima parte are decoruri asemănătoare cu prima, dar fără corabie, plecată pe Marea Neagră cu destinatia Constanța. :-) 12 balerini în alb și 12 fete cu rochii albe evantai dansează sârba georgiană la nunta celor doi. :-) La final, publicul aplaudă cu entuziasm, asa cum a făcut-o și de câteva ori... în timp ce se cânta!


Cum se ajunge la Tbilisi... cu corabia din spectacol. :-) Sau înotând de la Constanța la Batumi - se traversează Marea Neagră pe lungime :-) -, apoi marș-rutka sau tren, dacă ai noroc să circule în ziua în care esti acolo. Dacă vrei doar cu trenuri, e aproape posibil și chiar interesant, ruta fiind Bucuresti - Istanbul - Ankara - Kars (in estul Turciei) și de aici exista microbuze spre Batumi, apoi iar tren până la Tbilisi. Intoarcerea poate fi prin nord, Tbilisi - Rostov pe Don - Odesa - Chisinău - Bucuresti, realizându-se astfel un delicios ocol al Mării Negre. ;-)

Mai există și varianta cu avioane, dar aceasta este pur și simplu plictisitoare. :-) Desigur că există avioane directe Bucuresti - Tbilisi, dar sunt scumpe. Variantele cu preț redus sunt prin Berlin sau Milano. Eu am mers la dus cu trenul până la Sofia și de acolo avion până la Kutaisi - am dat 11 euro pe biletul de avion, și acum plâng după ei :-) - iar la întors am venit numai cu avioane, făcând escală la Berlin, ocazie cu care mi-am egalat un record personal: prezent în 4 capitale în 4 zile! Pe 28 (decembrie 2016) la Erevan, pe 29 la Tbilisi, pe 30 la Berlin, pe 31 la Bucuresti! In martie 2011 am avut acelasi numar, atunci cu Podgorita, Belgrad, Sofia, Bucuresti.

Tot la întoarcere, ajunsăi la amicii mei din România, intrai și îi salutai frumos
"Gamarjoba! "
adica "Buna ziua! " în georgiană!
Acuma, întrebare: dacă nu au înteles ce-am zis, înseamna ca nu am pronuntat eu corect? :-) ) )


Distributia:
Kitri: Maria Alexandrova (Teatrul Balshoi din Moscova)
Basil: Frank Van Tongereni
Coregrafia: Vakhtang Chabukiani, Nino Ananiashvili
Scenografie: Alexei Fadeechev
Asistenti coregrafie: Tatiana Rastorgueva, Catherine Shavliashvili
Productie: Vyacheslav Okunev
Dirijor: Zaza Kalmakhelidze
Orchestra Operei de Stat din Tbilisi

Premiera de la Tbilisi: 6 mai 2005
Premiera versiunii actuale: 29 decembrie 2016

Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 06/11/2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site