Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
Artisti români Artisti români
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Ba, tu, măi! Marea Neagră e albă!

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ Data articol: 2016-12-25 ]
[ Din localitatea Batumi ]
[ Tara Georgia ]

Ba, tu, măi! Marea Neagră e albă!

 2514 - Ba, tu, măi!
- Oho, da, eu, eu! Eu mă duc la Batumí!


Probabil că multi români au auzit de Batumí (cu accent pe "i") sau chiar au fost acolo.
Cum? Nu multi? Cum nu? De ce mă mir? Păi, între Batumi și Constanța nu se află nicio localitate, deci sunt practic vecine!
Cum? Se află Marea Neagră? Unde? A, da, între Batumi și Constanța se află Marea Neagră! Da, dar, cum spuneam, între Batumi și Constanta nu se află nicio localitate, deci cine a fost la Constanța, aproape a fost și la Batumi!
Hmmm... E ceva ce scârțâie în logica asta! :-)


Marea Neagră e albă! :-) Vazuta de sus, din avion, arata ca o baie imensa de spumă de dush. :-) Desigur erau norii care o acopereau. Am vazut și cateva ochiuri de apa, dar eu speram să o vad toata numai apă, nu numai spumă. :-) Udă toată, adică. :-)

Oricum, credeam că e mai curajoasa Marea Neagră! Nu-mi închipuiam... Cum, să stea ea ascunsă dupa fusta mamei... pardon, a norilor?... Nu o credeam în stare! Acuma sunt suparat pe ea! Am fața mare și neagră de furie! :-)

A fost al 40-lea zbor pentru mine! Peste 71.000 km, peste 100 ore de zbor! Eu, care până în 2010 nu zburasem niciodata și refuzam cu îndârjire fie și ideea de a zbura! Si iata ca numai în acest an am zburat din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca și Sofia, pentru a vedea opere la Dortmund, Dusseldorf, Roma, Verona, Pula, Berlin, Liege, Amsterdam, Copenhaga, Goteborg, Tbilisi, Erevan... Câte momente as fi ratat daca ma tineam căpos! Câte locuri, câte spectacole... cam multe! :-)
Ce bine ca sunt doar jumătate oltean și am luat de la tata numai încapatanarea pozitiva! :-)

Dupa ce am certat-o și am pus-o la colț, Marea Neagră s-a dezvaluit puțin. :-) Si mi-a arătat chiar centrul! :-)
Vezi, fatăăă, că se poateee? :-) ) )

Am traversat Marea Neagră pe toată lungimea ei (Sofia - Kutaisi), ceea ce înseamna ca fost cel mai lung zbor pentru mine pe deasupra unei ape! Desi am zburat în China, cel mai lung zbor al meu (Paris - Beijing, 8500 km) a fost cam în întregime deasupra solului, singurele ape traversate atunci fiind Sena, Rinu, Vistula, Volga și țeava de apă rece din bucătăria de vară a lui Budda. :-) Zburând asa mult deasupra apei, mi-am adus aminte de bancul acela cu avionul care avea probleme deasupra Atlanticului. "Dati-va cu crema asta! ", le spune stewardesa pasagerilor. "De ce? Asa nu ne mai mănâncă rechinii?", "Ba da, dar asa, mai în scârbă! " :-) ) )
Noroc că în Marea Neagră nu sunt rechini! :-)

Am aterizat la Kutaisi, iar de acolo până la Batumi am platit 10 larí pe marsh-rutka, adica pe microbuz. Adică 15 lei pentru 150 km. Kutaisi nu e un oras frumos și e de vazut doar daca aterizezi în zona și nu ai altceva mai bun de facut. Culmea e ca are teatru de opera! Nu mare, dimpotriva, mic și cam darapanat, dar are! Ce e mai important la acest oras este amplasamentul, se afla cel mai aproape de locul unde Prometeu a fost tintuit pe munte de Zeus și vulturul venea zilnic și ii manca ficatul. Așa zic localnicii, "Peștera lui Prometeu", legenda locală propagă această variantă, nu aceea cu Prometeu legat în vârful muntelui. Și denumirea semizeului e alta, Amirani, așa că e posibil să fie vorba de o poveste asemănătoare, iar "Peștera lui Prometeu" să fie denumire plasată doar pentru turiști.

Toti românii au fost în Grecia și Turcia. Eu în niciuna până în urmă cu 2 ani - erau prea departe :-) - când "m-am spurcat" și am fost în superba Atena pentru câteva zile. In Turcia, însă, nu am ajuns încă! In schimb, "i-am dat ocolul", ajungând în Grecia (Atena), Bulgaria (Burgas, 80 km de Turcia), Georgia (Batumi, 20 km) și Armenia (Erevan), singurele țări care au granița cu Turcia și în care nu am fost fiind cele din sudul ei, Siria, Irak și Iran. Carevasazica la Batumi am fost cel mai aproape de Turcia, fix cale de o postă. Adica 20 de kilometri, cum s-ar zice pe la noi.

Batumi se află pe malul estic extrem al Mării Negre, are 122.000 de locuitori, este capitala regiunii Adjara și este pentru Georgia ceea ce este Constanta pentru România, cel mai mare port al țării și cel mai important oras de pe malul Mării Negre. La Batumi se află cel mai mare acvariu din fosta bine-ca-nu-mai-e Uniune Sovietică și cea mai mare gradină botanică din Georgia și una din cele mai mari din țările foste sovietice. Printre obiectivele turistice ale orasului se mai numără Turnul Alfabetului și Cetatea Batumi, ultima construită de turci în secolul al XVII-lea.

Initial m-am întrebat dacă există teatru de operă în Batumi. Puteti căuta pe internet. Da, ati dedus bine, există! Ce nu ati dedus, dar ati aflat dacă ati cautat asa cum v-am recomandat anterior, e că arată ab-so-lut sen-za-țio-nal! Da, stiu să silabisesc în română! :-) Si da, vă recomand să mergeti la Batumi, să vedeti Opera, gara feroviară, orasul, Marea Neagră în extremitatea opusă geografic României și să petreceti un sejur la mare la un preț mai mic decât în România, ca să nu amintesc diferenta enorma de preturi față de Europa "civilizată" (să zicem... orasul Pula din Croatia), unde prețul unei camere e de 60-70 de euro pe noapte, cel putin de doua ori mai mare decat în Batumi!


Opera din Batumi, denumită oficial “Batumi Art and Musical Center”, se află chiar pe malul Mării Negre, la intrarea în oras, practic la vreo 5 km de centru. Spectacolul la care am fost l-am gasit întamplator, deoarece site există, dar nu e actualizat de mai multi ani. Era un concert misogin de cântece georgiene... Adică nu stiu cât de misogin era, dar era sustinut de un cor format din 12 bărbati. :-) Interiorul, ca și exteriorul, m-a lăsat mască! Si vorbim de o comparatie cu peste 80 de clădiri de teatre de operă văzute, clasament în care Opera din Batumi se situează între primele 10! Nu pot fi acuzat de subiectivism, nu am nicio afectivitate față de Batumi sau Georgia, în cel mai rău caz pot fi acuzat de ceva entuziasm, datorat frumusetii acestei clădiri în comparatie cu o eventuală demolabilă pe care mă asteptam să o găsesc acolo.

Sala are aproximativ 1200 de locuri! In jumatatea din față a sălii - care e dreptunghiulara, cu lungimea foarte mare, cam dublă față de lătime - se află un candelabru. Jumătatea din spate beneficiază de 10 (! ) candelabre mai mici, dispuse pe două rânduri a câte 5 fiecare, fiecare amplasate în câte un pătrat. Pe fiecare laterală e un balcon lat, alb, cu margine din catifea rosie-grena, "intrerupt" periodic de coloane albe cu model auriu sus, iar în spate zidul e galben-auriu-inchis la etaj, respectiv roz-inchis la parter, totul "incununat" sus cu un brâu din frunze aurii. O frumusete, ce mai!

Pe scena era un rând de flori pe margine si, cum spuneam, 12 bărbati al căror cânt era amplificat prea mult de difuzoare, se auzea foarte tare, desi eram aproape de ultimul rând, iar sala e extrem de lungă. Or fi multi surzi pe la ei sau multi au surzit în timp, mergând la concerte cu sonorul dat atât de tare. :-) Cortina e rosie-inchis cu "dungă" din modele aurii jos. Tot pe scenă, un pian în stânga, 4 brăduti, iar în spate un ecran mare, pe el un foc arzând, apoi imagini de Crăciun și altele de sezon. Cu specificatia că georgienii, majoritatea ortodocsi, dar de rit vechi, serbează Crăciunul pe 7 ianuarie, după calendarul vechi. Nu stiu ce au cântat, că nu era traducere :-), dar nu mi-a displăcut. In schimb, mi-a creat dorința de a reveni și a vedea un spectacol de operă "pe bune". Si de a face baie în mare, fireste. :-) Ca repertoriu, mi s-a spus ca au “Carmen”, “Tosca”, “Traviata”, “Aida”, “Trubadurul”, “Rigoletto” și celebra pe plan local "Abesalom și Eritreea", doar ca e greu de aflat din Romania cand sunt spectacole, institutia neavand pagina web actualizata.


Deci, Batumi a devenit pentru mine cel mai sudic punct unde am vazut Marea Neagra, cel mai estic punct unde am vazut Marea Neagra - foarte aproape de maximul estic, aflat tot în Georgia, la Kobuleti, 30 km mai la nord de Batumi - și locul unde am fost cel mai aproape de Turcia. :-)

- Ba, tu, măi!
- Oho, da, eu, eu! Eu mă duc iar la Batumí! Cu prima ocazie! ;-)


Distributia:
12 georgeni nu stiu cât de misogini :-)

Nota actuala: 9.75 (din 4 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 06/11/2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site