Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
Artisti români Artisti români
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Ba, tu, măi! Marea Neagră e albă!

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ Data articol: 2016-12-25 ]
[ Din localitatea Batumi ]
[ Tara Georgia ]

Ba, tu, măi! Marea Neagră e albă!

 2514 - Ba, tu, măi!
- Oho, da, eu, eu! Eu mă duc la Batumí!

Probabil că multi români au auzit de Batumí (cu accent pe "i") sau chiar au fost acolo.
Cum? Nu multi? Cum nu? De ce mă mir? Păi, intre Batumi si Constanta nu se află nicio localitate, deci sunt practic vecine!
Cum? Se află Marea Neagră? Unde? A, da, intre Batumi si Constanta se află Marea Neagră! Da, dar, cum spuneam, intre Batumi si Constanta nu se află nicio localitate, deci cine a fost la Constanta, aproape a fost si la Batumi!
Hmmm... E ceva ce scârtzâie in logica asta! O mare mare! :-)


Marea Neagră e albă! :-) Vazuta de sus, din avion, arata ca o baie imensa de spumă de dush. :-) Desigur, erau norii care o acopereau. Am vazut si cateva ochiuri de apa, dar eu speram sa o vad toata numai apă, nu numai spumă. :-) Udă toată, adică. :-)

Oricum, credeam că e mai curajoasa Marea Neagră! Nu-mi inchipuiam... Cum, să stea ea ascunsă dupa fusta mamei... pardon, a norilor?... Nu o credeam in stare! Acuma sunt suparat pe ea! Am fatza mare si neagră de furie! :-)

A fost al 40-lea zbor pentru mine! Peste 71.000 km, peste 100 ore de zbor! Eu, care până in 2010 nu zburasem niciodata si refuzam cu îndârjire fie si ideea de a zbura! Si iata ca numai in acest an am zburat din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Sofia, pentru a vedea opere la Dortmund, Dusseldorf, Roma, Verona, Pula, Berlin, Liege, Amsterdam, Copenhaga, Goteborg, Tbilisi, Erevan...
Câte momente as fi ratat daca ma tineam căpos! Câte locuri, câte spectacole... cam multe! :-)
Ce bine ca sunt doar jumătate oltean si am luat de la tata numai incapatanarea pozitiva! :-)

Dupa ce am certat-o si am pus-o la coltz, Marea Neagră s-a dezvaluit putzin. :-) Si mi-a arătat chiar centrul! :-)
Vezi, fatăăă, că se poateee? :-) ) )

Am traversat Marea Neagră pe toată lungimea ei (Sofia - Kutaisi), ceea ce inseamna ca fost cel mai lung zbor pentru mine pe deasupra unei ape! Desi am zburat in China, cel mai lung zbor al meu (Paris - Beijing, 8500 km) a fost cam in intregime deasupra solului, singurele ape traversate atunci fiind Sena, Rinu, Vistula, Volga si tzeava de apă rece din bucătăria de vară a lui Budda. :-) Zburând asa mult deasupra apei, mi-am adus aminte de bancul acela cu avionul care avea probleme deasupra Atlanticului. "Dati-va cu crema asta! ", le spune stewardesa pasagerilor. "De ce? Asa nu ne mai mănâncă rechinii?", "Ba da, dar ne manâncă asa, mai in scârbă! " :-) ) )
Noroc că in Marea Neagră nu sunt rechini! :-)

Am aterizat la Kutaisi, iar de acolo până la Batumi am platit 10 larí pe marsh-rutka, adica pe microbuz. Adică 15 lei pentru 150 km. Kutaisi nu e un oras frumos si e de vazut doar daca aterizezi in zona si nu ai altceva mai bun de facut. Culmea e ca are teatru de opera! Nu mare, dimpotriva, mic si cam darapanat, dar are! Ce e mai important la acest oras este amplasamentul, se afla cel mai aproape de locul unde Prometeu a fost tintuit pe munte de Zeus si vulturul venea zilnic si ii manca ficatul. Vulturul ăsta se comporta ca o nevasta, zau asa! :-) ) )

Toti românii au fost in Grecia si Turcia. Eu in niciuna până in urmă cu 2 ani - erau prea departe :-) - când "m-am spurcat" si am fost in superba Atena pentru câteva zile. In Turcia, insă, nu am ajuns incă! In schimb, "i-am dat ocolul", ajungând in Grecia (Atena), Bulgaria (Burgas, 80 km de Turcia), Georgia (Batumi, 20 km) si Armenia (Erevan), singurele tzări care au granitza cu Turcia si in care nu am fost fiind cele din sudul ei, Siria, Irak si Iran. Carevasazica la Batumi am fost cel mai aproape de Turcia, fix cale de o postă. Adica 20 de kilometri, cum s-ar zice pe la noi.

Batumi se află pe malul estic extrem al Mării Negre, are 122.000 de locuitori, este capitala regiunii Adjara si este pentru Georgia ceea ce este Constanta pentru România, cel mai mare port al tzării si cel mai important oras de pe malul Mării Negre. La Batumi se află cel mai mare acvariu din fosta bine-ca-nu-mai-e Uniune Sovietică si cea mai mare gradină botanică din Georgia si una din cele mai mari din tzările foste sovietice. Printre obiectivele turistice ale orasului se mai numără Turnul Alfabetului si Cetatea Batumi, ultima construită de turci în secolul al XVII-lea.

Initial m-am intrebat dacă există teatru de operă in Batumi. Puteti căuta pe internet. Da, ati dedus bine, există! Ce nu ati dedus, dar ati aflat dacă ati cautat asa cum v-am recomandat anterior, e că arată ab-so-lut sen-za-tzio-nal! Da, stiu să silabisesc in română! :-) Si da, vă recomand să mergeti la Batumi, să vedeti Opera, gara feroviară, orasul, Marea Neagră in extremitatea opusă geografic României si să petreceti un sejur la mare la un pretz mai mic decât in România, ca să nu amintesc diferenta enorma de preturi fatză de Europa "civilizată" (să zicem... orasul Pula din Croatia), unde pretzul unei camere e de 60-70 de euro pe noapte, cel putin de doua ori mai mare decat in Batumi!


Opera din Batumi, denumită oficial ôBatumi Art Center", se află chiar pe malul Mării Negre, la intrarea in oras, practic la vreo 5 km de centru. Spectacolul la care am fost l-am gasit intamplator, deoarece site există, dar nu e actualizat de mai multi ani. Era un concert misogin de cântece georgiene... Adică nu stiu cât de misogin era, dar era sustinut de un cor format din 12 bărbati. :-) Interiorul, ca si exteriorul, m-a lăsat mască! Si vorbim de o comparatie cu peste 80 de clădiri de teatre de operă văzute, clasament in care Opera din Batumi se situează cert intre primele 10! Nu pot fi acuzat de subiectivism, nu am nicio afectivitate fatză de Batumi sau Georgia, in cel mai rău caz pot fi acuzat de ceva entuziasm, datorat frumusetii acestei clădiri in comparatie cu o eventuală demolabilă pe care mă asteptam să o găsesc acolo.

Sala are aproximativ 1200 de locuri! In jumatatea din fatză a sălii - care e dreptunghiulara, cu lungimea foarte mare, cam dublă fatză de lătime - se află un candelabru. Jumătatea din spate beneficiază de candelabre mai mici, 10 (! ), dispuse pe două rânduri a câte 5 fiecare, fiecare amplasate in câte un pătrat. Pe fiecare laterală e un balcon lat, alb, cu margine din catifea rosie-grena, "intrerupt" periodic de coloane albe cu model auriu sus, iar in spate zidul e galben-auriu-inchis la etaj, respectiv roz-inchis la parter, totul "incununat" sus cu un brâu din frunze aurii. O frumusete, ce mai!

Pe scena era un rând de flori pe margine si, cum spuneam, 12 bărbati al căror cânt era amplificat prea mult de difuzoare, se auzea foarte tare, desi eram aproape de ultimul rând, iar sala e extrem de lungă. Or fi multi surzi pe la ei sau multi au surzit in timp, mergând la concerte cu sonorul dat atât de tare. :-) Cortina e rosie-inchis cu "dungă" din modele aurii jos. Tot pe scenă, un pian in stânga, 4 brăduti, iar in spate un ecran mare, pe el un foc arzând, apoi imagini de Crăciun si altele de sezon. Cu specificatia că georgienii, majoritatea ortodocsi, dar de rit vechi, serbează Crăciunul pe 7 ianuarie, după calendarul vechi. Nu stiu ce au cântat, că nu era traducere :-), dar nu mi-a displăcut. In schimb, mi-a creat dorintza de a reveni si a vedea un spectacol de operă "pe bune". Si de a face baie in mare, fireste. :-) Ca repertoriu, mi s-a spus ca au ôCarmen", ôTosca", ôTraviata", ôAida", ôTrubadurul", ôRigoletto" si celebra pe plan local "Abesalom si Eritreea", doar ca e greu de aflat din Romania cand sunt spectacole, institutia neavand pagina web actualizata.


Deci, Batumi a devenit pentru mine cel mai sudic punct unde am vazut Marea Neagra, cel mai vestic punct unde am vazut Marea Neagra - foarte aproape de maximul vestic, aflat tot in Georgia, la Kobuleti, 30 km mai la nord de Batumi - si locul unde am fost cel mai aproape de Turcia. :-)

- Ba, tu, măi!
- Oho, da, eu, eu! Eu mă duc iar la Batumí! Cu prima ocazie! ;-)


Distributia:
12 georgeni nu stiu cât de misogini :-)

Nota actuala: 9.75 (din 4 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plec─âm ├«n expedi╚Ťie la Ruse! S─â m─â contacteze cine dore╚Öte s─â vin─â cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizeaz─â o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-05-2015: Opera din Plovdiv, program festival Teatrul Antic 2015
19.06 vineri, OPERA OPEN 2015, 21: 00H. TEATRUL ANTIC
26.06 vineri, KARMEN - G. Bizet, 21: 00H. TEATRUL ANTIC
3.07 vineri, Trubadur - G. Verdi, 21: 00H. TEATRUL ANTIC
9.07 Joi, VIVA L`OPERA, VIVA LA MUSICA, 21: 00H. TEATRUL ANTIC ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
RomÔna English Italiana Deutsch Franšais Espa˝ol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site