Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
OperaRail 2013
ChinaRail 2015
OperaRail 2012
OperaRail 2015
OperaRail 2014
Artisti români Artisti români
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Teodor Ilincai
Leontina Văduva
Alina Cojocaru
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Opera din Budapesta
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Arena din Verona
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stockholm Opera Regala
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Detalii stire 2496

Sirtaki la Vidin. Cu bicicleta la spectacol

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2017 ]
[ Subcategorie II Sofia Opera House ]
[ : 2017-08-14 ]
[ Din localitatea Vidin ]
[ Tara Bulgaria ]

Sirtaki la Vidin. Cu bicicleta la spectacol

 2496 Dacă am vorbi despre Danemarca, Germania sau Olanda, acest adevărat concept, această adevarata filozofie - cu bicicleta la spectacol - este una banală, departe rău de a fi concept sau filozofie. :-) Acolo, a merge la spectacol cu bicicleta e uzual, merg altfel numai snobii ăia cu automobile Dacia 1300 sau mai noi. :-)

Dar in România? Cum sună "a merge la operă cu bicicleta" in România? Parcă si văd cum Vasilică de la bariera parcării Operei din Bucuresti rabufneste zicând "Ti-am zis, domnule, de atâtea ori sa nu mai vii cu bicla? Tu nu vezi ce e aici? Roata la roata, ghidon lângă ghidon, ba, uite, ăia de acolo si le-au pus patru una peste alta, ca nu mai incapeau altfel! " B-)

Dar in Bulgaria? La ei tot asa? Pai, desigur, cum altfel? "Ti-am govorit, gospodin Adrian, sa nem venishki ku biciclishki la operaska? Tuka roatătă la roatătă, tuka parcarishki plinishki, a ta nu mai încapishki! " :-)

Dar in România plus Bulgaria? :-)
Pai, ăsta e deja un scenariu de film sefeu! :-)

Insa egalitatea se opreste aici. Asa cum am mai scris, Bulgaria bate România rău de tot la capitolul spectacole vara! La noi există Festivalul Rozelor din Timisoara la sfarsitul lui august, Festivalul de Opera de la Sibiu prin septembrie si... tocmai a dispărut Festivalul "Opera Nights" de la Hunedoara si Deva, sustinut de Opera... din Constanta! In rest, liniste! La propriu! Comparativ, la Varna e Festival de Opera in fiecare vara (cu spectacole la 2-3 zile! ), la fel si la Burgas, ambele localitati aflate ca si Constanta, pe litoralul Mării Negre! La Veliko Trnovo, localitate aflata la 180 km la sud de Bucuresti, se bat teatrele de operă bulgăresti care sa organizeze spectacole in faimoasa si frumoasa cetate Tsarevets, iar de anul trecut Opera din Sofia a inaugurat un festival "intre stânci", la Belogradcik Rocks (muntii Balcani, 155 km la sud de Craiova! ). Iar din acest an... "Vidin Leten Festival", Festivalul de vară de la Vidin (100 km la sud de Craiova! )


Vidin este un oras aflat in nord-vestul Bulgariei, aflat la 200 km nord de Sofia. Este deseori asociat cu vecinul sau de peste Dunare, românescul Calafat, dar este de 3 ori mai mare decât acesta, având o populatie de 48.000 de locuitori, fatza de 18.000. Asocierea a devenit mai frecventa (si, probabil, definitiva) incepand cu anul 2013, când a fost inaugurat podul Vidin-Calafat (sau podul "Noua Europă", dar cine ii zice asa?), doar al doilea pod care traverseaza Dunarea intre România si Bulgaria (de unde si denumirea in bulgara, "Dunav Most 2"). Lungimea sa este de 1971 metri, latimea de 31, are patru benzi pentru masini (doua pe sens), o linie de cale ferata si un trotuar pentru pietoni si biciclisti. Nu a durat mult realizarea lui, primele planuri dateaza de prin 1925... Ce inseamna 88 de ani la scara istoriei? Mai nimic! :-)

Cel mai important obiectiv turistic din Vidin este cetatea Baba Vida, care se afla pe malul Dunarii si care a avut o importanta extrem de mare in trecut pentru apararea zonei si conducerea imprejurimilor. A fost construita prin secolul 10 de catre conducatoarea orasului de atunci, fiica unui rege bulgar, care a devenit babă si oamenii, "simpatici", i-au dat cetatii acest apelativ impreuna cu numele ei. A fost cateva secole sub stapanire otomana, iar in prezent e atractia principala a orasului, ca aspect aratand exact ca atunci cand a fost construita, fiind singura din Bulgaria care are aceasta calitate.

Cel mai vestit om din zona este Osman Pazvantoglu, mai cunoscut la noi sub numele de Pazvante Chioru, care a fost conducatorul Vidinului vreo 10 ani, pana in 1807 (cand a fost ajutat să crape :D). La un moment dat, el a proclamat zona libera de Imperiul Otoman, chestie care nu i-a picat bine sultanului dupa ce si-a consumat sherbetul si sarailiile, mai ales ca zona nu era doar regiunea Vidin, ci se intindea de la Varna la Belgrad! A atacat si jefuit deseori Tara Româneasca, inclusiv Bucurestiul in 1802, iar in 1800 a ars aproape toată Craiova, din 7000 de case doar 300 ramanand intregi! Probabil din acest motiv in limba română a intrat expresia "de pe vremea lui Pazvante", insemnând "de demult", supravietuitor in timp, supravietuitor invaziei lui Pazvante.


Festivalul de operă si balet de la Vidin a avut doua părti, două weekend-uri, primul dedicat operei, in care au fost prezentate trei seri la rând doua opere din "Tripticul" lui Puccini, "Mantaua" si "Gianni Schichi", plus un spectacol pentru copii, "Shegobishko in Insula Minunilor", al doilea dedicat baletului, care a cuprins titlurile "Lacul lebedelor" (vineri, că sâmbătă a plouat si spectacolul programat s-a anulat) si "Zorba grecul" (duminica).

Asa că, fiind la Desa, un sat aflat langa Dunare, dar la doar 37 km de Vidin, am dat o fugă. Da, doar una, trebuia sa dau mai multe, recunosc, in al doilea weekend cand eram acolo (in primul nu eram nici in România), dar am lasat de vineri pe sambata, sambata a plouat, asa ca am ajuns abia in ultima zi a Festivalului. Cu... bicicleta! Acum ma laud, ca n-am facut tot drumul cu bicicleta! :-) Am repetat cumva ruta Bucuresti - Ruse, cand veneam cu masina pana in vama si de acolo... ieseam la autostop, iar la intoarcere, dupa spectacol, traversand orasul pe jos, circa 8 km. Acum am mers cu masina pana in vama la Calafat si de acolo am mers cu bicicleta, vreo 13 km. Mă rog, mie mi s-au parut mai multi, ca bicicleta o luai de la cineva din sat si cred ca o avea de la stra-stra-stra-strabunicu-su, care se batuse cu Pazvante Chioru, asa arăta! :-) Ma gandesc ca poate o luase chiar de la acesta prin lupta dreapta - "in buzdugane sa ne buzdugănim sau in biciclete sa ne biciclim?" :-) - că avea o roata stramba de ziceai ca a tras de ea un român de-o parte si un bulgar otoman de alta. :-) Plus shaua, ca nu vreau sa imi amintesc sau sa descriu cum am mers a doua zi! :D :-) ) )

Spectacolul il mai vazusem la Sofia si am scris despre el in articolul "Gimnastica nibelungă. Zorba gîrkît. 30 pe Vitosha". La Vidin s-a tinut in Sala Sporturilor, una nu foarte mare, cu o capacitate de 970 de locuri, dar care a fost aproape plina. Diferenta majora a fost ca muzica nu a fost cântata de orchestra, ca la Sofia, ci a fost la difuzoare. Tinând cont de context, unii pot accepta, altii nu, balerinii, insa, si-au facut treaba, oferind inclusiv bisurile de la finalul spectacolului. Ce este imbucurator e ca Opera din Sofia a anuntat deja ca are in program si pentru vara viitoare festivaluri la Belogradceishki Stali (Belogradcik Rocks) si Vidin.

Pregatiti bicicletele! :-)

Nota actuala: 9.8 (din 5 note acordate) - Acorda o nota!

Numar afisari: 117Alte titluri din aceeasi categorie

27-09: Nabucco valonezul la Luik. Abigail troiana van Liege
Cu surprindere, am constatat că, desi am depasit de mult 100 de spectacole de opera sau balet vazute in strainatate, sunt pentru prima oara la Opera intr-o tzară de limbă franceză! Iar dacă nu punem Italia, România si România de Est (Republica Moldov ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

04-09: Greu cu Toscile în Bănie. Tosca grande din bărcutză, vere
"Cupa României este ca o femeie frumoasă pe care vrei să o strângi în bratze!", se exprima artistico-plastic Devis Mangia, antrenorul echipei de fotbal locale, CS Universitatea Craiova, inaintea finalei competitiei respective, castigata ulterior de e ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

24-07: "Aida" la Verona, Aida la Roma
Festivalul de operă de la Arena di Verona a ajuns la cea de a 96-a editie! Cu o vechime de 105 ani, diferentza 105 minus 96 apărând din cauza războaielor mondiale, Arena propune in fiecare vară spectacole grandioase, scena fiind cea mai mare din lume ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

29-06: Traviata verde. Venezia notturna
6 martie 1853. Imi aduc aminte de parcă ar fi fost ieri. :-) Gran Teatro "La Fenice" di Venetia se pregateste sa prezinte o noua premiera a marelui Giuseppe Verdi, cel care avusese succese fulminante cu "Nabucco" in 1842 la “Teatro alla Scala” di Mil ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-05: Privabliva Rosina. Barbierul din Odesa Mama
Ucraina este o tară vecina de care nu ne place sa ne amintim. A pus laba pe cateva teritorii istoric românesti (sau moldovenesti, este fix acelasi lucru) si nu are niciun gând sa le returneze nici României, nici României de Est, adica Republica Moldo ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Espańol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Terenuri
Meditatii Cazare Avatare Jocuri Bancuri Sondaje Cursuri Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site