Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
RomaniaRail 2015
OperaRail 2012
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
OperaRail 2013
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Leontina Văduva
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Budapesta Opera
Viena VolksOper
Arena din Verona
Viena StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Detalii stire 2341

Eliza petrolista. De pe Tâmpa la ... "My Fair Lady"! Cristian Pickering si Felicia Higgins

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2016 ]
[ : 2016-05-15 ]
[ Din localitatea Ploiesti ]
[ Tara România ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=80&nume_categ=ploiesti---my-fair-lady ]

Eliza petrolista. De pe Tâmpa la ... "My Fair Lady"! Cristian Pickering si Felicia Higgins

 2341 Ploiesti, "capitala petrolului românesc", se afla in Muntenia, la 59 km nord de Bucuresti, capitala României, are 210.000 de locuitori, cam cât Oradea, Brăila si Bacău si, la fel ca si acestea, ... nu are teatru de operă! Este o anomalie... normală in România, in conditiile in care orase bulgăresti mai mici, precum Ruse, cu 150.000 locuitori, sau Stara Zagora, cu 140.000 locuitori, au! La un nivel calitativ mai scăzut (direct proportional cu posibilitatile financiare - vorba... prahoveanului: "după buget, Coane Fănică, după buget! ") - dar au!

Dintre personalitatile născute aici sau în apropiere, primii care îmi vin în minte sunt "Ce bine că esti" Nichita Stănescu, poetul necuvintelor, care a scris unele poezii minunate, si nenea Iancu, extraordinarul dramaturg Ion Luca Caragiale, de la care oamenii îsi amintesc deseori reprizele de umor si critică politică si socială, uitând poate pe nedrept scrierile lui cu tentă tristă, dintre care piesa de teatru "Năpasta", de exemplu, este comparabilă oricând cu oricare dintre tragediile mult mai cunoscute ale lui Shakespeare. Un alt ploiestean foarte cunoscut este actorul Toma Caragiu. Acesta s-a născut in Grecia, dar, conform vorbelor sale, "am copilarit si am făcut scoala la Ploiesti. Sunt deci ploiestean get-beget." A fost director al "Teatrului de Stat" din Ploiesti timp de 12 ani.

Personal, nu ma leagă prea multe de Ploiesti, venind aici de cele mai multe ori pentru meciuri de fotbal si de câteva ori pentru teatru, insa imi ramane ca referinta o zi din august 1990, prima oară, de altfel, când am venit in oras, referinta fiind ca am venit de la Bucuresti... cu bicicleta! B-) Pentru unii, da, nu e mare lucru, doar ca eu atunci aveam doar 16 ani si, mai ales, invatasem sa merg cu bicicleta... doar cu două saptamani in urma!!!

Ca obiective turistice, in Ploiesti se poate vizita "Muzeul Ceasului" (dedicat ceasurilor), Muzeul "Nichita Stănescu", Muzeul "I.L.Caragiale", "Muzeul de Artă", “Muzeul National al Petrolului”. Mă rog, eu am vizitat si Spitalul Judetean, dar pe acesta nu îl recomand ca obiectiv turistic. :D

Dar daca orasul nu ofera prea multe obiective turistice atractive, nordul judetului Prahova este deosebit de frumos, natura punând aici muntii Bucegi, printre care serpuiesc râul Prahova, calea ferata si soseaua, acestea fiind foarte frumoase... vazute din vârfurile muntilor. :-) Câteva dintre aceste vârfuri sunt Caraiman, Omu (cel mai inalt loc din România locuit permanent), Jepii Mici, Jepii Mari, pe acolo, la peste 2000 de metri inaltime, natura scuptând... scluptând... slupclând... of... sculptând :-) mai multe pietroaie cunoscute sub numele de Sfinxul si Babele. (La ultimele o sa merg si eu cand o sa fiu mosh. :-) ) In apropierea acestora, la initiativa Reginei Maria, a fost construită o cruce de fier inaltă de 31 de metri (cam cât un bloc cu 13 etaje), vizibilă si de la poalele muntilor si, de câtiva ani, luminată si noaptea.

In zona sunt si câteva realizari umane demne de luat in seama - desi, in general, oamenii fac mai mult rău zonei - aici fiind cea mai frumoasa constructie din România, castelul Peles din Sinaia (la concurenta cu Palatul Culturii din Iasi si Ateneul Român din Bucuresti), castelul Pelisor tot din Sinaia si castelul Cantacuzino din Busteni.

Revenind la Ploiesti, drumul recomandat pentru o plimbare incepe la Gara de Sud si continua pe bulevardul cu castani până in zona de centru, cea reprezentativă pentru orice oras. Acolo se află barul lui Doroftei :-) , fost Campion Mondial la box, categoria WBA semiusoara, si, dacă ai putin noroc, numai putintel noroc, il gasesti si pe Leonard in bar. :-) Si, daca ai si mai mare noroc, scapi si cu ficatul întreg si fara ochii vineti... :-) ) ) Glumesc, desigur, "Moshul" este o gazda foarte primitoare si o prezentză foarte tonifiantă... mie mi-a luat trei saptamani până mi s-a refăcut ficatul! :-) ) ) Aaa, de la beutură. ;-)

Vizavi se află un părculet populat de niste vietuitoare destul de răspândite in mai toate zonele urbane ale României, majoritatea cu blana albă pe cap si predispozitie la nesomn. Se pot vedea in fiece zi frumoasa, stau organizate buluc in jurul unei mese pe care e desenata o matrice de 8 pe 8 cu patratele alternative albe si negre. Doi dintre ei stau vizavi, se bat în cai, iar ceilalti aruncă păreri bine plasate în care "dacă iereau iei, altfel ierea totul". In dictionare apar cu numele de "pensionari" (pensionaris românis), iar lupta este una dintre cele mai vechi, mai frumoase si mai utile din lume, este cunoscută sub numele de sah. ;-)

Tot in centru se mai află Casa Albă (in care se afla Primaria si Consiliul Judetean) Biblioteca Judeteana, catedrala Sf.Ioan Botezatorul, teatrul “Toma Caragiu”, dar si stadionul “Ilie Oana”, care a fost reconstruit si care are un aspect nou si o acustica foarte buna. Nu tin cu echipa locală de fotbal, Petrolul (campioană natională de trei ori in anii 1960-1964), dar, fiind in zona, un meci poate fi relaxant. Mai putin in cazul in care tii cu echipa oaspete, iar aceasta mănâncă bătaie, desi e favorita... stiu eu un caz... oltenesc... B-)

Insă, venind la meci, ti se poate întâmpla (eu am patit-o! ) ... să mergi la o piesa de teatru înainte! ;-) "Nevastă-mea se mărită" - Dă, Doamne, dar cu altul de data asta! :-) ) ) - iar acolo să vezi un afis surprinzator pentru un teatru, cea mai frumoasa operetă, "My Fair Lady"! Un proiect greutz si pentru teatrele specializate, darmite pentru un teatru fara voci de profil in organigrama!

Teatrul local - e bine, totusi, ca in România mai toate orasele au teatre - poartă numele lui Toma Caragiu, nenea ăla cretz cu "Asa e în tenis! " Nu, nu e lipsită de respect exprimarea, ci dimpotrivă, arată uluirea si admiratia pentru rămânerea în memoria colectivă a marelui actor (si) cu aceasta scenetă si la peste 40 de ani distantză de când a fost lansată!

Institutia are in fatză o stradă pietonală pe care circulă oameni si câini. :-) Se afla la parterul unui bloc de locuinte, la fel ca mult mai renumitul Teatro "Regio" din Torino. Si, scriind aceasta, am inteles de ce teatrul se numeste "Caragiu"... e autohtonul dac pentru "Ca Regio"! :-)

Sala nu este prea mare, are 270 de locuri grena deschis, mari, confortabile, 280 cu strapontinele, 300-320 cu locurile in picioare si 330-350 daca se mai urca unii pe pereti sau în cârca altora. :-) Are aspect usor comunist, dar frumos este că fost plină atât la piesa de teatru, cât si la operetă, ceea ce inseamna ca ploiestenii vor si altceva in afara de petrol si gaze. :-)


Este a doua oară când cobor de pe "Tâmpa" si mă duc direct la "My Fair Lady"! Prima oară s-a intamplat în urmă cu fix 10 ani, in 2006, când am urcat chiar prima oară pe "Tâmpa" si când am văzut prima oară "My Fair Lady" la Brasov, după care am fugit la tren. Acum, însă, ordinea a fost putin alta, de pe "Tâmpa" am fugit la tren, apoi la Ploiesti, la "My Fair Lady", apoi... iar la tren! :-)

Cortina grena dispare, incepe muzica, se sting luminile, mai putin doi stâlpi stradali de iluminat amplasati in spatele spectatorilor. In fatza sunt alte doua reflectoare care lumineaza culoarele laterale pe unde vin artistii. Sunt orientate spre ziduri, dar bat un pic in ochi, mai ales in cei ai spectatorilor din marginile rândurilor. Muzica este la difuzoare, nu cu orchestra, dar acest lucru era de asteptat, tinand cont ca vorbim de un teatru clasic, nu unul de operetă sau operă.

"Taxi! Taaaxi! "

Eliza, fustă verde-inchis, alta neagră peste, jacheta grena cu patratele negre, palarie de paie, duce un cos maro de paie plin cu flori.

"E fiiu lu matale? Dacă ierea om cu inducatie... E-he! "

Ceilalti sunt in haine adecvate pentru inceputul secolului 20. In stânga se afla o usa, deasupra careia scrie "George`s Pub", iar in spatele scenei sunt panouri-poze inalte cu piata Covent Garden, cea lângă care se afla Opera Regală britanică.

Higgins e in costum maro si are o palarie banala neagra, aspect care nu prea il arata british. Nici atitudinea nu e aristocrata, degaja mai mult nervozitate. Pickering, in schimb, e adecvat, in negru tot, frac, joben, manta lungă, camasa alba, papion alb.

"De-as avea odaita mea
si-o sobita fierbinte-n ea
si-un om sa ma iubeasca ah, ce minunat ar fi! "

Eliza termina aria zicând "Hai sa va vând floricele! " si pleaca in public, impartind flori copiilor. Pe scena, Alfred P. Doolittle este aruncat pe jos din George`s Pub, timp in care Eliza îmi da si mie o floare rosie pentru un bănutz. :-) I-am dat doi banutzi, unul românesc si unul unguresc, ca venisem de curand de la Budapesta, unde CSM Bucuresti a castigat Liga Campionilor la handbal feminin. ;-)

"Daca ai putin
noroc
nuumai putintel
noroc
iei un fraier sa-ti munceasca in loc! " ;-)


Acasă la Higgins. Intuneric, lumină ambientală albastră. In mijloc, trei fete menajere "cântă" aaaaa eeeee iiiii ooooo uuuuu. In spate e o perdea cât tot peretele, pe care este desenata o poza alb-negru continand o biblioteca. In fatză, un birou in stânga, pe el un gramofon si un telefon de epoca, in zona două fotolii rosii. Doamna Pierce e tânara, inalta, blonda, sexy, chiar dacă rochia bleumarin e lungă pân` la pantofi.

Apare Eliza. Higgins si Pickering tocmai exersează la gramofon "Muuuu! Muuu! ", asa ca Eliza îi priveste ca pe doi scrântitzi.

"Am venit cu tac-sicul! "
Pickering: "Ce doriti dumneavoastră, domnisoară?"
"Euuu... vreau să fiu si euu... o ladi! "

"Cum va numiti, domnisoară?"
"Eliza Dulitel! "
"Nuuu! Ilaiza Dulitl! "
"Eliza Dulitel! "
"Nuuu! Ilaiza Dulitl! "
"E-li-za Du-li-tel! " :-)

"Doriti să luati loc, domnisoară?"
"Ehe... păăi... poftită asheaaa... altă gâscă! "

Dialogul Eliza - Higgins e amuzant, dar abuzeaza de cam multi "ptiu". Higgins si Pickering fac prinsoarea, apoi Eliza iese "pe sus", luată de doamna Pierce.

"Sunt un om obisnuiiiit! "
In timp ce Higgins cânta "sunt un ploiestean obisnuit" :-) , Eliza traverseaza scena fugind, urmarita fiind de doamna Pierce si de cele trei menajere, pornite sa o prinda si sa o frece bine. De jeg. :-)
"Sunt un înger de bărbaaat! "


Se lasă o cortina semitransparenta pe mijlocul scenei, acoperind sufrageria domnului Higgins. In fatză, reapare "usa" George`s Pub, iar prin ea, mister Alfred Pi Duulitl este azvârlit iar afară, beat. E neras de saptamani bune, are pantaloni gri prinsi cu bretele de un rosu tipator peste cămasa cadrilată rosie cu negru, iar pe cap are o căciulă muncitorească verde-închis.

"Pentru un tată sfânta datorie
e s-aibă grijă de copiii lui
dar
dacă ai putin
noroc
numai putintel
noroc
copilasii schimbă acest joc! "


Pânza-cortină din mijloc se ridică, Eliza, in rochie grena, lungă, face vocalize. "iaaa, ieee, uoooo, "
"Domnule Higgins, vă caută un gunoier! "
"Dar eu, eu care am crescut-o, cu ce mă aleg din toată daravela asta? Drepturile mele materne unde sunt? :-) De mâncat, nu mananc si eu ca un om onorabel? De beut, nu beau si eu - de două ori mai mult, că iel e onorabel, iar eu nu-s?! " :-)
Din public se aude un tzârâit. Alfi dovedeste ca e marele orator si-i spune lui Higgins "Vă sună telefonul! " :-)
Cand tzârâie iar: "Dar vă sună rău de tot! " :-)
Nu acceptă 10 lire si, după ce argumentează si te convinge si pe tine că îi ajung 5 lire, cere două hârtii de 5. :-) Apoi ia sticla de whiskey si vine pe lângă spectatori, insotit de gashca lui, care l-a asteptat stând pe culoar, pe jos, cu măturile-n bratze.


"Hai, Eliza, zi! Hotz! "
"Uotz! "
"Hohot! "
"Uo-ot! "
"Hotel! "
"Uătel! "
"Daa... Dati-mi, va rog, o cameră la uătel, că vin uătzii si râd în uăuăte! "

"Io stiucă-bineletz doresc! "

"Ciashcă dă ciai! "

"In Spa-ni-a mi-mo-za în-flo-res-te! "
"In Spa-niaaa mimozaaa înflorestee! "
"Unde-nfloreeste mi-mo-zaaa?"
"In Spaaa-ni-aaa! "


Ascot. O cortină albă la 3-4 metri paralelă cu marginea scenei.
"Se vorbeste
după eti-che-tă
pe un ton destins,
ma-ni-e-rat."

Doamnele elegante si domnii (la fel de eleganti) sunt aliniati in fatză si se uită cu binoclurile după cai... printre spectatori. :-)
"Lăsând la o parte faptul că nu s-a cântat opera mea favorită, `Aida`, ... "... remarc că am aceeasi opera favorită ca si colonelul Pickering. :-) Acesta e imbracat distins, la fel ca in primul act. Higgins e in costum gri, doamna mama lui e in rochie crem, de seara, iar Eliza in rochie alba-crem pe sub care se vede o fusta roz.

"Bu-nă se-a-ra, dom-nu-le Ains-for-hhhil! "
"Io zic... că i s-a făcut de petre-caaaniiee! "
"Pălăria... cineva a sterpelit-o! "
"Că p-aia cu rachiu a întzărcat-o mă-sa! "
Fredy râde tare - "Da`, dă ce râdeti asa, domnuleee? Am zis ceăva grăshit?"
"A, nu, domnisoara, dar expresiile acestea moderne sunt... delicioase! / Permiteti-mi să vă ofer biletul meu! Calul pe care am pariat se numeste Dover."
"Douvăr! Hai, Douvăr! Haide, Douvăr! Miscă-ti curuuuuu`! "
De ierea să leshin shi io, nu al`ceva! :-) ) )


"Pe straduta taa / eu treceam adees /
inima de ce-mi batea eu nu am intelees /
Nu te cunosteaam / totusi ma opreaam /
la casuta cu florile-n geaam!

Pe străduta taa / uit de orice chiin /
chiar de plouă mi se pare că e cer seniin /
Deci mă voi mutaa / pe străduta taa /
ca să fiu lângă dragostea meaa! "


Pregătiri pentru bal. Higgins si Pickering sunt british, camasa alba, vesta alba, pantaloni negri, frac, joben, baston de gentleman.
Eliza vine încet... rochie albă, colier, brâu negru, mănusi negre, mască albă, pălărie ravisantă cu pene.

Balul e sumar, minim suficient reprezentat: un covor rosu pe mijlocul scenei, în spate o scară mică, rotundă, din fier, câteva perechi imbracate adecvat.
"Fermecătoare! Cu adevărat fermecătoare! "

"Am câstigat pariul! "


In pauza, am remarcat in foaier capul lui Motzoc... aaa, capul lui Toma Caragiu! :-) E o sculptura plasata in centru, acolo unde covorul rosu-grena de la intrare se ramifica inspre cele doua intrari in sala ale spectatorilor. E un pic urâtica, dar, ma rog, e asa, mai "modearna" - chestie de gust, fireste - insa, cel mai important, seamana cu originalul, a prins caracteristicile esentiale ale chipului actorului.


Eliza pleacă din casa lui Higgins si vine insotita de Fredy la Covent Garden, piatza de flori. Acolo iese din George`s Pub cel mai bun orator din bătrâna Anglie, distinsul domn Alfred P. Doolittle. Este in frac, are joben si principii burgheze.

"Acesta eee momentuul
cumplitelor erori /
Fă-ti teeestamentul
si duuu-te să te-nsori! "

"Femeii de-aia-i zice jumătate
că te-ntregesti când te însori cu ea,
deci esti dator să-ti cauti jumătatea, dar
dacă ai putin
noroc,
numai putintel
noroc,
caut-o si n-o găsi deloc! "


Casa lui Higgins. Separarea cadrelor se face simplu, dar eficient, printr-o pânză usor transparentă pe mijlocul scenei.

"La femeie, capul
e-un ornament frivol
machiat pe din-afară
si înăuntru gol."


Casa doamnei Higgins are doua scaune si o masuta, iar in spate un panou cu londoneza Covent Garden. In timp ce Higgins o descopera pe Eliza "ascunsa" la mama lui, din culise se vede putin Pickering, care îi trimite bezele doamnei Higgins!
"Pichi! Pichisor! " il alintă ea.
De unde deducem ca prenumele doamnei Higgins e Felicia, iar prenumele colonelului e Cristian. ;-)

"Hai! Treci acasă! "
"Ce seducătoare invitatie! Nicio femeie nu i-ar putea rezista! "

Aceasta pleacă drăgăstoasă spre el... "Piichi! Pichisoor! "... Un sens oarecum ingenios al iesirii doamnei Higgins din scenă, doar ca Pikering plecase spre Ministerul de Interne... Filiala acestuia din Ploiesti o fi gard in gard cu casa doamnei Higgins! ;-)

"Mamă! Maaamă! A plecat! "
"Dar bineinteles că a plecat! La ce te asteptai?"

"Ce trist
mi se va părea
să-nceapă ziua
fără ea..."

Ea apare in spatele lui. Lipseste faza cu gramofonul, cea in care el asculta vocea de la primele "ceăshti dă ciai". El îi aude pasii, se intoarce, o vede, in prima fază se bucură, in faza a doua se abtine să o arate, se ridică, vine spre ea, se opreste, ridică nasul british si zice...
"Elizaaa … Unde naiba-mi sunt papucii?"


Distributia:
Eliza Doolittle: Calina Epuran
Henry Higgins: Silviu Biris
Alfred P. Dolittle: Ion Radu Burlan
Colonelul Pickering: Karl Baker / George Capanu

Textul si versurile: Alan Jay Lerner
Regia: scenariul si lightdesign: Alice Barb
Scenografia: Viorica Petrovici, Alice Barb si Ovidiu Pascal
Muzica: Frederick Loewe
Coregrafia: Roxana Colceag

Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

21-10: MiniCarmen suomi la Helsinki. De la operă la vapor!
Finlanda este supranumitã țara celor 1000 de lacuri, motivul fiind unul simplu: are multe lacuri, probabil vreo o mie. :-) Se aflã în nordul Europei, fiind vecinã cu Suedia, Norvegia şi Rusia, dar nu face parte din Scandinavia, aşa cum e tenta ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

29-06: B� b� bilanț bilanț iunie 2019. Vedeta intercontinental�
Mai rar fac bilanțuri lunare, dar iunie 2019 cred c� merit� o atenție special�. Aceasta pentru c� am reuşit - sau Aida a reuşit! - s� v�d / vedem c�teva spectacole extraordinare! Le voi enumera pe toate, cu precizarea c� voi reven ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

22-03: La tița perduta. Aida la Traviata. Craiova e pe hartă :-)
"Veniți şi cu Aida ?"
Sunt surprins, așa că zic, după o mică pauză, “Da, dacă ne lăsați să intrăm cu ea ..."
"Daaa! Cum să nu ? Vrem să fim pe hartă!" :-)
... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

12-01: Bilant 2018. Aida intră în scenă!
Am intrat în ianuarie 2019, deci e timpul pentru bilantul anului 2018, care cred că va fi unul mic, nici nu prea voiam să îl fac. Aceasta si pentru că nu am multe de scris, călătoriile au trecut în plan secund de când s-a născut, în 2017, fetița ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

29-12-2018: Aida la "Aida". Burgas la Veliko Trnovo
Urm�nd o traditie pe care o astept zadarnic in Rom�nia, la Cetatea Tzarevetz din Veliko Trnovo, fosta capital� a Bulgariei in secolele 12-14, sunt organizate spectacole de oper� de c�tre diferite teatre de oper� din tzara vecin�. Operel ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Espańol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site