Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2020
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

DevAida. hAida Deva!

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2015 ]
[ Subcategorie II RomaniaRail 2015 ]
[ Data articol: 2015-08-02 ]
[ Din localitatea Deva ]
[ Tara România ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=34&nume_categ=deva---aida ]

DevAida. hAida Deva!

 1823 De cativa ani, din 2011, la Hunedoara se organizeaza un festival de vara de opera in aer liber sub numele neplacut de "Opera Nights". (Nume neplacut deoarece festivalul e românesc si se desfasoara in România, iar numele e in engleza, ceea ce denota lipsa de personalitate... O sa fiu convins ca nu e asa atunci cand englezii o sa isi boteze festivaluri cu nume românesti sau măcar frantuzesti. :D) La editia din 2012, am fost la toate trei spectacolele: "Barbierul din Sevilia", "Rigoletto" si "Carmina Burana". De atunci nu am mai ajuns la vreo editie, fiind "ocupat" cu Arena di Verona, pe care in acest an am lasat-o mai pentru finalul verii. Intre timp, festivalul a capatat consistenta atat ca durata, cat si ca spatiu, devenind unul dintre cele mai mari festivaluri de vara de opera din România, alaturi de Festivalul din Parcul Rozelor din Timisoara, desfasurate, din fericire, in perioade diferite ale verii. Daca atunci au fost trei spectacole, in acest an au fost sase seri "ocupate", cinci cu spectacole, una cu balul de final. Ca spatiu, o parte din program se desfasoara ca la debutul festivalului, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, iar o parte la Deva, in curtea Castelului Magna Curia Bethlen, mai cunoscut de localnici sub numele Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane. Acesta este o cladire baroca roz pe doua niveluri si se afla chiar la poalele dealului care personalizeaza resedinta judetului Hunedoara, deal in varful caruia se afla Cetatea Devei.

Ca si Hunedoara, nici Deva nu are teatru de opera, organizatorii locali colaboreaza cu Opera din Constanta, care "vine" cu artistii. Nu stiu de ce au ales-o pe cea mai îndepartată din tară, dar nu conteaza, important e ca lucrurile merg si merg bine. Spectacolele programate in acest an au fost "Traviata", "Nabucco", "Liliacul" la Hunedoara, respectiv "O noapte la Venetia", "Aida" si Balul Operei la Deva. Nu am avut timp sa ajung la ce imi doream, adica unul in fiecare localitate (imi propusesem "Nabucco" si "Aida" - mi-ar fi placut / imi si imaginez "Corul sclavilor evrei" in curtea interioara a Castelului Corvinilor din Hunedoara...), dar am reusit sa ajung... la doua treimi din "Aida"...

Doar doua treimi din cauza Căilor Ferate Române! Trenul de la Bucuresti pleaca la ora 10 si ajunge in Deva la ora 19, 21. Parerea naivilor care cred informatiile afisate de CFR sau care cred ca o ora si jumatate marja de intarziere e de ajuns! In realitate, ajunge la 21, 52 si, cum spectacolele incep la ora 21, 00, n-ai decât sa iti folosesti "cunostintele" de limbaj acumulate pe stadioane si sa înjuri cât poti, căci nu raspunde absolut nimeni, dar absolut nimeni de la CFR pentru problemele cauzate de intarzieri, iti faci nervi degeaba!

Vazusem "Aida" la Constanta in urma cu vreo doi ani, asa ca stiam in linii mari la ce sa ma astept. (In tara am vazut "Aida" la Bucuresti, Craiova, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, acuma Deva, adica peste tot unde s-a pus in scena, mai putin la Galati! ;-) La Brasov inca astept montarea.) Versiunea a fost clasica, dar a avut un mic element surpriza pentru mine. Scena a fost dubla, adica una principala, care arăta ca acelea de concerte de muzică usoară in aer liber, si una mică, secundară, asezată la vreo 3 metri inaltime undeva in dreapta spectatorilor, lipită si perpendiculară pe cea principală, si unde s-a aflat curtea faraonului. Acolo, la Marsul Triumfal, erau aliniati cativa preoti si soldati, Radames, Marele Preot, Faraonul, Amneris si alti cativa preoti si soldati.

Vremea a fost excelentă pentru un spectacol in aer liber - seară de vară după o zi caniculară - atmosfera placută fiind completată de coama dealului aflat imediat in dreapta (cetatea se vedea, dar nu era luminata), dar si de cativa greieri iritati ca nu au fost invitati sa faca parte din distributie. :-)

Defilarea n-a fost defilare propriu-zisa, ci dans balet in spatiul scenei principale. La final, Radames cere sa fie adusi prizonierii, iar acestia intra pe scena in patru labe. Sunt masivi, puternici si fiorosi, fac parte din Armata Gradinitei numarul X din Deva sau din Constanta! Educatoarea lor i-a dat in grija lui Amonasro, singurul care arată a razboinic, iar copiii, neastâmpărati, s-au bătut cu Radames, fiind învinsi de acesta si făcându-l pe acesta mare erou al Egiptului!
(Am obosit sa critic personificarea armatei etiopiene printr-o multime de copii, dar ma bucur ca gasesc noi variante de exprimare pentru a o face. :-) )


Foaierul a fost unul dintre cele mai interesante pe care le-am vazut. Fiind muzeu, "foaierul" a reprezentat o scurta incursiune in istoria romano-dacă, fiind alcatuit din cinci camere ale muzeului in care erau expuse statui, pietre, oale si ulcele :-) din vremea romanilor. Acesta se afla in dreapta spectatorilor pe toata lungimea "sălii", deasupra lui fiind amplasată scena secundară de care am vorbit anterior.

A mai existat un "foaier", chiar aleea de intrare, infrumusetata cu un covor rosu si lung. Acolo erau si artistii, asa ca nu am ratat ocazia de a il condamna anticipat - "Traditoooor! " - pe Radames, fotografiindu-ma cu trei preoti egipteni :-) , dar si cu alti locuitori ai poporului egiptean veniti in vizita la Cetatea Devei. :-)


Peretele de fundal al scenei este o pânză pe care sunt desenate câteva figuri egiptene. Iluminarea de la inceputul actului al treilea e albastra, simbolizând râul Mures, care trece pe langa oras. :-) La primele acorduri, Amonasro traverseaza precaut scena, adulmecând ce se petrece. Iese, Amneris vine sa se roage, intrarea ei in templu, adica iesirea ei din scena, fiind urmată de intrarea Aidei, apoi revenirea lui Amonasro.
"Rivedrai le foreste imbalsamate! " - "Vei revedea padurile inmiresmate! "
Radames scapa secretul, Amneris il demasca, doi soldati fug dupa Aida si Amonasro, acestia ies din scena si se indreapta spre muzeul daco-roman. :-)


La schimbarea actiunii, inceperea tabloului urmator, asteptam o schimbare a culorii luminii scenei si aceasta a venit! Amneris este furioasa si lumina rosie inunda scena. Radames este adus, are doar camasa-tricou alb, si-a pierdut armura de general. Amneris nu il convinge nici la Deva sa renunte la Aida. :-) Alaturi, in stanga scenei, in spatele unei panze albe se vad umbrele preotilor si luminile lumânărilor pe care le tin in maini.
"Traditoooor! Traditoooor! Traditooooooor! "


Actul final. In stanga, prabusita pe jos, se afla Amneris. Intra Radames - "Ecco la tomba mia! " - "Iata-mi mormantul! "
Lumina e albastra.
"Aida? Unde esti tu? Poti oare, cel putin tu, sa traiesti fericita si soarta mea ingrozitoare sa o ignori?"
Intra Aida, in alb, ca si Radames, ca si Amneris.
"... si aici, departe de orice privire omeneasca, mi-am dorit sa mor in bratele tale."

"Pace t`implora! Pace! Paaace! " - "Pace iti cer! Pace! Paaace! "


Locul de desfasurare al spectacolelor in Deva nici nu se compara cu cel din Hunedoara. Comparativ, castelul MCB din Deva e castel doar cu numele, Castelul Corvinilor din Hunedoara fiind cu din totul alta categorie, de un nivel mult mai inalt. Dar acest fapt neschimbabil nu trebuie si nu este un impediment si este foarte bine ca festivalul a fost extins la Deva si poate in viitor se va incerca o seara chiar si la Petrosani, al treilea oras mare al judetului si aflat relativ aproape de celelalte doua. Iar in Deva... hmm, stiu si eu?... Poate un spectacol montat chiar sus, in cetatea din varful dealului? Sau e prea trăznită ideea? :-)


Distributia
Aida: Lacramioara Cristescu
Radames: Razvan Sararu
Amneris: Hermine May
Amonasro: Stefan Ignat

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 06/11/2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site