"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2023
OperaRail 2022
OperaRail 2021
OperaRail 2015
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2013
OperaRail 2018
OperaRail 2012
OperaRail 2017
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Cristian Mihăilescu
Angela Gheorghiu
Ionut Pascu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Teatro dell Opera di Roma
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Budapesta Opera
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Opereta fără acoperis. Tovarăsa grizeta Silvia

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Subcategorie OperaRail 2015 ]
[ Subcategorie II RomaniaRail 2015 ]
[ Data articol: 2015-06-19 ]
[ Din localitatea Bucuresti ]
[ Tara România ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=62&nume_categ=bucuresti---opereta---silvia ]

Opereta fără acoperis. Tovarăsa grizeta Silvia

 1807 Opereta din Bucuresti este poate institutia culturală din România care a avut de suferit cel mai mult - exceptandu-le pe cele care au sucombat, fireste - inca de pe vremuri "de aur" ale societatii românesti. Sediul era atunci la Piata Natiunilor Unite, unde se termină Calea Victoriei in Dâmbovita, dar a fost mutat intr-o sala a Teatrului National pentru a face loc "măretzelor" realizari socialiste. In urma cu vreo doi ani, Opereta a fost alungata si de acolo, astfel incat o perioada nu s-au tinut spectacole deloc sau s-au tinut prin diverse localităti din provincie. Se pare insa ca luminita de la capatul tunelului a devenit realitate pentru Teatrul de Opereta si Muzical "Ion Dacian", de cateva luni acesta beneficiind de un sediu nou-nout, construit in spatele sediului nou al Bibliotecii Nationale, langa Podul Marasesti si Camera de Comert. Deocamdată spectacolele nu se desfasoara cu regularitate, existand o pauza de cateva luni intre "calupul" de reprezentatii de la inaugurare si cel de acum, dar poate in viitor se va intra in normalitate.

Zona in care a fost construita Opereta noua era cândva una de stradute si case. Bunica mea avea casa acolo, chiar la cativa zeci de metri de actuala Opereta. Zona a fost demolata pentru a face loc unor blocuri albe, construite stramb (am locuit intr-unul dintre acele blocuri, niciun perete nu era drept, de fapt, cam nicio linie dreapta nu era dreapta). Mai sunt acolo Pasajul Marasesti, Camera de Comert (construita dupa Revolutie), Biblioteca Nationala (construita inainte), vizavi fiind o mare fundatie parasita, zvonurile zicand ca acolo ar fi trebuit sa fie Opera nouă.


Am ajuns. Cladirea e nouă si are arhitectura modernă, fier plus geamuri. Arată aproape ca un cub urias de sticlă gri-inchis spre negru, iar ce mi-a placut e scrisul alb urias de pe peretele frontal, "Teatrul de Opereta si Musical `Ion Dacian`", care contrasteaza frumos cu fondul intunecat.

In fata Operetei se aflau cativa oameni si, tocmai cand am sosit, o domnisoara cu un clopotel anunta ca spectacol va incepe in curand. Dupa intrare se afla un spatiu largut, iar in margine e un bar in lateralele caruia se afla intrarile in sala. Similar e si la etaj, doar ca acolo mai sunt si cateva mese si scaune. De remarcat e candelabrul, care e facut din viori, trompete si alte instrumente muzicale "împachetate" intr-un buchet. Aceeasi idee e si pe peretii culoarelor, veiozele sunt trompete cu becuri in interior care lumineaza in sus.

Sala are aproximativ 600 de locuri si "musteste" de nou. Scaunele sunt rosii, confortabile, iar randul din fata este mult mai jos, neexistand problema sa nu vezi scena din cauza ca doamna din fatza are palarie cu pene. :-) (Apropo, cum e corect, pana de vulpe la palarie sau pana de vulpe pe palarie? :-) ) Tavanul e gri, denivelat intentionat si in el sunt incorporate grupuri de cate patru becuri. Peretii laterali sunt rosii, din lemn sau din tabla groasa cu gaurele. Podeaua scenei e neagra si deja nu mai arată ca noua, ceea ce e bine, inseamna ca se munceste acolo. Nu sunt loje si nici balcoane, ceea ce face spatiul sa para mai larg. Scena are si rotativa-modulara, dar in acest spectacol nu a fost folosita deloc.

Repertoriul actual este insa unul... fantomatic. Au fost cateva spectacole "Fantoma la Opera" si "Paris, mon amour", "Silvia", apoi cateva luni de pauza, apoi alt calup de spectacole, apoi iar o pauza. Probabil ca mai sunt detalii de pus la punct pentru a intra in normalitatea unui teatru cu spectacole in fiecare saptamana, ca să nu mai zic că personal astept "My Fair Lady", pe care am văzut-o la Bucuresti o singură dată in urma cu vreo 16 ani, tocmai in mai 1999!

Despre Bucuresti... Am zis ca e un oras frumos? Am zis! Mi-am pus lumea în cap, lumea dîn Bertzeni-i, Djiulesti-i si Feherrrentarri-i? Mi-am pus-o! E bine, mi-am atins scopul! :-) ) )


Opereta "Silvia" mai este cunoscuta si sub numele de "Printesa ceardasului" ("Die Csardasfurstin"), acesta fiind, de fapt, titlul original. A avut premiera mondială in urma cu fix 100 de ani, pe 17 noiembrie 1915, pe scena Teatrului "Johann Strauss" din Viena. De unde reiese că austriecilor le ardea de operetă in plin război mondial. N-ar fi rău ca idee romantică, dar doar trei ani mai târziu se alegea praful din imperiul lor! :-)


Trei soldati gesticuleaza in fata unei cortine-pânză. Aceasta se ridica, in spate decorul seamana cu cel din "Traviata" anterioara de la Opera din Bucuresti, adica drept pereti, oglinzi mari si verticale cu rame late peste care sunt perdele grena, in ambele laterale fiind stranse la mijloc. E bal, costumele sunt adecvate, doamnele in rochii uni de seara de diverse culori, domnii in fracuri negre si camasi albe. Se canta cu microfon, dar deseori nu se inteleg cuvintele, ceea ce imi aduce aminte de Opera din Malmo, unde am văzut o operetă in suedeză si toate pasajele cântate, chiar daca erau in limba locală, aveau subtitrare pe ecranul de traducere. In plus, adică in minus, uneori difuzoarele sparg urechile - si am stat pe la mijlocul sălii, adica relativ departe, nu stiu cum le tiuiau urechile dupa spectacol celor din primele rânduri. :-)


Silvia, actrita, se pregateste sa plece la New York. Edwin, fiu de conte, e indragostit de ea si nu vrea sa o lase sa plece, dar oficial e logodit cu alta de către parintii lui. Boni, prietenul lui, e un pic afemeiat, adică nu dansează decât cu 6 deodată. :-)
"Vai, fără fete cum să mai trăiesti?"
Au fost mai multe arii, dar am retinut-o doar pe aceasta, pentru că avea versurile cele mai profunde. :-) ) )

Câtiva soldati îsi fac aparitia. Unul dintre ei este frustrat rău, cântă "Femeia-i viperă / visele-ti spulberă! " Greseste! Io stiu altfel, că bărbatii ie porci si femeile sunt o zână! :-) ) )

Edwin e incorporat. Dar apoi e anuntată casatoria lui cu Silvia, moment in care un ospătar zice potrivit "Să aduc si niste murături?" :-)

Deci, Edwin si Silvia se murătoresc... aaa... se căsătoresc. :-) O mână iese prin perdeaua laterală si aruncă petale peste grupul vesel.

"Promite-mi ca ma vei astepta! "


Partea a doua are decor predominant albastru, doua intrari laterale sub forma de arcade, in spate harta Europei de la România până la Franta, doua canapele, câteva trepte in spate. Silvia s-a reîntors în Europa, Edwin e aproape casatorit cu Stazi, logodnica stabilita de parinti. Are (Silvia) o rochie foarte faină, crem inchis cu un pic de negru, o manusa neagra, sandale tot negre. Se reîntâlneste cu Edwin... "Iti amintesti / câte am trait impreuna?"

Stazi are rochie bleu-inchis cu ceva maro si gri si bretele lucitoare, floare in păr si pantofi cu toc. Incepe sa sughita când il vede pe Boni, tocmai dupa ce zisese ca sughitul e semn de îndrăgostire. Se formeaza doua perechi care valsează, Edwin si Silvia, Boni si Stazi, iar operatia cam seamănă a schimb de parteneri...


Hotel Adlon găzduieste ultima parte. Predominant e verdele-inchis care e in componenta perdelelor si coloanelor din spatele scenei. O masa, o canapea, dar si o mica orchestra completeaza imaginea de ansamblu. Receptia e in dreapta, dar preturile sunt prea mari, niciun spectator nu are acces la hotel. :-)

Edwin si Silvia afla ca mama lui era aceea care le punea betze in roate. Si mai află si ca mama lui fusese si ea grizetă in tinerete. Coana mare intre timp căpătase fitze aristoNaspesus si nu voia pentru fiul ei o fufă de cabaret. Dar secretul ei este aflat si, cum ea stia cel mai bine ce poate o fufă în pat, îsi da acordul ca si fiul ei sa beneficieze oficial de astfel de... servicii delicioase. ;-)


Tovarăsa Silvia... este educatoarea mea de la gădănitza de copii. N-are nicio legătură cu opereta, doar prenumele si... acoperisul, că si Opereta a rămas fără acoperis... După un an la o grădinitză (la Vitan), mama a vrut să mă mute la o alta, care era mult mai aproape de casă (în Titan). Cum eu nu voiam, deoarece mă atasasem de tovarăsa Silvia, mama mi-a zis că grădinitzei îi zburase acoperisul si nu aveam de ales, trebuia să mă mute. După câteva luni, trecând cu mama pe acolo, i-am zis că uite, acoperisul e pus la loc, deci pot să mă întorc! Doar că mama uitase în primă fază ce gogoasă îmi turnase, asa că... descurcă-te acum cu copilul care voia la tovarăsa Silvia! :-)


Distributia:
Silvia: Tina Munteanu
Edwin: Florin Budnaru
Stazi: Amelia Antoniu
Boni: Cătălin Petrescu
Feri von Kerekes: Cristian Caraman
Leopold Maria: Marius Mitrofan
Anhilte: Mioara Manea-Arvunescu
Miska: Mihnea Lamatic
Arnold Schulteis: George Călin
Rohnsdorf: Ernest Fazekas
Kiss: Viorel Ciurdea

Cu participarea Orchestrei, Corului si Baletului Teatrului de Operetă si Musical "Ion Dacian" Bucuresti

Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!



Alte titluri din aceeasi categorie

26-08-2022: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07-2022: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

12-10-2020: Opera din Barcelona a susținut un concert în fața a 2.292 de plante
Opera din Barcelona a susÈ›inut în această vară un concert în faÈ›a a 2.292 de plante. La o zi după încheierea stării de urgență în Spania, opera Gran Teatre del Liceu din Barcelona a fost redeschisă printr-un spectacol inedit, intitulat â ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Español
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site