Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Opera Vox
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2014
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
Artisti români Artisti români
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Arena din Verona
Budapesta Opera
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Detalii stire 1757

Radames la Rusciuc. Bez kamila

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2015 ]
[ Subcategorie II Ruse Opera ]
[ : 2015-06-05 ]
[ Din localitatea Ruse ]
[ Tara Bulgaria ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=29&nume_categ=ruse---aida ]

Româna English

Radames la Rusciuc. Bez kamila

 1757 In iunie 2013 am plecat la Plevna pentru a vedea atat un oras extrem de important pentru istoria României, cat si pentru a vedea, in aer liber, opera "Aida", productie a Operei din Ruse. La intoarcere imi planificasem sa vad aceeasi opera, de aceasta data la Ruse. Inainte de spectacol, am "insotit" prin Ruse, de la cladirea Operei pana la Teatrul de Vara, o camila care urma sa intre in scena, dar ploaia n-a lasat spectacolul sa se desfasoare, asa ca nu am putut vedea camila interpretandu-si rolul pentru care probabil ca exersase zile si nopti, ore in sir. :-)

Aproape doi ani mai tarziu, am plecat frumusel cu Skodita pentru a vedea... ce rol avea camila in productia Operei din Ruse! :-) Era pentru "Marsul Triumfal", asa cum am presupus eu, sau trebuia sa fie Amneris, Radames, marele preot sau chiar Aida? :-) Era soprana? Mezzo? Tenor? Sau contra-tenor? :-) Nu poti sa iti dai seama de tipul vocii unei camile, chiar daca traversezi un oras cu ea! :-) ) )

Pe drumul de acum spre Ruse am vizitat manastirea Comana din judetul Giurgiu. Comana este locul unde a fost gasit ingropat un trup decapitat de prin secolul al XV-lea si care se presupune a fi al lui Vlad Tepes. De altfel, marele Domnitor a ctitorit manastirea Comana - fiind singura construita de el - dar cladirea lui nu s-a pastrat, actuala fiind construita de voievodul Radu Serban 150 de ani mai tarziu. Locul insa e plin de istorie si umple inima, cu atat mai mult cu cat se afla pe malul raului Neajlov, in zona unde a avut loc celebra batalie de la Calugareni din august 1595, cand Mihai Viteazu i-a invins pe invadatorii turci. Eu, vazand zona dintre Calugareni si Comana, mi-am explicat mult mai bine de ce s-au cam egalizat fortele atunci - asa cum se stie, turcii erau de vreo 10 ori mai multi - si, vazand ce e acolo, mi-am creat chiar batalia cu ochii mintii! Zona e ca o mica delta, fasii de apa amestecate cu petece de pamant (usor transformabil in namol) pe care se afla stuf, papura si multe stoluri de pasari. Vazand imaginea larga in fata ochilor, parca vin de la sine Sinan-Pasa din stanga si Mihai Viteazul din dreapta. :-)

Daca am intalnit ideea de orase infratite, nu stiam ca ea a fost preluata si de manastiri. Comana este infratita cu Basarbovo din Bulgaria, pe care oricum imi planificasem inca de la Bucuresti sa o vad, hotarare intarita de harta de la Comana unde erau prezentate rutele dintre cele doua lacasuri de cult. Manastirea Basarbovo sau Basarabovo se afla la 8 km de Ruse. Am gasit-o mult mai usor decat ma asteptam, dar a trebuit sa apelez la "vastele" mele cunostinte de limba bulgara, adica "Dobr den! " - "Buna ziua! ", "Izvinete! " - "Ma scuzati! ", "Napravo" - "Inainte", "Nazad" - "Inapoi", "Naleavo" - "La stanga" "Nadeasno" - "La dreapta" si, desigur, des folositorul "Ne razbiram balgarski! " - "Nu inteleg bulgara! " atunci cand interlocutorul ma lua drept unul de-al lor si detalia cu explicatii. :-)
Si "Blagodaria! ", adica "Multumesc! "
"Mole! " - "Cu placere! " :-)

In speranta ca acest mic dictionar de limba bulgara va va fi util, sa revin la subiect (e). :-) Manastirea Basarbovo este o raritate, fiind intre stanci, dar si pe malul unui râu. Are cateva chilii sapate chiar in stanca, la vreo 7-8 metri inaltime si o parte, un turn patratos, construita intre stanci, iar la baza se afla o biserica noua, inca neterminata. Se vad si de jos de la intrare pe peretii muntelui cateva picturi care par de cateva sute de ani. Tot ansamblul se afla pe malul râului Ruseski Lom, ultimul afluent bulgaresc al Dunarii, si recomand cu caldura vizitarea lui, chiar si celor neimpatimiti religiosi. Ca ultim detaliu, calugarul de acolo vorbeste binisor româneste si, pe deasupra, primeste si bani românesti. Pentru suveniruri, ca spaga n-am incercat sa-i dau. :-)

De acolo am plecat spre Ruse... Nuuu! Spre manastirea Ivanovo. :-) Mai sunt vreo 15 km de mers, manastirea de acolo se afla tot intr-o stanca, este faina, dar nu este atat de frumoasa ca Basarbovo. Este insa o zona frumoasa, verde, cu padure si stanci, foarte potrivita pentru o plimbare.

De acolo am plecat spre Ruse... Da, de data asta da! :-) Si chiar cu viteza, ca era tarziu si ma intrecea camila. :-)


Am intrat cand uvertura era in plina desfasurare. Din prima am observat o schimbare: Opera din Ruse a achizitionat un ecran de traducere electronic si l-a amplasat deasupra scenei, asa cum e si cel de la Bucuresti, renuntand la panoul cu retroproiector folosit anterior. Imi place sa vad cum oamenii, desi au posibilitati materiale reduse, se straduie sa faca lucruri bune. Dar, oricum, mai trebuie sa se straduie un pic, traducerea e tot in bulgara si tot nu inteleg nimic. :-) ) )

Recunosc ca nu aveam pretentii ridicate dupa ultima opera vazuta la Ruse, "Nabucco" in noiembrie anul trecut, cand au fost taiate cateva pasaje muzicale, iar una dintre vocile principale a fost slaba, dar, de aceasta data, montarea Operei din Ruse a fost la superlativ. Interpretarea, implicarea in roluri si, mai ales, decorurile au facut spectacolul unul frumos si deja mi-am propus sa il revad peste ceva timp.

Doua statui egiptene in lateralele scenei, in spate un piedestal inalt si doi sfincsi mici fata in fata. Pe peretele din spate, pe o panza, e proiectata o imagine cu coloanele unui templu egiptean. Preotii, in alb, vin din stanga, printre ei si Radames, in costumatie predominant maro.

"Nebesna Aida! "
"Celeste Aida! "

"Bojestveno tialo! "
"Forma divina! "

Pe vremuri mai ieseam si eu cu fetili la plimbare prin oras, prin parc. Acum imi dau seama ca n-am stiut sa pun problema... Daca le complimentam cu "Esti nebesna! " sau "Esti bojestvena! ", sigur imi picau in brate mult mai repede! :-) ) )

Amneris apare si trece intai pe piedestalul din spatele scenei, apoi vine in fata. La fel si Aida. De-a lungul operei miscarea aceasta avea sa fie aproape un ritual, la intrarea in scena mai toate personajele intai urcand si coborand de pe piedestalul din spate in momentele cheie inainte de a veni in fata scenei pentru actiune.

Amneris e in bleu, mantie gri usor sclipitoare si are doua cozi negre si groase. Aida, rochie albastru-inchis, poarta diadema.

"Treperi, robnia! "
"Trema, schiava! "

Faraonul urca pe piedestal, dar se opreste la mijloc, unde se afla tronul sau. Imaginea din spate s-a schimbat, dar cea noua e tot cu coloane egiptene.

"Voina! "
"Voina! "
"Voina! " "Voina! " "Voina! "

"Guerra! "
"Guerra! "
"Guerra! " "Guerra! " "Guerra! "

Preotii indeamna plecarea la lupta.

"Pobeditel se vîrni! "
"Ritorna vincitor! "

Aida preia fraza si isi canta durerea. "Mila, zeilor! " - "Numi, pieta! " - "O, bogove, smilete se! "

"Imeeenssoo Phta! "
"Neobhvatni Phta! "
Preoteasa e in varf, are o costumatie draguta, predominant bleu-turcoaz, pe cap un turban si e inconjurata de 4+4 fete in galben si alb din panze transparente. Imaginea din spate iar se schimba, acum sunt alte coloane si modele egiptene, in fata fetele danseaza lent, conform muzicii, iar Phta acum e venerat cu alt cuvant, "Vseobhvatni"! Asa merită! :-)

Amneris e pe un pat-canapea-tron decorat cu motive egiptene. E in bleu cu nuante galbene, ambele culori usor sclipitoare. Fetele sunt in spatele ei in stanga si in dreapta si formeaza un mare V, Amneris fiind varful. Au văluri albe sau roz si tin in maini de la una la cealalta o tulpina lunga pe care sunt frunze mari si verzi. Pe fiecare laterala e o mica harpa. Dansul micilor negri are doi negri mari :-) , un barbat si o femeie cu coafuri afro, imbracati in maro mulat, vopsiti maro pe fata si cu un fel de fustite crem.
Cand Amneris le da afara, servitoarele ies in sir, inainte facand un ocol pe langa Aida pentru a o privi atente fiecare.
"Ti si shtastliva! "
"Tu sei feeliice!
(Tu sei poossiente! Iio vivo soolo per quest-amor! ) "


"Slava na Egipet i Izida! "
Glorie Egiptului si zeitei Isis! Vin preotii, faraonul, Amneris si o fata cu aripi - doua bete in prelungirea mainilor cu esarfe de la brate la umeri. Negri si negrese, costume africane, coafuri afro, maro mulat pe corp, fetzele maro si niste paie lipite pe trupuri. Arata foarte frumos, danseaza si mai frumos, iar dansul e incununat de un cos mare de paie din care iese o fata unduindu-se ca o serpoaica. Regret sincer ca nu pot reda fidel dansul si atmosfera, dar Ruse e aproape de Bucuresti, "Aida" e cel mai bun spectacol pe care l-am vazut aici - de altfel, e si primul de aici pe care mi-am propus sa il revad -, asa ca macar concetatenii mei pot veni sa il vada. Dar pe rând, nu deodata, ca nu e loc in vama. :-)
"Gloorie all`Egitto e Iisis! "


Templul lui Osiris. Pe fundal e proiectata o alta imagine cu un templu. Pe scena vin preoti, preotese si Amneris, care are o mantie maro usor sclipitoare. Aida e undeva intr-un colt, nebagata in seama. Ramane singura si canta "O, rodino svidna! " - "O, patria mea pretioasa! " Ma gandesc ca a mea e doar la sase-sapte kilometri. :-) Kilometri pe care de cateva ori i-am mers pe jos dupa spectacole la Opera din Ruse pentru a merge in vama si a gasi la ocazie o masina spre Bucuresti!

"Samata ti! " - "Tu insati! "
"Ne! Ne! Nikoga! " - "Nu! Nu! Niciodata! "
"Maika ti e! " - "E mama ta (care te blesteamă)! "
"Ah, tatko, tatko! " - "O, tată, tată! "
"Smelost! " - "Curaj! "
"O, rodino svidna! "

Aida face miscari erotic-provocatoare de dans pentru a il atrage pe Radames. "Obiceam te! " - "Te iubesc! ". "Da izbiaga me! " - "Sa fugim! "
"Saaacerdoooote, iiiioooooo reeeestooo aa tee! "
Soldatii se lupta cu Amonasro in alt colt al scenei si e ucis de acestia, in timp ce Aida fuge ingrozita prin partea opusa.


Amneris. Radames e adus, are catuse groase la maini. "Rodina, tron, jivot" - "patria, tronul, viata" (le-as da pentru tine! ) "Jiva e Aida! " - "Aida e vie! "
Corul preotilor vine pe scena, chiar in fata. Amneris se duce in spatele scenei, sus pe piedestal si priveste de acolo. In mijloc sunt 4 cu cap de lup care stau spate in spate sub forma de cruce, iar in mijlocul lor e o balanta!
"Discooolpa ti! "
Radames tace! "Discooolpa ti! "
"Toi mîlcei! "
"Discooolpa ti! "
"El tace! "
Balanta cade intr-o parte si atunci vine verdictul!
"Preeedatel! Preeedatel!
Preeeee-da-teeel! "
E tra-ditor! Mora! Mo-ra!
E tra-ditor! Mora! Mo-ra!
Traaaditoor! Traaaditoor!
Traaaditooooor!


Atto finale. Imaginea din spate e un mormant egiptean. Radames e adus si impins in fata, Aida e in spatele lui, deja vizibila pentru public. Pe piedestalul din spate urca fata cu aripile si face miscari de zbor frânt. Pleaca, apare Amneris insotita de cateva fete, apoi de 4 cu capete de lup si coarne aurii.
"Сбогом земя, за нас че отваря небето! "
"Sbogom zemia, za nas ce otvaria nebeto! "
"Adio, adio, cerul se deschide pentru noi! "
"Adio-adio-adioo vaalle di pianntii! "


O frumusete "Aida" de la Ruse!


Si asa l-am vazut pe Radames la Rusciuc. Eu cu Skodita, el pedestru, bez kamila! Adica fără cămilă! :-)
E mai bine, că data trecuta fusese invers, el cu cămilă, eu bez Skodita! :-) ) )

Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

21-10: MiniCarmen suomi la Helsinki. De la operă la vapor!
Finlanda este supranumitã țara celor 1000 de lacuri, motivul fiind unul simplu: are multe lacuri, probabil vreo o mie. :-) Se aflã în nordul Europei, fiind vecinã cu Suedia, Norvegia şi Rusia, dar nu face parte din Scandinavia, aşa cum e tenta ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

29-06: B� b� bilanț bilanț iunie 2019. Vedeta intercontinental�
Mai rar fac bilanțuri lunare, dar iunie 2019 cred c� merit� o atenție special�. Aceasta pentru c� am reuşit - sau Aida a reuşit! - s� v�d / vedem c�teva spectacole extraordinare! Le voi enumera pe toate, cu precizarea c� voi reven ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

22-03: La tița perduta. Aida la Traviata. Craiova e pe hartă :-)
"Veniți şi cu Aida ?"
Sunt surprins, așa că zic, după o mică pauză, “Da, dacă ne lăsați să intrăm cu ea ..."
"Daaa! Cum să nu ? Vrem să fim pe hartă!" :-)
... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

12-01: Bilant 2018. Aida intră în scenă!
Am intrat în ianuarie 2019, deci e timpul pentru bilantul anului 2018, care cred că va fi unul mic, nici nu prea voiam să îl fac. Aceasta si pentru că nu am multe de scris, călătoriile au trecut în plan secund de când s-a născut, în 2017, fetița ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

29-12-2018: Aida la "Aida". Burgas la Veliko Trnovo
Urm�nd o traditie pe care o astept zadarnic in Rom�nia, la Cetatea Tzarevetz din Veliko Trnovo, fosta capital� a Bulgariei in secolele 12-14, sunt organizate spectacole de oper� de c�tre diferite teatre de oper� din tzara vecin�. Operel ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Espańol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site