"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" Teatrul de Revistă "Constantin Tănase"
Bancuri sofisticate :-) Bancuri sofisticate :-)

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2015
OperaRail 2016
OperaRail 2013
RomaniaRail 2015
OperaRail 2012
ChinaRail 2015
OperaRail 2024
OperaRail 2023
OperaRail 2022
OperaRail 2021
OperaRail 2014
Artisti români Artisti români
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Teodor Ilincai
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Munchen Bayerische StaatsOper
Budapesta Opera
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro dell Opera di Roma
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Boema pe Main

[ Autor Adrian Trasca ]

[ Din categoria Articole OperaNationala.ro ]
[ Subcategorie OperaRail 2015 ]
[ Data articol: 2015-03-20 ]
[ Din localitatea Frankfurt Pe Main ]
[ Tara Germania ]

[ Link poze: http://www.operanationala.ro/poze/poze.php?id_categ=23&nume_categ=frankfurt-am-main---boema ]

Româna English

Boema pe Main

 1604 Frankfurt am Main, Cetatea Francilor de pe râul Main - a nu se confunda, din cauza numelui, cu orasul est-german Frankfurt am Oder - este al 5-lea oras german ca populatie, avand 650.000 locuitori, adica exact cat Oslo, dublu cat Craiova si ceva mai putin decat Chisinaul. Desi mic comparativ cu alte metropole, orasul este unul dintre cele mai puternice centre financiare din Europa, cele mai mari cinci banci germane + Banca Centrala Europeana + Bursa de Marfuri (una din primele 6 in lume, fondata in 1585) avand sediile centrale aici. Din acest motiv orasului i se mai spune si Bankfurt am Main.

Tot aici se afla al doilea cel mai mare aeroport din Europa (dupa Heathrow din Londra), precum si sediul DB, Deutsche Bahn, cefereul nemtesc. :-) Acesta, sediul, este un zgarie-nori urias, care, alaturi de altii ca el, fac centrul sa semene cu zona Manhattan din New York, celebra pentru zgariosi, motiv pentru care orasul mai are si porecla de Mainhattan.

Dar orasul nu are numai centru modern, ci si cladiri medievale, majoritatea reconstruite dupa Razboiul al doilea mondial. In Kaiserdom, catedrala imparatilor, erau incoronati conducatorii Prusiei, iar aceasta, piata si cladirea primariei, Römer, precum si Opera Veche sunt alte locuri care invita la intoarcere in timp.

Fressgasse, Aleea imbuibarii, pe numele real Grosse Bockenheimer Strasse, este strada lor pietonala gen Lipscani Bucuresti sau Republicii Brasov. Acolo se afla multe unitati de imbuibat :-) , restaurante, cofetarii, patiserii si alte cuiburi de mutat gaura la curea.
Tot acolo se afla si o dama goala stand pe burta. Cam tare dama si cam plinuta, dar, de, poate asa le place nemtilor. Nu insa si cainilor nemti. La cateva secunde dupa ce m-am dat jos de pe ea :D, un catel a inceput sa o latre inversunat. Initial am crezut ca o cearta, dar era mai degraba speriat decat gelos. :-) A latrat-o, s-a apropiat cu grija de ea, a mirosit-o si, cand a vazut ca e din marmura alba, a plecat dand din coada vesel. :-)

Tot la Frankfurt, in 1794, s-a nascut marele scriitor Goethe. Casa lui natala, langa care se afla si un muzeu care ii este dedicat, a fost bombardata in Al doilea razboi mondial, dar a fost recostruita fidel ulterior. Printre creatiile lui sunt spectacolele de opera Faust si Werther. Ba nu, pentru ele a "compus" doar subiectul. :-)

Intrucat sunt multi microbisti printre cititori :D, nu pot sa termin prezentarea orasului fara sa amintesc despre stadion, deoarece este modelul dupa care a fost construita Arena Nationala din Bucuresti. Da, seamana foarte bine, diferentele mari fiind doar doua, una in favoarea noastra, cealalta in favoarea lor. Arena Nationala e mai frumoasa. E mai noua si mai viu colorata. Dar pe langa stadionul lor am vazut o multime de copii jucand fotbal. Asta explica oare de ce e Germania campioana mondiala la acest sport?...
Dar si noi suntem campioni mondiali... la handbal feminin sub 18 ani, la mistouri inutile si la pase cu calcaiul. Titlul de la handbal e real, restul paragrafului e o pasa cu calcaiul data la misto. :D


Spectacolul nu s-a desfasurat unde speram - nu, nu in Domul din Koln sau in KaiserDom. :-) In urma cu cativa ani, cand am vizitat orasul prima oara, am vazut Alte Oper, adica Opera Veche, cea mai frumoasa cladire din oras. Inaugurata in 1880 de imparatul Wilhelm primul dintre ei, care a venit special pentru eveniment, cladirea este folosita in special pentru concerte de muzica simfonica sau de arii de opera. Stiu ca si Angela Gheorghiu a cantat acolo. Ruina timp de 40 de ai dupa razboi - si la nemti uneori lucrurile se misca greu - cladirea a fost renovata si in prezent este una dintre cele mai frumoase Opere din Germania.

Cladirea noua a Operei arata pe afara mai degraba a magazin universal si, daca nu ar scrie explicit pe cladire, nu ai avea niciun indiciu ca acolo e opera, mai ales ca la etajul 1 se vede prin geamuri mari un ditamai restaurantul. Interiorul este modern, desigur, si e acceptabil ca sala de opera, mai ales tavanul facand atmosfera placuta, fiind decorat cu luminite care arata ca stelutele pe cer.


Decorul de baza al actului intai este un zid mare de caramida maro inchis, care este cat toata scena de inalt si de lung. Sus e pusa o tabla albastra care se vrea a reda acoperisul (dar nu mi se pare potrivita combinatia de culori), pe zid sunt cateva geamuri si burlane de scurgere, iar in centru o usa glisanta din fier ondulat ca graficul lui cosinus de ics. :-) In dreapta e o soba uriasa si un horn corespunzator de eliminare a fumului, iar la unul dintre geamuri sunt pusi pe pervaz doi saci cu nisip, ceea ce e foarte bine, caci altfel batea vantul si raceau si spectatorii, nu doar Mimi. :-)

In ciuda tevilor, Rudolfo e in frac. Colline e negru si are un parpalac gri inchis. Mimi e asiatica (imbracata in alb), iar Marcello are camasa alba, lunga si o tine pe deasupra pantalonilor gri de lucru. Alcindoro e tot in frac, spilcuit si aranjat.

"Colline, sei morto?" Publicul german râde! "Non son solo! Siamo due! ", cei trei prieteni zic provocator-admirativ "uuu", publicul râde iar.

La Momus, lume care mai de care mai... imbracata in negru. La fel si decorurile, si terasa (de pe stanga), poporul (in centru dreapta, unii intr-o caruta aplasata in mijloc), iar un manechin in mantie neagra si cu cap de schelet e plimbat deasupra multimii. Doar Rudolfo, Marcello si mosul Musettei au camasi albe, dar si acestea sunt pe dedesupt si se vad putin. Numai Mimi e complet in alb, Un contrast placut ca idee.

Ca actiuni de remarcat, Marcello e cam agresiv si chiar il ameninta cu un scaun pe mosul insotitor al Musettei, la inceput se dezbraca la bustul gol, apoi isi scoate si itarii - n-am inteles de ce - iar la final isi scoate un pantof (verde fosforescent!?! ), pe care il da Musettei dupa ce aceasta mimeaza ca o strange pantoful. Asa o fi pipa pacii in Frankfurt. :-) Tot in momentul impacarii lor mi-a placut ca Shaunard si Colline s-au imbratisat ironic, dar cel mai mult mi-a placut cum sexoasa Musetta canta sus, in caruta, ca barbatii se uită lung dupa ea. Pai, cre` si io, cine mai e ca ea, cocotata in caruta in mijlocul scenei operei din Frankfurt? :-) ) )

Hanul din actul trei e o usa conturata fosforescent amplasat in dreapta spate, langa care se afla o reclama si un geam. Scena e ocupata doar de bariera - care e uriasa, lunga cat aproape toata scena -, in spate e liber, astfel ca decorul da tot senzatia reusita de negru adanc. In dreapta sunt cateva trepte spre han, iar in stanga un chiosc, postul de garda, cu usa orientata in lateral. Din chiosc iese un soldat, se duce pe laterala acestuia - e cu spatele la spectatori - si mimeaza ca se pisa. Spectatorii rad usor cand isi trage fermoarul, dar eu n-am inteles si nu cred ca o sa inteleg vreodata de ce pisatul reprezinta ceva modern si de aratat pe scena. N-am trait pe vremea romanilor, dar cred ca inca de pe atunci si chiar de mai inainte lumea se "indeletnicea" cu asa ceva, nu e nimic modern in asta si toata lumea stie cum se face. :-)

Din han iese un mos vesel cu doua fufe. Ceva mai tarziu, iese alta si mimeaza ca vomita. Uite, n-am nimic impotriva vomitatului pe scena! :-) ) ) Si nici impotriva mosului cu doua fufe! :D :-) ) )
Aaa, rusine, Adiii! :-) ) )

La finalul ariei lor mirifice din acest act, Mimi si Rudolfo se departeaza unul de altul mergand cu spatele, R spre dreapta scenei, Mimi spre fundal. Acolo se da la o parte o jumatate din peretele negru, iar in locul ramas liber e un alb luminos catre care Mimi se indreapta si in care dispare.

In actul al patrulea reapare zidul maro. Singura diferenta e aparitia unei saltele albe aruncata pe jos. Nemtii râd cand Marcello spune pitigaiat "Rispeti la modestia", iar negrul Colline canta bine "Vecchia zimarra". Doar "meine Mütze" - mia cuffieta - rossa, in vorbe - e alba.

"Man nennt mich Mimi." "Ma cheama Mimi."

"Ah, Mmimmmii! Mei-nee schö-ö-nee Mmimmmii! "


PS: E bine sa stii un pic de germana, ce sa zic. Da, de exemplu, eu stiu exact un pic. Din aceasta opera am mai invatat unul, mütze, cuffieta, boneta sau caciulita. Dar mai stiu cateva cuvinte... principale. Cum ar fi "haupt". Care inseamna "principal". No, si cand am auzit in metrou la difuzor ca statia urmatoare e haupt, am coborat hap! repede. Mergeam la HauptBahnHof, gara principala. Doar ca eu am coborat val-vartej la HauptWache, cladirea principala a garzii. :-) ) )


Distributia
Mimi: Karen Vuong
Rodolfo: Francesco Demuro
Musetta: Juanita Lascarro
Schaunard: Björn Bürger
Marcello: Daniel Schmutzhard
Colline: Vuyani Mlinde
Benoit: Franz Mayer

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!



Alte titluri din aceeasi categorie

09-04: Operă pe ritmuri lăutărești. Viva țambalul!
În ziua în care s-au împlinit 80 de ani de la cel mai grav bombardament din istorie suferit de București - bombardat crunt de americani în cel de-al doilea război mondial -, am mers și ne-am distrat! Nu, nu e o formă de nerespect, ci o normal ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

08-03: British Figaro la ENO
ENO. English National Opera. Opera Națională Engleză. Coliseum. 2500. Londra. Anglia. Marea Britanie.

ENO, English National Opera, Opera Națională Engleză, își desfășoară activitatea în Coliseum. Coliseum, nu Colosseum. Sa ... [ continuare ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

19-01: O iadă la Târgu Jiu. Poarta pupăcioșilor
Târgu Jiu, 9 mai 2021

Avizi de spectacole după noua închidere a teatrelor din martie-aprilie 2021, fiind și la Craiova, n-am ezitat, eu și Aida, pe la jumătatea lui mai și am plecat la Târgu Jiu pentru a vedea "Iedul cu trei ca ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Aida, prima oară în Teatrul Național din Craiova! La mine în inimă e Bebe!
Craiova, 14 februarie 2021

Inițial am zis că scriu despre acest spectacol. Apoi că nu scriu. Apoi iar că scriu. Apoi iar că nu scriu! :-) Și, după cum se vede, scriu! :-) Mai mult despre Aida, fetița mea de "tei ani și luni" a ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

28-12-2023: Sonați la Varna, murați s-o vadă pe Sonia. Caută să nu fi idiot!
Ora 21:35: Oamenii stau cu umbrele în fața teatrului și așteaptă să intre la spectacol ... deși PICURĂ !!!
Ora 21:36: Intrăm. Găsim câteva locuri.
Ora 21:36: Aida stă la maică-sa în brațe, Mihai la mine.
Ora 21:37 ... [ continuare ]
[ Autor Adrian Trasca ]
Din categoria Articole OperaNationala.ro

In constructie
Româna English Italiana Deutsch Français Español
Optiuni
Articole recomandate
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Universitatea Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site