„Don Pasquale” sau despre dragoste la orice vârstă
Sâmbătă, 30 martie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, programăm spectacolul cu opera „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti.
Lucrarea a fost jucată pentru prima dată în istorie pe 3 ianuarie 1843, la Sala Ventadour de la Théâtre Italien din Paris și a avut un succes răsunător. „Don Pasquale” este considerată o capodoperă a genului, fiind cea mai populară dintre cele 66 de lucrări ale lui Donizetti, precum și una dintre cele mai populare opere comice italiene, celelalte fiind „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini și „Elixirul dragostei”, compusă tot de Donizetti.
Premiera lui „Don Pasquale” din Italia a avut loc la La Scala din Milano pe 17 aprilie 1843; prima reprezentație la Viena a avut loc la Kärtnertortheater o lună mai târziu, o producție la care a participat însuși Donizetti. În Anglia, opera a fost prezentată pentru prima dată la 29 iunie 1843 la Her Majesty`s Theatre din Londra.
Donizetti a compus o operă strălucitoare, atrăgătoare pentru spectatori, dar deosebit de dificilă din punct de vedere al interpretării, atât vocale, cât și dramatice, din partea soliștilor. Acțiunea din „Don Pasquale” are loc la Roma, la mijlocul secolului al XIX-lea. Această operă comică are o temă mereu actuală: căsătoria nepotrivită: un bătrân bogat şi singur se decide să se căsătorească, soţia trebuind să îndeplinească două calităţi - frumuseţe şi, mai ales, tinereţe.
Întâmplările pline de umor şi farsa în care este prins îl vor trezi pe Don Pasquale la realitate: fiecare vârstă are frumuseţea sa.
Distribuția: Don Pasquale - Marian Rește, Norina – Gloria Tronel (invitată), Ernesto - Liviu Iftene, Doctor Malatesta - Alexandru Chiriac (debut), Notarul - Andromeda Nemeș, Statuia - Daria Nicoară (debut). Balerini: Dorin Mirea, Adrian Scriminț. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Alexandra Scriminț. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Cristina Roșu. |
Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!
Alte titluri din aceeasi categorie22-01: Spectacol pentru copii la Opera Iași: „Bambi - Povestea pădurii” Primul spectacol pentru copii din acest an la Opera Națională Română din Iași va avea loc pe 2 februarie. De la ora 13:00, în Sala Mare, este programată reprezentația „Bambi – Povestea Pădurii”, care va putea fi urmărită și de la or ... [ continuare ] Din categoria Opere din Romania
20-01: Simon Boccanegra la Craiova Simon Boccanegra, spectacolul Operei Române Craiova programat sâmbătă, 25 ianuarie 2025, începând cu ora 19.00, în sala Cercului Militar Craiova, este un prilej pentru melomani de a asculta cea mai complexă dramă verdiană.
Pr ... [ continuare ] Din categoria Opere din Romania
20-01: Baletul Operei Iași poate fi revăzut acasă după succesele din Italia Primul spectacol de balet al anului la Opera Națională Română din Iași, „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, are loc miercuri, de la ora 18:30, în Sala Mare. Același titlu, dar cu o altă distribuție, va putea fi urmărit ... [ continuare ] Din categoria Opere din Romania
20-01: Nuntă fără dar la Brașov ... „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart Sâmbătă, 25 ianuarie 2025, de la ora 18.30, în Sala Operei, îl sărbătorim pe genialul compozitor austriac W.A. Mozart, în preajma zilei sale de naștere, și vă prezentăm spectacolul cu opera „Nunta lui Figaro”.
Libretul, ... [ continuare ] Din categoria Opere din Romania
20-01: Prima scenă lirică a capitalei în săptămâna 20-26 ianuarie 2025 În săptămâna 20-26 ianuarie 2025, pe scena Operei Naționale București, va putea fi admirată o pleiadă fermecătoare de spectacole de operă, dintre care amintim Callas – Oana Pellea de Terrence McNally (21 ianuarie), Elixirul dragostei de G ... [ continuare ] Din categoria Opere din Romania
|