OperaRail 2018 OperaRail 2017 OperaRail 2016 RomaniaRail 2015 OperaRail 2014 ChinaRail 2015 OperaRail 2023 OperaRail 2015 OperaRail 2022 OperaRail 2013 OperaRail 2021 OperaRail 2012 OperaRail 2020 OperaRail 2019 Teodor Ilincai Ludovic Spiess Felicia Filip Elena Mosuc Angela Gheorghiu Leontina Văduva Cristian Mihăilescu Ionut Pascu Viena StaatsOper Teatro Alla Scala Milano London Royal Opera House Budapesta Opera Munchen Bayerische StaatsOper Teatro dell Opera di Roma Arena din Verona Stockholm Opera Regala Festivalul Puccini Ruse Opera Oslo Operaen Viena VolksOper Sofia Opera House |
Viva Pagliacci di Roma! Altceva decât Tosca!
[ Autor Adrian Trasca ]  Era timpul ca Aida să vadă aici și altceva decât "Tosca", pe care a văzut-o aici de două ori! Aici, adică... la Teatro dell`Opera di Roma. Ultima oară... chiar în urmă cu trei luni, când a fost prima "Tosca" (tot la Roma! ) și pentru Mihai! Deci era timpul ca și Mihai să vadă aici și altceva decât "Tosca"! :-)
Înainte de a intra, facem poza... deja tradițională cu Opera! ;-) Și chiar e poză tradițională pentru că, încă de când erau prea mici pentru a intra la spectacol - adică aveau un an sau mai puțin - de fiecare dată când am venit la Roma, am venit și la Teatro dell`Opera pentru o fotografie sau mai multe în fața clădirii!
Intrăm, urcăm, suntem îndrumați către locuri. Stăm lângă loja regală, eee, e bine! :-) Se sting luminile în sală. Pe cortină apare un cerc de lumină nu foarte intensă proiectat pe cortină. Apoi încă două. Ușor întrepătrunse. Și încă două. Și încă două. Împreună au forma unui triunghi echilateral cu baza jos. Apare Tonio, bufonul cel rău. Vopsit alb pe față, perucă cu două "urechi" de păr vopsite fistichiu, îmbrăcat în clown.
Se deschide cortina. Peisajul e grandios! Lume multă, adulți, copii, un oraș din zilele noastre, dar sărăcăcios. În stânga e o baracă din metal ruginit, pare să cadă în orice moment. În dreapta e o tonetă prăpădită care pare de fast-food, dar ulterior, după ce se va închide, văd că pe ea scrie "Gelati" ("înghețată"). În spate, pe toată înălțimea și lățimea peretelui de fundal, sunt locuințe cu balcoane în față, colorate gri. Se perindă pe acolo femei, copii, bărbați, iar cele mai semnificative sunt rufele puse la uscat. La parter scrie "Officina" în stânga și "Bar Centrale" în dreapta. În fața "blocului", doi carabinieri acostează o "fetiță" ieșită "la produs". Sunt mai multe în zonă.
Paiațele vin cu o rulotă vai mama ei, gri, verde, trasă de un Cadilac hârbuit.
"A venti-tre oore!
A venti-tre oooree! "
"Din don!
Din don!
Din don, din don, din don, din don! "
O mireasă și un mire simbolizează binele evocat de cuvintele celebrului cor "Din dong! " Se aruncă cu grâu peste ei din toate părțile, inclusiv de la etaje. Toată comunitatea sărbătorește căsătoria celor doi.
După ce pleacă alaiul și "poporul", Nedda nu rămâne singură, ci e înconjurată de mai mulți copii. Apare Tonio. Nearanjat, acum e natiur, adică burtos, chel, cocoșat, urât, chiar și hainele sunt urâte, are jacă dă piele neagră cu nește lanțe agățate pă ici-colo, pantaloni în dungi verticale gri și mov șters.
"Non rider, Nedda! "
"Nu râde, Nedda! "
Nedda întâi îl respinge aruncând pe el apă dintr-o găleată. El nu se lasă. Apoi clasica respingere cu biciul. El încearcă să o pupe. Ea îl trântește pe jos împingându-l cu piciorul. El vine iar spre ea, ea ia un cuțit și il înfige în umăr!
El pleacă și jură că se va răzbuna!
Nedda e în rochie roz cu mov, lungă până sub genunchi, peste care are un șorț bleu. Silvio, proaspăt sosit, are sacou alb-crem, cămașă și pantaloni negri, e înalt, sexos, foarte potrivit pentru rol.
Pe scena aproape goală, ocupată numai de ei doi, mai observ o saltea veche, îndoită și rezemate de un "turnuleț" din trei cauciucuri de automobil, o bicicletă răsturnată, două grămezi de gunoi din sticle, plastice, pungi și alte ambalaje. Interesant că le-am observat abia acuma, pentru că abia acuma cele trei elemente de decor intră "în rol"! Pe saltea se așează cei doi, pe lângă una dintre grămezile de gunoaie trece Tonio, "gunoiul operei", când îi surprinde pe amanți, iar bicicleta va fi folosită de Silvio pentru a fugi de Canio!
"Verrai?"
"Si! Baccia mi! "
"Vei veni?"
"Da! Sărută-mă! "
Apare Canio adus de Tonio.
"A stanotte, e per sempre tua saro! "
"În noaptea aceasta și a ta pentru totdeauna! "
Silvio se urcă pe bicicletă și iese din scenă, Canio își dă seama că n-are șanse să-l prindă, Tonio îi strecoară un cuțit în mână...
"Io vo suo nume! Parla! "
"No, nol lo diro giammai! "
"Eu vreau numele lui! Vorbește! "
"Nu, nu ți-l voi spune vreodată! "
Apar oameni care îl țin pe Canio să n-o atace pe Nedda. De furie, acesta înfige cuțitul în toneta de înghețată.
"Riiiiiidii, Pagliaaaaccio! "
Bebe Mihai mă întreabă de ce plânge paiața. Întrebarea mă irită puțin, deoarece i-am răspuns la ea de câteva ori când a mai ascultat aria la telefon și m-a întrebat. Totuși, îi răspund și îi fac apoi semn cu degetul pe buze. Acum ascultă amândoi atenți. Da, puii mă mai întreabă una-alta. Maică-sa strânge din ochi să tacă - probabil și din dinți :-) , dar eu le mai răspund. Trebuie să înțeleagă și ei ce e pe scenă! Suntem singuri în lojă, dacă nici acum nu le răspund, atunci când?
Aria e interpretată foarte frumos și e răsplătită cu aplauze puternice. Inclusiv puii mei aplaudă tare. :-) Ca acțiune, Canio s-a dat cu cremă albă pe față - exact ca Placido Domingo în interpretarea pe care au văzut-o copiii cel mai des pe youtube! De sus, lent, pe ritm, coboară un tablou mare cu figura desenată a unui clown, iar acesta are nasul, gura și zona vecină vopsită strident cu roșu, iar gura e deschisă la limita dintre zâmbet și rânjet. La final, Paiața merge câțiva pași - tot ca Placido Domingo - dar apoi cade pe podea, ocazie cu care copiii mă întreabă de ce a căzut pe jos. :-) Le răspund că așa a vrut regizorul să exprime sentimentele lui, că era apăsat de prea multă durere.
La pauză îi arăt Aidei loja în care am stat în urmă cu trei luni la "Tosca", o barcaccia, loja din dreapta de la etajul 1 de deasupra orchestrei. Mergem apoi prin foaierul de la etajul 1, unde vedem o rochie grena, o recunosc și... o întreb pe Aida dacă știe a cui e. Și... zice... "Tosca! " ;;) Vrea apoi să o atingă și să facă poze cu ea. În centrul foaierului mai sunt câteva costume (despre care nu sunt nici eu sigur cui aparțin, dar scria), Violetta, Alfredo, zingarele și toreadori din "Traviata". Vrea și pe acestea să le atingă. :-) Mai sunt alte costume pe margine - din "Don Giovanni" -, dar nu o interesează după ce îi spun că opera asta nu a văzut-o. :-)
La întoarcerea în lojă le povestesc partea a doua și cu speranța că o să întrebe mai puțin. Și așa e, întreabă mai puțin. Da, sunt pentru liniște în sală, pe vremuri pâsâiam pe oricine vorbea în timp ce se cânta, dar pentru ei nu am ce face și le mai tolerez întrebări. Așa cum îi spun și maică-sii, ăștia mici sunt niște eroi, vin la spectacole, ascultă, stau cuminți, deși nu înțeleg ce se vorbește pe scenă, deci trebuie să mai întrebe și ei una-alta pentru a înțelege. Din fericire, Aida, care se apropie de 6 ani, a învățat literele, momentan le citește una câte una și am speranțe mari că va citi bine până venim data viitoare la operă la Roma. ;-) Și chiar dacă nu va înțelege ce scrie aici, în Italia, cel puțin va înțelege la București, Craiova, Chișinău și în celelalte orașe românești în care mergem la opere.
Intermezzo. Eu mă gândesc cu teamă că va urma un decor ruginit. Dar cortina dezvăluie o scenă a paiațelor foarte frumos colorată, din materiale noi și încadrată de 2-3 rânduri de becuri. Nedda Colombina pregătește masa, spectatorii ocupă centrul și dreapta scenei. Ea are rochie roz cu volane, sus mai spre mov, ei au haine normale de secol actual.
Arlechino, pantaloni în pătrățele tablă de șah galben și negre, bluză colorată în vreo patru culori. Cântă de undeva din spate, dar se aude bine.
"A stanotte, e per sempre tua saro! "
Paiața apare din stânga-față a scenei.
"Le stesse parole! "
"Același cuvinte! "
E în alb din cap până-n picioare, cu nasturi negri și margini negre, vopsit cu alb pe față, iar conturul gurii vopsit larg cu roșu.
"No, Pagliaccio non so!
Il nome del tuo ganzo
tu mi dira! "
"Nu, Paiață nu sunt!
Numele amantului tău
tu mi-l vei spune! "
Bebe Mihai dirijează cu ambele mâini ridicate pe ritmul alert de dinaintea spectacolului paiațelor. :-) Dă din mâini de parcă vrea să prindă un uliu :-) , iar maică-sa, care îl ține în brațe, se ferește să nu-i scoată vreun ochi. :-) )
Decorurile au fost... nu știu cum să zic... Frumoase nu pot, că erau multe chestii dezagreabile pe scenă. Excepționale iar nu pot, cam tot din același motiv. Și atunci pot spune că au fost... excelent potrivite, au redat exact ceea ce a vrut regizorul să redea. Regizorul... unu`... Zefirelli... parcă spune numele ăsta ceva! :-)
Și finalul bine amplificat în prima parte: Nedda fuge de pe scenă în public (în publicul lor de pe scenă, nu în sală), Canio vine după ea și o înjunghie printre spectatori, fapt ce dă o notă mai dură evenimentului în sine. Asasinarea lui Silvio însă nu mi-a plăcut, deseori am văzut exact aceeași fază eronată în mai multe montări: Canio vine spre el cu cuțitul - și încă după ce tocmai o omorâse pe Nedda! -, iar el nu schițează niciun gest de apărare sau de fereală. Dar mi-a mai plăcut și... continuarea, Canio este arestat de cei doi carabinieri care supravegheau liniștea publică în prima parte a spectacolului.
Aida nu vrea să vadă omorurile și o iau în brațe, ea ținându-și obrazul lipit de al meu, dar cu spatele la scenă. Acuma, ce să zic, la lupul prăjit din "Capra cu trei iezi" și asasinarea brutală a lui Kasim din "Ali Baba" se uită. :-)
"La commedia
e finita! "
Riiiiidiii, Pagliaaaaccio,
sul tuooo amooore
infraaaanto!
Îl întreb pe Bebe Mihai dacă i-a plăcut spectacolul și zice da! O întreb și pe Aida și zice și ea da! L-am întrebat pe el primul deoarece în urmă cu trei luni, când a văzut aici "Tosca", a zis că nu i-a plăcut. :-) Eh, a fost atunci și un pic somnoros (și a dormit de când a venit Scarpia până ce a plecat), azi au dormit amândoi după-amiază și au fost odihniți. Îi spun apoi că acolo, pe scena din fața lui, el a văzut prima oară "Mario, su! " :-) Tace, nu știu ce gândește. :-)
La plecare, facem poza tradițională cu afișul de la parter. :-) Întoarcerea acasă (la Ostia, locul unde a fost întemeiată Roma) a durat puțin mai mult decât venirea, adică vreo două ore și un sfert. Pe la jumătatea drumului Bebe Mihai a adormit. ;;) Și Aida era somnoroasă, spectacolul s-a terminat la 10 noaptea, noi am ajuns la 12 noaptea, adică ora 1 în România!
Distribuția:
Nedda / Colombina: Valeria Sepe
Canio / Pagliaccio: Luciano Ganci
Tonio / Taddeo: Roman Burdenko
Silvio: Vittorio Prato
Beppe: Matteo Falcier
Dirijor: Daniel Oren
Regizor: Franco Zefirelli
Director de cor: Ciro Visco
Costume: Raimonda Gaetani
Scenariu: Stefano Trespidi
Lumini: Vinicio Cheli
Orchestra și corul Teatrului de Operă din Roma |
Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!
Alte titluri din aceeasi categorie26-08-2022: Program septembrie 2022 la Verona Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
19-07-2022: Program august 2022 la Verona Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
12-10-2020: Opera din Barcelona a susÈ›inut un concert în faÈ›a a 2.292 de plante Opera din Barcelona a susÈ›inut în această vară un concert în faÈ›a a 2.292 de plante. La o zi după încheierea stării de urgență în Spania, opera Gran Teatre del Liceu din Barcelona a fost redeschisă printr-un spectacol inedit, intitulat â ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
|
|