Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Artisti români Artisti români
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2020
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2014
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
Artisti români Artisti români
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena VolksOper
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Budapesta Opera
Munchen Bayerische StaatsOper
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu", editia a XVIII-a

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Data articol: 2010-10-01 ]
[ Din localitatea Chisinau ]
[ Tara Moldova ]

Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu", editia a XVIII-a

 257 În perioada 10-17 septembrie Chişinăul a găzduit cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu"

Din septembrie 1990, când la Chişinău a fost inaugurat Primul Festival Internaional al starurilor de operă şi balet, intitulat "Invită Maria Bieşu" pe meleagurile Moldovei, toamna poposeşte fluturele gingaş (logotip al Festivalului Invită Maria Bieşu), împreună cu talente recunoscute în toată lumea ale muzicii de operă şi balet. Odată cu anii se afirmă şi se extind coordonatele festivalului şi diversitatea de genuri. Astăzi Festivalul Internațional Invită Maria Bieşu a devenit unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova, iar Chişinăul una dintre capitalele muzicii de operă din Europa.

În acest an Festivalul Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu", organizat cu susţinerea Fundaţiei Edelweiss, a fost marcat de omagierea jubiliară a primadonei operei naţionale dnei Maria Bieşu. Caracterul internaţional a celei de-a XVIII-a ediţie a fost asigurat prin participarea soliştilor şi dirijorilor de talie mondială din nouă state europene: Elveţia, Federaţia Rusă, Franţa, Italia, Republica Moldova, România, Spania, Turcia şi Ucraina.

Sarcina onorabilă, dar totodată extrem de responsabilă de deschidere a festivalului a fost conferită operei "Aida". Opţiunea certă a succesului spectacolului a fost asigurată de prestaţia rolurilor principale a invitaţilor speciali Daniela Stigliano soprana italiană, tenorului spaniol Ignacio Encinas şi maeştrilor operei naţionale Valeriu Cojocaru Maestru în Artă, Petru Racoviţă Maestru în Artă, Nadejda Stoianov. La pupitru de dirijor s-a aflat prietenul fidel al Festivalului şi al Mariei Bieşu - Alexandru Samoilă Artist al Poporului. În prezent fiind prim dirijor al Operei din Odessa, continuă să colaboreze cu orchestrele teatrelor din Turcia şi este receptiv invitaţiilor din Moldova. Competenţa maestrului, precum şi prestanţa profesională a soliştilor nu a lăsat indiferent publicul, care la finele spectacolului a explodat în ovaţii, rechemând în nenumărate rânduri soliştii pe scenă.

"La Traviata" de Giuseppe Verdi preferată de amatorii artei lirice graţie muzicii distinse, care împleteşte armonios linia tragică a subiectului şi furtuna sentimentelor ce bântuie în sufletele eroilor nu a dezamăgit publicul meloman şi în acest an. Sarcina complicată de a prezenta spectatorului diversele faţete ale universului muzical creat de Verdi a fost cu succes realizată de soprana italiană Corinna Mologni, invitatul de la Opera Bucureşti Hector Lopez şi Andrei Donos Artist al Poporului. La pupitru dirijoral: Emmanuel Siffert (Elveţia), oaspete fidel al Festivalului.

În ciuda finalului său tragic, "Bal Mascat" de Giuseppe Verdi, operă pe care mulţi critici de muzică au calificat- o ca una ôshaksperiană", a copleşit publicul prin măiestria îmbinării sublimului şi ironiei, mixiunii de tragism şi comedie, dar mai ales prin prestaţia excelentă a soliştilor de talie mondială implicaţi în spectacol. Maestrul Mihai Munteanu Artist al Poporului primul tenor al operei naţionale a prezentat admiratorilor entuziasmaţi una din cele mai complicate arii pentru tenori, cea a lui Riccardo. Alături de el, în rolul Ameliei, a evoluat Tatiana Anisimova - incomparabila solistă a Operei Naţionale din Ucraina, care pe scena teatrelor natale interpretează practic întreg repertoriul lirico-dramatic.Artistă în cea mai puternică acceptare a cuvântului, deţinătoarea unui timbru deosebit de fin, Amelia a cucerit spectatorii prin aristocratismul înnăscut, graţiozitatea şi delicateţea. Publicul din Chişinău, unul inteligent şi înţelegător de muzică a apreciat la justa valoare profesionalismul cu care solista a reuşit să dezvăluie caracterul eroinei, care înnălţând oda vieţii cu demnitate nobilă face faţă provocărilor sorţii. Un desăvârşit echilibru între jocul de scenă şi exteriorizarea frământărilor sufleteşti prin note a fost deseori întrerupt de aplauze. Talentul şi îndeosebi dăruirea de sine cu care soliştii au interpretat rolurile sale a creat o atmosferă deosebită în sală, iar muzica verdiană desăvârşită care izvora din plin din fosă a fost supravegheată cu o deosebită măiestrie de dirijorul român Gheorghe Stanciu.

Feeria dansului în cadrul festivalului a fost prezentată prin baletele renumitului compozitor rus Piotr Ceaikovski - "Giselle" şi ôLacul Lebedelor". Capodoperele artei coregrafice mondiale, aceste două balete s-au bucurat de un succes eminent, consolidat prin prestaţia deosebit de expresivă a soliştilor de balet Anastasia Homiţcaia, Anatolie Ustimov, Igor Gherciu şi Eugen Tcaci de mult timp preferaţi de publicul meloman din Chişinău în special pentru profesionalismul, artistismul şi eroii admirabili creaţi pe scena Teatrală. La pupitru de dirijor a ambelor spectacole s-a aflat maestrul Aleksei Baklan din Ucraina. Nu doar soliştii, muzicienii din orchestra au fost încântaţi de talentul dirijorului, dar şi publicul a apreciat în mod deosebit calităţile specifice ale maestrului Baklan, care rămâne a fi un oaspete fidel şi unul din cei mai preferaţi dirijori de balet.

Spectacolul cheie al Festivalului ôMadama Butterfly" de Giacomo Puccini deţine un loc special în sufletele amatorilor artei lirice şi nu doar din motiv că este rolul preferat al primadonei Maria Bieşu, care a dus faima mondială Operei Naţionale. Este deja o tradiţie bine cunoscută, ca fiece montare a spectacolului să fie însoţită de aclamări entuziaste. Publicul a urmărit înlăcrimat evoluţia evenimentelor din scenă şi a retrăit destinul tragic împreună cu eroina principală în interpretarea solistei din Franţa Olga Perier. Deosebit de expresivă şi artistică în duet cu solistul Teatrului Bolshoi Roman Muraviţchi, Olga Preier a dezvăluit din plin caracterul fin şi mlădios al unei domnişoare orientale. Nu putem lăsa cu vederea măiestria distinsă pe care a demonstrat-o Nicolae Dohotaru, prim dirijorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Cu o deosebită iscusinţă maestrul a dirijat orchestra învăluind publicul în oceanul muzicii distinse a lui Puccini şi creând o atmosferă unică în sală.

Festivalul Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu" a lăsat o amprentă unică în sufletele fiecărui spectator care a trăit emoţii maxime în feeria muzicii clasice universale.

Adevăratul eveniment gradios al anului, trecut sub egida Măriei sale Muzica a fost înscris cu brio în Cartea de Aur a Festivalului, marcată de omagierea jubiliară a Primadonei Operei Naţionale, Prima Cio Cio San din lume - inegalabila Maria Bieşu.

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

04-06: Opera Regal├ú din Londra ├«┼či reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regal├ú din Londra) organizeaz├ú primul spectacol dup├ú perioada ├«nchiderii for╚Ťate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeaz├ú un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("├Än d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră
Miercuri plec─âm ├«n expedi╚Ťie la Ruse! S─â m─â contacteze cine dore╚Öte s─â vin─â cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizeaz─â o ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45
Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

15-06-2015: Program IULIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 21:00
Vineri, 3 Iulie la ora 21:00, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Sambata, 4 Iulie la ora 21:00, Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart)
Duminica, 5 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi)
Marti, 7 Iulie la ora 21:00, Aida (Giuseppe Verdi) ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
RomÔna English Italiana Deutsch Franšais Espa˝ol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul in Romania
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala 2010 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site