"Muzica este un raspuns caruia nu i se poate pune nicio intrebare!"
(Nichita Stanescu)
Opera Poze Personalitati Forum Contact
Stiri Opera Nationala
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
Opera Nationala Bucuresti Opera Nationala Bucuresti
Opera Comică pentru Copii Bucuresti Opera Comică pentru Copii Bucuresti
Opera Română Craiova Opera Română Craiova
Opera din Brasov Opera din Brasov
Teatrul National de Opera si Balet Constanta Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Opera Nationala Română Cluj-Napoca Opera Nationala Română Cluj-Napoca
Opera Nationala Română Timisoara Opera Nationala Română Timisoara
Opera Nationala Română Iasi Opera Nationala Română Iasi
Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Balet Sibiu Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul National de Opereta Bucuresti Teatrul National de Opereta Bucuresti
Opera Maghiara din Cluj-Napoca Opera Maghiara din Cluj-Napoca
Opera Vox Cluj-Napoca Opera Vox Cluj-Napoca
Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti Teatrul Muzical Ambasadorii Bucuresti
Festivalul Internaţional "George Enescu" Festivalul Internaţional "George Enescu"
Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva Festivalul Opera Nights - Hunedoara, Deva
Teatrul Stela Popescu București Teatrul Stela Popescu București
Filarmonica Sibiu Filarmonica Sibiu
Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești
Artisti români Artisti români
Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti Grand Cinema Digiplex Baneasa Bucuresti
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Interviuri Interviuri
Alte articole Alte articole
Stiri opera Stiri opera
Stiri opereta si muzical Stiri opereta si muzical
Stiri balet Stiri balet
Stiri muzică simfonică Stiri muzică simfonică
Stiri concerte Stiri concerte
Stiri culturale Stiri culturale
Stiri teatru Stiri teatru
Stiri teatru pentru copii Stiri teatru pentru copii
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate

Prezentari opere Romania
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Liric "Elena Teodorini" Craiova
Opera din Brasov
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Opera Nationala Romana Iasi
Opera Nationala Romana Timisoara
Teatrul National de Opera si Balet Constanta
Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galati
Teatrul National de Opera si Balet Chisinau
Teatrul de Opereta Bucuresti
Opera Comica pentru Copii Bucuresti

Stiri alte categorii
Articole OperaNationala.ro Articole OperaNationala.ro
OperaRail 2021
OperaRail 2020
OperaRail 2014
OperaRail 2019
OperaRail 2018
OperaRail 2017
OperaRail 2016
RomaniaRail 2015
OperaRail 2015
ChinaRail 2015
OperaRail 2013
OperaRail 2012
OperaRail 2023
OperaRail 2022
Artisti români Artisti români
Cristian Mihăilescu
Ionut Pascu
Teodor Ilincai
Ludovic Spiess
Felicia Filip
Elena Mosuc
Angela Gheorghiu
Leontina Văduva
Articole opere din străinătate Articole opere din străinătate
Viena StaatsOper
Teatro Alla Scala Milano
London Royal Opera House
Munchen Bayerische StaatsOper
Budapesta Opera
Arena din Verona
Stockholm Opera Regala
Festivalul Puccini
Ruse Opera
Oslo Operaen
Teatro dell Opera di Roma
Viena VolksOper
Stiri opere din strainatate Stiri opere din strainatate
Sofia Opera House

Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu", editia a XVIII-a

[ Din categoria Stiri opere din strainatate ]
[ Data articol: 2010-10-01 ]
[ Din localitatea Chisinau ]
[ Tara Moldova ]

Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu", editia a XVIII-a

 257 În perioada 10-17 septembrie Chişinăul a găzduit cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu"

Din septembrie 1990, când la Chişinău a fost inaugurat Primul Festival Internaional al starurilor de operă şi balet, intitulat "Invită Maria Bieşu" pe meleagurile Moldovei, toamna poposeşte fluturele gingaş (logotip al Festivalului Invită Maria Bieşu), împreună cu talente recunoscute în toată lumea ale muzicii de operă şi balet. Odată cu anii se afirmă şi se extind coordonatele festivalului şi diversitatea de genuri. Astăzi Festivalul Internațional Invită Maria Bieşu a devenit unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova, iar Chişinăul una dintre capitalele muzicii de operă din Europa.

În acest an Festivalul Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu", organizat cu susţinerea Fundaţiei Edelweiss, a fost marcat de omagierea jubiliară a primadonei operei naţionale dnei Maria Bieşu. Caracterul internaţional a celei de-a XVIII-a ediţie a fost asigurat prin participarea soliştilor şi dirijorilor de talie mondială din nouă state europene: Elveţia, Federaţia Rusă, Franţa, Italia, Republica Moldova, România, Spania, Turcia şi Ucraina.

Sarcina onorabilă, dar totodată extrem de responsabilă de deschidere a festivalului a fost conferită operei "Aida". Opţiunea certă a succesului spectacolului a fost asigurată de prestaţia rolurilor principale a invitaţilor speciali Daniela Stigliano soprana italiană, tenorului spaniol Ignacio Encinas şi maeştrilor operei naţionale Valeriu Cojocaru Maestru în Artă, Petru Racoviţă Maestru în Artă, Nadejda Stoianov. La pupitru de dirijor s-a aflat prietenul fidel al Festivalului şi al Mariei Bieşu - Alexandru Samoilă Artist al Poporului. În prezent fiind prim dirijor al Operei din Odessa, continuă să colaboreze cu orchestrele teatrelor din Turcia şi este receptiv invitaţiilor din Moldova. Competenţa maestrului, precum şi prestanţa profesională a soliştilor nu a lăsat indiferent publicul, care la finele spectacolului a explodat în ovaţii, rechemând în nenumărate rânduri soliştii pe scenă.

"La Traviata" de Giuseppe Verdi preferată de amatorii artei lirice graţie muzicii distinse, care împleteşte armonios linia tragică a subiectului şi furtuna sentimentelor ce bântuie în sufletele eroilor nu a dezamăgit publicul meloman şi în acest an. Sarcina complicată de a prezenta spectatorului diversele faţete ale universului muzical creat de Verdi a fost cu succes realizată de soprana italiană Corinna Mologni, invitatul de la Opera Bucureşti Hector Lopez şi Andrei Donos Artist al Poporului. La pupitru dirijoral: Emmanuel Siffert (Elveţia), oaspete fidel al Festivalului.

În ciuda finalului său tragic, "Bal Mascat" de Giuseppe Verdi, operă pe care mulţi critici de muzică au calificat- o ca una shaksperiană", a copleşit publicul prin măiestria îmbinării sublimului şi ironiei, mixiunii de tragism şi comedie, dar mai ales prin prestaţia excelentă a soliştilor de talie mondială implicaţi în spectacol. Maestrul Mihai Munteanu Artist al Poporului primul tenor al operei naţionale a prezentat admiratorilor entuziasmaţi una din cele mai complicate arii pentru tenori, cea a lui Riccardo. Alături de el, în rolul Ameliei, a evoluat Tatiana Anisimova - incomparabila solistă a Operei Naţionale din Ucraina, care pe scena teatrelor natale interpretează practic întreg repertoriul lirico-dramatic.Artistă în cea mai puternică acceptare a cuvântului, deţinătoarea unui timbru deosebit de fin, Amelia a cucerit spectatorii prin aristocratismul înnăscut, graţiozitatea şi delicateţea. Publicul din Chişinău, unul inteligent şi înţelegător de muzică a apreciat la justa valoare profesionalismul cu care solista a reuşit să dezvăluie caracterul eroinei, care înnălţând oda vieţii cu demnitate nobilă face faţă provocărilor sorţii. Un desăvârşit echilibru între jocul de scenă şi exteriorizarea frământărilor sufleteşti prin note a fost deseori întrerupt de aplauze. Talentul şi îndeosebi dăruirea de sine cu care soliştii au interpretat rolurile sale a creat o atmosferă deosebită în sală, iar muzica verdiană desăvârşită care izvora din plin din fosă a fost supravegheată cu o deosebită măiestrie de dirijorul român Gheorghe Stanciu.

Feeria dansului în cadrul festivalului a fost prezentată prin baletele renumitului compozitor rus Piotr Ceaikovski - "Giselle" şi Lacul Lebedelor". Capodoperele artei coregrafice mondiale, aceste două balete s-au bucurat de un succes eminent, consolidat prin prestaţia deosebit de expresivă a soliştilor de balet Anastasia Homiţcaia, Anatolie Ustimov, Igor Gherciu şi Eugen Tcaci de mult timp preferaţi de publicul meloman din Chişinău în special pentru profesionalismul, artistismul şi eroii admirabili creaţi pe scena Teatrală. La pupitru de dirijor a ambelor spectacole s-a aflat maestrul Aleksei Baklan din Ucraina. Nu doar soliştii, muzicienii din orchestra au fost încântaţi de talentul dirijorului, dar şi publicul a apreciat în mod deosebit calităţile specifice ale maestrului Baklan, care rămâne a fi un oaspete fidel şi unul din cei mai preferaţi dirijori de balet.

Spectacolul cheie al Festivalului Madama Butterfly" de Giacomo Puccini deţine un loc special în sufletele amatorilor artei lirice şi nu doar din motiv că este rolul preferat al primadonei Maria Bieşu, care a dus faima mondială Operei Naţionale. Este deja o tradiţie bine cunoscută, ca fiece montare a spectacolului să fie însoţită de aclamări entuziaste. Publicul a urmărit înlăcrimat evoluţia evenimentelor din scenă şi a retrăit destinul tragic împreună cu eroina principală în interpretarea solistei din Franţa Olga Perier. Deosebit de expresivă şi artistică în duet cu solistul Teatrului Bolshoi Roman Muraviţchi, Olga Preier a dezvăluit din plin caracterul fin şi mlădios al unei domnişoare orientale. Nu putem lăsa cu vederea măiestria distinsă pe care a demonstrat-o Nicolae Dohotaru, prim dirijorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Cu o deosebită iscusinţă maestrul a dirijat orchestra învăluind publicul în oceanul muzicii distinse a lui Puccini şi creând o atmosferă unică în sală.

Festivalul Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Invită Maria Bieşu" a lăsat o amprentă unică în sufletele fiecărui spectator care a trăit emoţii maxime în feeria muzicii clasice universale.

Adevăratul eveniment gradios al anului, trecut sub egida Măriei sale Muzica a fost înscris cu brio în Cartea de Aur a Festivalului, marcată de omagierea jubiliară a Primadonei Operei Naţionale, Prima Cio Cio San din lume - inegalabila Maria Bieşu.

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!Alte titluri din aceeasi categorie

26-08-2022: Program septembrie 2022 la Verona
Joi, 01 septembrie, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Vineri, 02 septembrie, ora 20:45, OPERA, Turandot
Sâmbătă, 03 septembrie, ora 20:45, OPERA, Nabucco
Duminică, 04 septembrie, ora 20:45, OPERA, Aida ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

19-07-2022: Program august 2022 la Verona
Joi, 04 august, ora 20:45, OPERA, Turandot
Vineri, 05 august, ora 20:45, OPERA, Aida
Sâmbătă, 06 august, ora 20:45, OPERA, La Traviata
Duminică, 07 august, ora 20:45, OPERA, Turandot

Miercuri, 10 august, ora 20 ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie
În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

12-10-2020: Opera din Barcelona a susținut un concert în fața a 2.292 de plante
Opera din Barcelona a susținut în această vară un concert în fața a 2.292 de plante. La o zi după încheierea stării de urgență în Spania, opera Gran Teatre del Liceu din Barcelona a fost redeschisă printr-un spectacol inedit, intitulat ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea
London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ]
Din categoria Stiri opere din strainatate

In constructie
Romna English Italiana Deutsch Franais Espaol
Optiuni
Articole recomandate
Grup stiri opera
Autori articole
Traducatori
Linkuri opera
Linkuri utile
Program lunar
Harta opere Romania
Orase stiri opera
Harti website
Website-ul in Romania
Website-ul in Europa
Website-ul in Asia
Website-ul in Africa
Website-ul si Angela Gheorghiu
Website-ul si Elena Mosuc
Website-ul si Teodor Ilincai
Imagini opere
Wallpapere opere
Opere din lume
Opere din Europa de Est
Opere din Europa de Vest
Opere din Europa de Nord
Opere din Africa
Opere din Asia
Opere din Australia
Opere din America de Nord
Opere din America de Sud
Atentie!
Meditatii
Meditatii Cazare Sondaje Meditatii Craiova Dictionar Creare site

Website despre teatrele de opera si opereta din Romania si Europa

© Opera Nationala RO 6 noiembrie 2009 - Prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site