OperaRail 2020 OperaRail 2019 OperaRail 2014 OperaRail 2018 OperaRail 2017 OperaRail 2016 RomaniaRail 2015 OperaRail 2015 ChinaRail 2015 OperaRail 2013 OperaRail 2012 Ionut Pascu Teodor Ilincai Ludovic Spiess Felicia Filip Elena Mosuc Angela Gheorghiu Leontina Văduva Cristian Mihăilescu London Royal Opera House Munchen Bayerische StaatsOper Budapesta Opera Arena din Verona Stockholm Opera Regala Festivalul Puccini Ruse Opera Oslo Operaen Viena VolksOper Viena StaatsOper Teatro Alla Scala Milano Sofia Opera House |
Zilele scenei lirice craiovene
 Păstrând tradiţia ultimilor ani, Teatrul Liric din Craiova a îmbrăcat, ieri, 25 martie, costumul de gală. Şi asta pentru că, începând cu 2007, când s-au împlinit 250 de ani de la naşterea marii interprete de renume internaţional Elena Teodorini, Consiliul Artistic al instituţiei a hotărât ca respectiva dată să fie considerată şi serbată anual ca zi a scenei lirice craiovene, pentru ca un an mai târziu să fie adoptat genericul Zilele Teatrului Liric “Elena Teodorini".
Curioşii au putut trece de partea cealaltă a cortinei
Deschiderea oficială a programului festiv din acest an a avut loc luni, 22 martie, cu vernisajul, în foaierul principal din clădirea instituţiei, a unei expoziţii de schiţe şi costume din spectacole, urmat de spectacolul cu muzicalul pentru copii “Drumu-i lung, povestea-i scurtă", de Florin Comişel. Cu prilejul Zilelor Porţilor Deschise (22, 23 şi 24 martie), curioşii au avut ocazia să viziteze “laboratoarele" teatrului, să vadă modul în care artiştii, personalul tehnic, atelierele de producţie (croitorie, butaforie, pictură) lucrează, în demersul lor de a pune în scenă un spectacol. «Acţiunea s-a bucurat de un succes neaşteptat, nu mai puţin de opt grupuri, în special formate din copii, intrând să exploreze fiecare colţ aflat în spatele scenei, în intervalul orar 12.00 - 14.00 al fiecărei zile», a povestit Antoniu Zamfir, secretar muzical al Teatrului Liric.
Aniversare cu caracter artistic, dar şi ştiinţific
Ultima zi festivă, cea de ieri, a fost dedicată atât actului ştiinţific - prin organizarea, în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă, a sesiunii de comunicări ştiinţifice cu genericul “166 de ani de operă la Craiova", cât şi celui artistic, seara având loc reprezentaţia cu opera “Carmen", de G. Bizet. «După cum ne dezvăluie sursele bibliografice, prima operă jucată pe o scenă craioveană a fost “Norma", de Vicenzo Bellini, în anul 1844, conducerea muzicală revenind dirijorului Gheorghe Simonide, căruia i s-a datorat, ulterior, şi înfiinţarea unei şcoli renumite de muzică pe lângă Teatrul Naţional din Craiova», a mai spus Antoniu Zamfir.
Diplomă de Excelenţă din partea Consiliului Judeţean Dolj
Câteva costume din spectacole au creat, ieri, un cadru propice şi la Muzeul de Artă, unde reprezentanţii Liricului craiovean au primit mesaje de felicitare din partea prefectului Eugen Georgescu, a lui Alin Oprea - de la Departamentul de Imagine al Primăriei Craiova şi administratorului public al judeţului Dolj - Alin Mitrică, acesta din urmă înmânând, din partea Consiliului Judeţean Dolj, o Diplomă de Excelenţă «pentru colectivul Teatrului Liric “Elena Teodorini", cu prilejul împlinirii a 166 de ani de operă la Craiova, în semn de recunoştinţă faţă de profesionalismul şi devotamentul cu care această instituţie promovează actul de cultură din judeţul Dolj».
«Aveţi aici câteva “vârfuri" pe care le-am dori şi la Bucureşti»
Invitaţi ai Teatrului Liric au fost muzicologii Anca Florea şi Gheorghe Fabian, care au prezentat, succint, începuturile operei şi operetei la Craiova şi au făcut referiri la activitatea actuală a instituţiei. «Întotdeauna regăsesc aici o atmosferă extrem de plăcută, un teatru primitor, mă simt cu artiştii ca într-un fel de familie. Realmente îmi face plăcere să vin aici, mai ales că de multe ori am avut ocazia să asist la spectacole cu adevărat deosebite», a declarat Anca Florea.
Domnia sa a reamintit că, începând cu secolul al XIX-lea, la Craiova s-au format “nişte valori, nişte vârfuri artei noastre lirice, care au ajuns mai apoi să se afirme la Scala din Milano - la acea vreme un reper absolut - sau pe alte mari scene lirice", nominalizându-i pe Elena Teodorini, Grigore Gabrielescu sau pe membrii familiei Bobescu. Muzicologul a mai spus că “aici a existat şi există un foarte înalt nivel interpretativ" şi a mărturisit că îi apreciază sincer pe tinerii solişti ai instituţiei: «De multe ori am constatat că aveţi aici câteva “vârfuri" pe care le-am dori şi la Bucureşti», a spus Anca Florea.
***
Drept dovadă a măiestriei lirice a artiştilor Liricului craiovean au fost momentele muzicale prezentate de cvartetul de coarde format din Brotac Sandu, Florin Marian Zamfir, Adrian Petrescu şi Tcaci Mihail, ca şi recitatul de arii susţinut de soprana Diana Ţugui şi baritonul Ioan Cherata, acompaniaţi la pian de Corina Stănescu. |
Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!
Alte titluri din aceeasi categorie23-03-2021: Opera din Varna a anulat spectacolele lunii martie În conformitate cu noile măsuri anti-epidemice introduse la 22 martie 2021, echipa Centrului de producție muzicală și teatrală din Varna a anulat, așa cum s-a anunțat deja, toate spectacolele și turneele din martie ale Teatrului Dramatic Sto ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
04-06-2020: Opera Regalã din Londra îşi reia activitatea London Royal Opera House - Covent Garden (Opera Regalã din Londra) organizeazã primul spectacol dupã perioada închiderii forțate din cauza virusului Corona. Pe 13 iunie, ROH organizeazã un concert denumit chiar "Live from Covent Garden" ("În d ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
25-11-2019: Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră Miercuri plecăm în expediție la Ruse! Să mă contacteze cine dorește să vină cu noi!
Opera din Ruse împlinește 70 de ani de la prima premieră, "Traviata", 27 noiembrie 1949
Miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 19, organizează o ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
27-08-2015: Program SEPTEMBRIE, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45 Marti, 1 Septembrie la ora 20:45, Nabucco (Giuseppe Verdi)
Miercuri, 2 Septembrie la ora 20:45, Aida (Giuseppe Verdi)
Joi, 3 Septembrie la ora 20:45, Romeo si Julieta (Charles Gounod)
Vineri, 4 Septembrie la ora 20:45, Barbierul ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
25-07-2015: Program AUGUST, Arena di Verona - Spectacolele incep la ora 20:45 Sambata, 1 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Joi, 6 August la ora 20:45, Tosca (Gioacomo Puccini)
Vineri, 7 August la ora 20:45, Barbierul din Sevilla (Gioachino Rossini)
Sambata, 8 August la ora 20:4 ... [ continuare ] Din categoria Stiri opere din strainatate
|
|