Opera Personalitati Contact

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Maria CEBOTARI


Personalitati Evenimente Adaugare Categorii Nationalitati Comentarii Cautare Linkuri

 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
Nume: CEBOTARI
Prenume: Maria
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Loc: Chisinau
Zona/Regiune: Chisinau
Tara: Republica Moldova Republica Moldova
Continent: Europa de Est
An: 1910
Data: 10 februarie
Zodie: Varsator Varsator
Date despre deces
Loc: Viena
Zona/Regiune: Viena
Tara: Austria Austria
Continent: Europa de Vest
An: 1949
Data: 9 iunie
Maria CEBOTARI
A trait 39 de ani.

Activitate:
Soprana de renume mondial. În diverse oraşe din ţările europene există străzi ce poartă numele celebrei soprane. Considerată predecesoarea Mariei Callas şi una dintre celei mai mari soprane din toate timpurile, Maria Cebotari s-a născut la Chişinau, pe 10 februarie 1910, iar din certificatul de naştere aflăm ca numele real este Maria Cebutaru. La vârsta de patru ani începe să cânte în corurile bisericilor, fiind remarcată pentru vocea ei. Tatăl ei, profesor, a fost un mare iubitor al muzicii.

Talentul său extraordinat a fost descoperit de contele Alexander Virubov, fostul director al Teatrului Artistic din Moscova. Acesta, aflându-se cu o trupă de teatru în Chişinău (1926), căuta o fată care să poată cânta şi în ruseşte. Rămâne fascinat de vocea şi frumuseţea Mariei, îndragostindu-se pe loc de ea. Artista ajunge astfel în trupa de teatru al contelui.

Împreună cu teatrul rus dă reprezentaţii şi la Bucureşti, după care pleacă la Paris să joace pe marile scene de acolo. Cunoaşte viaţa boema din Paris, printre artişti şi literaţi, în celebrele saloane franceze. În această perioadă, Virubov o cere în căsătorie.

Urmează un schimb de scrisori cu părinţii, pentru că era încă minoră, în care aceştia nu-şi dau acordul pentru căsătorie, rugând-o imperios să se întoarcă acasă, ameninţând chiar că vor contacta poliţia franceză. Discuţiile se termină prin moartea tatălui ei. Simţindu-se fără protecţia puternică a unui bărbat, decide să se căsătorească în cele din urmă cu Virubov.

Îl urmează pe Virubov la Berlin, unde contele spera să primească un rol într-un film. În Berlin era celebru aceea vreme profesorul de muzică Oskar Daniel. Însă nu oricine reuşea să fie primit la curs. Virubov, artist recunoscut la Berlin, aranjează ca talentata Maria să ia lecţii de la Oskar Daniel, pe o perioadă de trei luni.

Pentru a putea susţine o probă în faţa Directorului Operei de Stat din Dresda, dirijorul Fritz Busch, tânăra învaţă, într-un timp scurt, limba germană, dovedind şi în această privinţa un talent deosebit. Busch, cu o intuiţie fantastică, îşi dă seama de talentul Mariei şi îi oferă pe loc un contract.

La numai 21 de ani, Maria Cebotari, debutează cu rolul Mimi din "La Bohčme", de Giacomo Puccini, după o pregatire asiduă de câteva luni. Spectacolul a fost un succes enorm şi se părea că piesa era scrisă special pentru ea.

Ascensiunea ei a fost fulgeratoare. Celebrul compozitor şi dirijor Bruno Walter vine special pentru ea la Opera din Dresda şi după o reprezentaţie îi oferă un contract pe trei ani pentru renumitul Festival de Opera de la Salzburg.

În faţa succesului, cu "La Bohčme", Opera din Berlin i-a oferit un contract permanent, însă ea a refuzat, rămânând fidelă Operei din Dresda, până în 1943. Cu toate acestea a cântat, ocazional, şi la Opera din Berlin, unde a entuziasmat publicul prin rolurile din "La Bohčme" sau "Madame Butterfly".

Compozitorul Richard Strauss avea o predilecţie în a o cere pe Maria Cebotari pentru rolurile din operele sale. Astfel, Strauss i-a încredinţat Mariei rolul principal din opera "Femeia tăcută" (“Die schweigsame Frau”) la premiera ce a avut loc la Opera din Dresda, în 1935.

Pentru spectatori era un deliciu şi un eveniment capital să o vadă şi să o audă cântând pe Maria Cebotari, devenind astfel cunoscută pe scenele din întreaga Europă: Riga, Praga, Amsterdam, Londra, Bruxelles, Paris, Stockholm, Viena, Basel. Printre rolurile interpretate se mai numără: Zerline în "Don Juan" (Mozart), Tatiana în "Eugen Onegin" (Ceaikowski), Gilda în "Rigoletto" (Verdi), Constanţa în "Răpirea din Serai" (Mozart).

Debutul ca actriţa a avut loc în 1936, cu filmul muzical “Mädchen in Weiß“ („Fetele in alb“), în regia Viktor Janson, după care au urmat “Solo per te” (1937), “Guseppe Verdi” (1938), “Amami, Alfredo!”, toate trei în regia lui Carmine Gallone, “Starke Herzen im Sturm” (1937), în regia lui Herbert Maisch şi altele.

Şi-a jucat rolul propriei sale vieţi într-un film italian din 1942, în regia lui Guido Brignone, film despre viaţa celebrei mezzosoprane franceze, de la începuturile secolului XIX, Maria Malibran.

Aici joacă rolul unei talentate cântăreţe de operă care se căsătoreşte timpuriu şi găseşte, abia la maturitate, dragostea vieţii ei. Toate interpretările sale, atât în filme, cât şi în opere, au fost realizate cu genială inspiraţie, inteligenţă, multă energie, talent şi multă muncă.

În timpul filmărilor la “Starke Herzen im Sturm“ (1938) îl cunoaşte pe actorul Gustav Diessl, de care se îndrăgosteşte şi cu care se va căsători la câteva luni de la pronunţarea divorţului de Virubov.

În 1943, casa ei din Berlin este avariată de un bombardament şi din acelaşi an cântă sub contract la Opera din Viena.

După război, în 1947, participă la festivalul de Operă din Anglia, la Covent Garden, cu Opera din Viena, interpretând piesa "Don Giovanni", de Mozart. În 1949 participă din nou la Festivalul de operă de la Salzburg, pentru ultima oară, sub bagheta dirijorală a lui Herbert von Karajan. Diessl moare în 1948, în urma a doua infarcte.

La numai un an de la moartea lui, la 39 de ani, moare şi ea, de cancer la ficat. Este îngropată, alături de soţul ei, în cimitirul Döblinger din Viena. Cu actorul Diessl, Maria a avut doi băieţi, Peter şi Fritz, care au fost adoptaţi, în 1954, de pianistul englez Sir Clifford Curzon şi de soţia acestuia, artista Lucille Curzon.

Observatii:
În anul 2000, o placă comemorativă a fost dezvelită pe locuinţa artistei din Berlin, Hessenallee 12, cartierul Westend pe care se poate citi: “Aici a trăit din 1938 până în 1945 soprana Maria Cebotari (născută la Chişinău, actuala capitală a Republicii Moldova), 10.02.1910 – 09.06.1949. A fost membră a Operei din Berlin. Ca interpretă a lucrarilor lui Wolfang A. Mozart şi Richard Strauss a fost neegalată până în zilele noastre. De asemenea, prin rolurile ei în filme, a fost una din cântăreţele cele mai iubite ale generaţiei ei.”

Un bulevard din Chişinău îi poartă numele, iar Teatrul din oraş a fost rebotezat “Maria Cebotari”. În anul 2005, a fost lansat, în republica Moldova, un timbru cu chipul acesteia.

Categorii pentru Maria CEBOTARI:
Soprane

Personalitati nascute in localitatea Chisinau
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Chisinau
Personalitati nascute in tara Republica Moldova Republica Moldova
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est

Personalitati decedate in localitatea Viena
Personalitati decedate in zona/regiunea/statul Viena
Personalitati decedate in tara Austria Austria
Personalitati decedate pe continentul Europa de Vest

Personalitati aniversate la data de 10 februarie - Evenimente din data de 10 februarie
Personalitati nascute in zodia Varsator Varsator

Personalitati aniversate la data de 9 iunie - Evenimente din data de 9 iunie
Personalitati nascute in zodia Gemeni Gemeni

Personalitati aniversate in anul 1910 - Evenimente din anul 1910
Personalitati aniversate in anul 1949 - Evenimente din anul 1949

Personalitati din perioada 1910-1949 - Evenimente din perioada 1910-1949

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii!

Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!Personalitati celebrate in 10 februarie

Maria CEBOTARI Maria CEBOTARI (1910-1949)
Soprana de renume mondial. În diverse oraşe din ţările europene există străzi ce poartă numele celebrei soprane. Considerată predecesoarea Mariei Callas şi una dintre celei mai mari soprane din toate timpurile, ...


Personalitati celebrate in 9 iunie

Maria CEBOTARI Maria CEBOTARI (1910-1949)
Soprana de renume mondial. În diverse oraşe din ţările europene există străzi ce poartă numele celebrei soprane. Considerată predecesoarea Mariei Callas şi una dintre celei mai mari soprane din toate timpurile, ...

Ileana COTRUBAS Ileana COTRUBAS (1939-)
Soprana Ileana Cotrubaş a desfăşurat pe parcursul a peste 25 de ani, din anii ’60 până în anii ’80, o carieră strălucită, pe toate scenele importante ale lumii. A fost admirată pentru talentul actoricesc ş ...

Claudio ARRAU Claudio ARRAU (1903-1991)
Pianist ...

OPTIUNI
Stiri opera
Grup stiri opera
Imagini opere din lume
Imagini opere Europa de Est
Imagini opere Europa de Vest
Imagini opere Europa de Nord
Imagini opere Asia
Imagini opere Australia
Imagini opere America de Nord
Imagini opere America de Sud
Wallpapere opere
Linkuri opera
Atentie!
Terenuri
Meditatii Cazare Avatare Jocuri Bancuri Sondaje Cursuri Craiova Dictionar Creare site

© Opera Nationala .RO

Dictionar   Meditatii   Creare site