Opera Personalitati Contact

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Roxana CETALI


Personalitati Evenimente Adaugare Categorii Nationalitati Comentarii Cautare Linkuri

 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
Nume: CETALI
Prenume: Roxana
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Roxana CETALI

Activitate:
Soprana. Studenta în anul IV la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj,soprana Roxana Cetali are o bogata activitate artistica concretizata în numeroase recitaluri camerale,concerte vocal-simfonice si spectacole de opera sustinute pe scena Operei din Constanta. A fost invitata în Italia sa sustina un concert în memoria Mariei Callas.
A practicat tenis de masă de performanţă şi a obţinut titlul de campioană europeană. Evoluează pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Din 2004, pe scena Teatrului „Oleg Danovski”, soprana evoluează în roluri precum: Donna Ana din „Don Giovanni”, Rosalinda din „Liliacul”, Santuzza din „Cavalleria Rusticana” şi în rolul Leonorei din „Trubadurul”, de Verdi.

Fostul director al Operei din Atena, reputatul bariton de talie internaţională John Modinos, care a cântat alături de mari nume ale scenei mondiale, o numeşte „noua Divă”.
In imagine: Roxana Cetali, alături de baritonul de talie internaţională John Modinos, în seara debutului în rolul Leonorei din opera „Trubadurul”

Observatii:
Interviu

Reporter : Cum aţi descoperit muzica de operă?
Roxana Cetali: Eu am fost sportivă de performanţă timp de 16 ani, am fost chiar şi campioană europeană a tenisului de masă. După 16 ani de tenis, am revenit la pasiunea mea din copilărie, muzica. Am primit cadou, de la un văr, o casetă cu Maria Callas. În prima fază am încercat să o imit, m-am ambiţionat şi aşa mi-am descoperit pasiunea pentru a cânta. Am dat un examen la Şcoala Populară de Arte, unde am avut-o profesoară pe Leia Bularca, apoi pe Gabriela Popescu - Ţigănaş. În primul an, am făcut un progres foarte mare, apoi am considerat că e bine să dau la Conservator, la Cluj.

Rep.: Care este cea mai mare realizare a Roxanei Cetali?
R. C.: Cea mai mare realizare a mea este acel concert din 2005, susţinut în Italia, care a fost un omagiu adus Mariei Callas. Acest concert mi-a deschis alte porţi, fiind invitată de o mare soprană, Inge Borkh, să cânt la cea de-a 85 aniversare a sa, în Munchen. Apoi am cântat în Grecia, pentru fostul director al Operei din Atena, John Modinos, la împlinirea a 50 de ani de carieră internaţională. Acesta a fost profesorul lui Pavarotti şi a cântat cu Placido Domingo şi cu Monserrat Caballe.

Rep.: Ce înseamnă performanţa în muzică pentru dvs.?
R.C. : Când reuşeşti să dai senzaţia publicului că totul este natural, înseamnă că ai ajuns la performanţă. Când transmiţi senzaţia de naturaleţe înseamnă că stăpâneşti foarte bine tehnica vocală. Pentru unii e greu, pentru alţii este mai uşor, în funcţie de darurile cu care suntem înzestraţi. Fizicul trebuie pregătit pentru efort. Trebuie să fii foarte conştiincios, să ai un program bine organizat, să faci faţă acestui efort fizic şi psihic, pentru că e nevoie de foarte multă concentrare, atunci când te afli pe scenă.

Rep.: Ce calităţi trebuie să îndeplinească un artist liric?
R. C.: Orice cântăreţ de operă are nevoie de o condiţie fizică foarte bună, de voinţă, răbdare şi de inteligenţă. Nu trebuie să abordăm un rol care ne depăşeşte.

Rep.: Cât de mult se regăseşte femeia Roxana Cetali în rolurile pe care le interpretează ?
R.C.: Când am cântat rolul Rosalindei din opereta „Liliacul”, m-am confruntat cu momente pe care le-am trăit în viaţa de zi cu zi. M-am regăsit şi în rolul Santuzzei din „Cavalleria Rusticană”. Ceea ce am prezentat pe scenă, până acum, am trăit şi în viaţa mea personală.

Rep. : Vă mai amintiţi emoţiile debutului?
R.C. : Rolul cu care am debutat a fost Rosalinda, în „Liliacul”. Este primul spectacol pe care l-am urmărit când aveam patru ani. A fost o mare surpriză ca, peste mulţi ani, tocmai eu să cânt în „Liliacul”, la cea de-a 50-a aniversare a Teatrului.

Categorii pentru Roxana CETALI:
Baritoni
Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii!

Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!


OPTIUNI
Stiri opera
Grup stiri opera
Imagini opere din lume
Imagini opere Europa de Est
Imagini opere Europa de Vest
Imagini opere Europa de Nord
Imagini opere Asia
Imagini opere Australia
Imagini opere America de Nord
Imagini opere America de Sud
Wallpapere opere
Linkuri opera
Atentie!
Terenuri
Meditatii Cazare Avatare Jocuri Bancuri Sondaje Cursuri Craiova Dictionar Creare site

© Opera Nationala .RO

Dictionar   Meditatii   Creare site