Opera Personalitati Contact

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Carmen GURBAN


Personalitati Evenimente Adaugare Categorii Nationalitati Comentarii Cautare Linkuri

 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
Nume: GURBAN
Prenume: Carmen
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Carmen GURBAN

Activitate:
Licenţiată în muzică la Cluj-Napoca din 1989, avându-i ca profesori şi îndrumători de canto pe prof. Gheorghe Roşu, Angela Nemeş şi Ileana Codrubaş, deţinătoare a numeroase premii internaţionale la importante manifestări de gen: Marele premiu de la Toulouse (1990), Premiul al II-lea la Bilbao (1992), Premiul special al juriului la „Francisco Vinas” la Barcelona (1992), două premii speciale la „Belvedere” la Viena (1993), Premiul al III-lea şi Premiul special al publicului la „Vercelli – Viotti” (1995), Premiul special al Concursului pentru tineri interpreţi de la Roma (1995), soprana Carmen Gurban deţine statutul de invitat permanent la toate instituţiile de profil din ţară şi din Europa, vocea sa parcurgând cu uşurinţă drumul de la fach-ul de coloratură lirică la cel spint, având un registru bogat, colorat, consistent, frumos şi mereu proaspăt.
Repertoriul său cuprinde toate titlurile de operă importante: „Carmen” de G. Bizet, „Marguerite” din “Faust” de Ch. Gounod, “Donna Anna” din “Don Giovanni” şi “Contesa” din “Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, “Mimi” din “Boema”, “Cio Cio San” din “Madama Butterfly”, “Lauretta” din “Gianni Schicchi”, “Sora Angelica”, “Liu” din “Turandot” şi “Floria Tosca” din “Tosca” de Giacomo Puccini, “Violetta Valery” din “Traviata”, “Aida” “Desdemona” din “Otello” “Alice Ford” din “Falstaff” “Amelia” din “Bal mascat” de G. Verdi, roluri din operetele: “Liliacul”, “Voievodul ţiganilor” de J. Strauss, “Văduva veselă” şi “Ţara surâsului”de F. Lehar, “Silvia” de E. Kalman sau lucrări vocal-simfonice de J. Brahms, L. van Beethoven, B. Britten, A. Dvorak, G. Fr. Haendel, J. Haydn, Fr. Mendelssohn-Bartholdy, G. Mahler, W.A. Mozart, G. Rossini,G. Verdi.
Deţine numeroase înregistrări la radio şi TV, dar şi pe CD: “Arias” de Ch. Gounod, G. Verdi şi G. Puccini la Radio Bucureşti, Requiem-ul de A. Dvorak cu Orchestra Radio din Cracovia şi “Traviata” de G. Verdi alături de Europa Symphony Orchestra Viena.

Observatii:
Soprana Carmen Gurban, solistă a Operei Naţionale Române din Cluj şi una dintre cele mai apreciate voci ale operei din ţară, a primit, la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, titlul de “doctor în muzică”.
Tema tezei de doctorat a fost psihologia personajelor de operă aflate în repertoriul internaţional şi pe partiturile sopranelor. Lucrarea s-a concentrat pe traseul psihologic al trei personaje: Violetta Valery din “La Traviata”, Aida din opera “Aida” – ambele de Giuseppe Verdi – şi Mimi din “Boema”, de Giacomo Puccini.
Teza de doctorat a fost coordonată de către profesorul universitar Gheorghe Râpă, cel care a mai condus în trecut doctoratele Marianei Nicolesco şi al lui Gheorghe Mogoşan.

Categorii pentru Carmen GURBAN:
Soprane
Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii!

Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!


OPTIUNI
Stiri opera
Grup stiri opera
Imagini opere din lume
Imagini opere Europa de Est
Imagini opere Europa de Vest
Imagini opere Europa de Nord
Imagini opere Asia
Imagini opere Australia
Imagini opere America de Nord
Imagini opere America de Sud
Wallpapere opere
Linkuri opera
Atentie!
Terenuri
Meditatii Cazare Avatare Jocuri Bancuri Sondaje Cursuri Craiova Dictionar Creare site

© Opera Nationala .RO

Dictionar   Meditatii   Creare site