Opera Personalitati Contact

Personalitati muzica
Orase
Orase Romania nasteri
Orase Romania decese
Orase (toate) nasteri
Orase (toate) decese
Judete
Judete nasteri
Judete decese
Zone
Zone Romania nasteri
Zone Romania decese
Zone (toate) nasteri
Zone (toate) decese
Tari
Tari nasteri
Tari decese
Diverse
Continente
Zodii
Inaintea Erei Noastre

Cristian MIHAILESCU


Personalitati Evenimente Adaugare Categorii Nationalitati Comentarii Cautare Linkuri

 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
Nume: MIHAILESCU
Prenume: Cristian
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Judet: Buzau
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
An: 1944
Data: 25 iulie
Zodie: Leu Leu
Cristian MIHAILESCU
In prezent are 75 ani.

Activitate:
Cristian Mihăilescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia Canto. Angajat ca solist la Opera Naţională din Bucureşti (tenor), a interpretat 47 de roluri de la Mozart la Stravinski, inclusiv Verdi, Puccini, Offenbach şi Johann Strauss.
În calitate de cântareţ a participat la numeroase festivaluri şi a susţinut concerte şi spectacole pe toate marile scene ale ţării. A înregistrat mai multe discuri şi a participat la numeroase emisiuni de radio şi TV. De asemenea, a participat la turnee artistice, care l-au purtat în Italia, Germania, Grecia, Spania etc. În Italia, la Pescara i s-a decernat Premiul "Pantheon".
A scris peste 1000 de articole de critică muzicală în majoritatea publicaţiilor de specialitate.

Cristian Mihăilescu a urmat cursurile postuniversitare de regie de operă ale Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. Este membru al Academiei Europene de Teatru Muzical de la Viena (singurul român) şi al Asociaţiei « Eurolyrica », ce reuneşte cei mai importanţi directori de operă din Europa (singurul român).
Din 1994 susţine cursul de regie "Cristian Mihăilescu", în Japonia, la Tokyo, Nagasaky, Saytama.

Regizor de notorietate internaţională a pus în scenă spectacole de operă în numeroase ţări, dintre care, cele mai recente sunt: "Madame Butterfly" la Nagasaki, "Balul mascat" la Tokyo, "Pescuitorii de perle" în Olanda, "Cosi fan tutte" şi "Carmen" la Toulon (Franta), “Elixirul dragostei” la Limoges (Franţa), “Rigoletto” la Pisa (Italia), Don Giovanni la Braşov (Romania).
A primit toate premiile pentru regie existente în România, pentru "Bărbierul din Sevilla" montat la Braşov. A primit, de asemenea, premiul "Regizorul Anului" decernat de Uniunea Compozitorilor, pentru "Otello"; Premiul Uniunii Criticii Muzicale pentru "Cel mai bun moment liric" ("I Capuletti ed I Montecchi", în 1997) şi Premiul "Cel mai bun spectacol al anului" pentru "Traviata" pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
Pe de altă parte, a fost distins cu alte premii cum ar fi: "Premiul pentru Management Artistic" în 1994 atribuit “Celui mai bun director” de operă din România. De două ori, în 1994 şi respectiv în 1996, Premiul "Omul de Cultură al anului". În anul 2002 a fost distins cu “Premiul de Excelenţă” al Fundaţiei pentru dezvoltare regională Transilvania.

Este frecvent invitat la colocvii şi seminarii internaţionale pe teme legate de specificul regiei de operă sau de modalităţi de gestionare a teatrului liric. În acest sens, un exemplu concludent îl constituie invitaţiile la Comisia franceză pentru UNESCO, de la Paris în anii 1998, 1999 şi 2000 şi la Viena, în anii 1999, 2000, 2001.
Din 1996 este membru permanent al juriului "Concursului Internaţional de canto" de la Marmande (Franţa) iar din 2003 face parte din juriul Concursului Internaţional de Canto de la Montreal (Canada). În septembrie 2006 a făcut parte din juriul Concursului Internaţional de Canto Jullian Gayarre de la Pamplona – Spania.

În 1992 a fost numit Director General al Teatrului Liric din Constanţa, devenit sub conducerea sa, Opera din Constanţa.
Din septembrie 2000 este Director General al Teatrului Liric Braşov care sub conducerea sa a devenit Opera din Braşov, un vis împlinit al artiştilor dar şi al melomanilor braşoveni.
Instituţia pe care o conduce a susţinut în stagiunea 2000 – 2001 un prestigios turneu pe 20 de scene din toată Germania. Cronicile entuziaste confirmă succesul de care s-a bucurat „Cosi fan tutte” de Mozart, în regia lui Cristian Mihăilescu. În doar patru luni colectivul Operei a fost invitat de trei ori să concerteze în capitala: în Piaţa Revoluţiei, pe scena unde a cântat Luciano Pavarotti; la Clubul Diplomaţilor în prezenţa a zeci de membrii ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti şi, în fine, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, Opera din Braşov fiind singura instituţie de gen din România care a primit o asemenea invitaţie onorantă. Abia întorşi de la Bucureşti, soliştii, corul, orchestra şi baletul Operei, sub bagheta regizorală a lui Cristian Mihăilescu, au inaugurat Bastionul Ţesătorilor, act de cultură ce a însemnat reintroducerea în circuitul artistic a unui loc istoric unic în ţara noastră.
În octombrie 2000 semnează regia mega spectacolului "IRIS - ATHENEUM", susţinut pe scena SĂLII PALATULUI - Bucureşti, în prezenţa a peste 5000 de spectatori, manifestare socotită de presă "Cel mai important moment cultural al ultimilor ani". În decembrie 2000 regizează un alt mega spectacol, « Felicia Filip şi invitaţii săi » pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
În 2002 montează „Carmen” la Opera din Braşov, spectacol prezentat pe 24 de scene din Germania şi Austria, cu un impresionant succes de public şi de presă.
În luna ianuarie 2003 regizează, spectacolul „Falstaff”, ultimul opus ce încoronează creaţia lui Giuseppe Verdi, spectacol ce a fost prezentat în lunile martie – aprilie 2003, pe scene din Austria, Germania şi Luxemburg.
La Opera Naţională din Bucureşti montează din nou „Falstaff” în martie 2003, titlu ce reapare pe prima scenă a ţării după aproape o jumătate de secol. Critica de specialitate din România consideră cele două montări cu ultimul opus verdian, de la Braşov şi Bucureşti evenimentele stagiunii 2002 – 2003.
Este directorul primei ediţii a FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE OPERĂ, OPERETĂ ŞI BALET – BRAŞOV, ajuns la a V- a ediţie în 2007.
În 2004 regizează pe scena Operei braşovene spectacolul “Don Pasquale” de Donizetti, care a fost prezentat în acelaşi an în Germania, Austria, Elveţia, Olanda şi Marea Britanie.
În noiembrie 2004 iscăleşte regia la „Povestirile lui Hoffmann” de J. Offenbach iar în februarie 2005 la „Pescuitorii de Perle” de G. Bizet. Cu aceste titluri s-a efectuat un lung turneu de 28 de reprezentaţii în Germania, Franţa, Elveţia, Olanda, Luxembourg.
În noiembrie 2005 realizează regia Spectacolului „DON GIOVANNI” de W.A. Mozart, PRIMUL SPECTACOL MULTIMEDIA de OPERĂ din România.
Pe 19 decembrie 2005 regizorul, Directorul General al Operei Braşov, a primit cel mai înalt titlu acordat în unanimitate de Consiliul Local al braşovenilor : CETĂŢEAN DE ONOARE al ORAŞULUI BRAŞOV.
Montarea sa cu „Don Giovanni”, primul spectacol multimedia de operă din România a fost prezentată cu mare succes în aprilie-mai în Germania şi Austria.
În noiembrie 2006 regizează „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti şi în martie 2007 „Norma” de V. Bellini, pe scena Operei Braşov.

Observatii:
Motto: "Sa nu faci niciodata spectacole bune! Sa faci intotdeauna spectacole exceptionale!"


Cristian Mihăilescu, directorul Operei Braşov este „Celebritatea anului 2010“
Directorul Operei Braşov a primit această disticţie la Gala Celebrităţilor. „De două ori pe an Clubul Celebrităţilor, din care fac parte, printre alţii Ion Ţiriac şi Ilie Năstase, acordă premii unor personalităţi care s-au distins, nominalizările fiind făcute de un juriu din care fac parte celebrităţi şi ziarişti. Anul acesta juriul a fost prezidat de Octavian Belu", a declarat Cristian Mihăilescu.
Alături de acesta au mai fost premiaţi: soprana Felicia Filip, regizorii Sergiu Nicolaescu, Cristi Puiu, Alexandru Darie, Cristian Mungiu, actorii Mircea Diaconu, Alexandru Arşinel, Adela Mărculescu, foştii mari sportivi Doina Melinte, Gabriela Szabo şi Ivan Patzaichin şi ziariştii Gabriela Vrînceanu Firea şi Cristian Brancu.

Categorii pentru Cristian MIHAILESCU:
Regizori
Tenori
Critici muzicali
Profesori de muzica
Directori de opera

Personalitati nascute in judetul Buzau
Personalitati nascute in tara Romania Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est


Personalitati aniversate la data de 25 iulie - Evenimente din data de 25 iulie
Personalitati nascute in zodia Leu Leu

Personalitati aniversate in anul 1944 - Evenimente din anul 1944

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii!

Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!Personalitati celebrate in 25 iulie

Cristian MIHAILESCU Cristian MIHAILESCU (1944-)
Cristian Mihăilescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia Canto. Angajat ca solist la Opera Naţională din Bucureşti (tenor), a interpretat 47 de roluri de la Mozart la Stravinski, inclusiv V ...

Alfredo CASELLA Alfredo CASELLA (1883-1947)
Pianist, dirijor, profesor, teoretician si compozitor. ...

Isaak Osipovici DUNAEVSKI Isaak Osipovici DUNAEVSKI (1900-1955)
Compozitor ...

OPTIUNI
Stiri opera
Grup stiri opera
Imagini opere din lume
Imagini opere Europa de Est
Imagini opere Europa de Vest
Imagini opere Europa de Nord
Imagini opere Asia
Imagini opere Australia
Imagini opere America de Nord
Imagini opere America de Sud
Wallpapere opere
Linkuri opera
Atentie!
Terenuri
Meditatii Cazare Avatare Jocuri Bancuri Sondaje Cursuri Craiova Dictionar Creare site

© Opera Nationala .RO

Dictionar   Meditatii   Creare site