Opera din Constanta - website oficial 2006-2010
Istoric

Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski" a fost īnfiintat īn 2004, prin reorganizarea institutiilor existente la acea data, Teatrul de Opera, Balet si Simfonic "Oleg Danovski" si-a cāstigat īnca din primul moment notorietatea, prin profesionalism si atractivitatea programelor stagiunii muzicale.

Alcatuit din Compania de Opera si Simfonic si Compania de Balet, Teatrul "Oleg Danovski" si-a propus sincronizarea si conlucrarea directa a celor trei companii īn spectacole de anvergura sustinute atāt īn Constanta, cāt si īn orasele judetului, ducānd astfel mesajul "Marii Muzici" īn tinutul Dobrogean, tranformāndu-l din tinut al vacantelor īn "Forum cultural".

Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski" beneficiaza īn toate compartimentele de un potential artistic de mare valoare, ceea ce a facut ca politica repertoriala sa cunoasca un mare reviriment.

Au fost realizate premiere cu spectacolele: "Liliacul de J. Strauss (īn limba romāna), "Don Giovanni"si "Nunta lui Figaro" de W.A. Mozart; baletele : "Giselle" de A. Adam, "Viata de artist" pe muzica lui J. Strauss "Peer Gynt" - muzica E. Grieg, coregrafia Gh. Koftun; "Max si Moritz" - colaj coregrafic īn viziunea coregrafica a lui Godrun Schwartz. si nenumarate Concerte simfonice.

S-au īntarit legaturile artistice nationale prin conlucrarea cu Academiile de Muzica, a caror absolventi au fost invitati sa concerteze ca solisti 
instrumentisti sau solisti vocali, īn opere sau lucrari vocal - simfonice; cu institutiile de opera din tara: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov si Craiova - a caror prim solisti au fost invitati sa interpreteze roluri principale īn spectacole de opera: Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Barbierul din Sevilla, Tosca, Madama Butterfly s.a., ducānd astfel mesajul artistic constantean īn īntreaga tara.

Multe din spectacolele de opera, balet si concerte simfonice au fost transmise integral pe posturile locale si nationale de televiziune.

Stagiunea camerala a teatrului a īnsemnat pentru prima data conlucrarea cu Uniunea de Creatie a Interpretilor din Romānia īn recitaluri instrumentale, vocale si corale.

Au fost īntreprinse de catre Compania de Balet turnee īn tara (īn aproape toate orasele mari) si strainatate: Germania (2004, 2005, 2006), cu spectacolele: "Cei trei muschetari", "Lacul lebedelor", Spargatorul de nuci" si de Compania de Opera, īn Germania (2005) cu spectacolele: "Liliacul", "Rigoletto", si "Don Giovanni", Spania (2006), "Madama Butterfly" si "Nunta lui Figaro" Olanda (2007).

Stagiunea Estivala pe care institutia noastra o prezinta pe scenele īn aer liber din statiunea Mamaia; "Seara vieneza, "Opera si opereta īn concert", "Broadway to night", "Cei trei muschetari", "Viata de artist" se bucura de o larga audienta si de mare succes la public si critica de specialitate.

Pentru perioada imediat urmatoare Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski" va propune publicului premiere cu opereta "Vaduva vesela"de F. Lehar, opera "Carmen" de G. Bizet, spectacolul pentru copii "Soldatelul de plumb" pe muzica lui D. Capoianu, Concerte educative pentru elevi, reluarea spectacolelor din repertoriul deja existent: "Bal mascat" si "Nabucco" de G. Verdi , "Elixirul dragostei" de G. Donizetti si Cavalleria Rusticana" de P. Mascagni; concerte simfonice cu invitati de prestigiu si repertoriu de mare popularitate.

Website neoficial - Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski" din Constanta nu este in nici un fel raspunzator pentru continut

Dictionar   Meditatii   Creare site