Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi s-a nascut în data de 10 octombrie 1813 la Le Roncole. Numele sau reprezinta o perioada de glorie în istoria teatrului muzical. Având talent muzical, parintii l-au trimis la Busetto sa studieze cu organistul Fernando Provesi. Fiind talentat, gaseste un sprijin dezinteresat la Antonio Barezzi - om înstarit si mare amator de muzica. Astfel obtine o bursa, care-i permite sa plece la Milano. Prezentându-se la examenul de admitere la conservator, este respins sub pretextul ca a depasit limita de vârsta. Va studia, în continuare, compozitia cu Vincenzo Lavigna, corepetitor la Teatrul Scala din Milano. Dupa moartea lui Provesi, se întoarce la Busetto, fiind numit dirijor al Societatii Filarmonice din localitate. Se casatoreste cu Margherita Barezzi, fiica protectorului sau si lucreaza la prima opera "Oberto, conte di San Bonifaccio". Este primul succes din îndelungata cariera a compozitorului italian.

 

Impresarul Merelli îi comanda trei opere, dintre care una comica, dar moartea sotiei si a celor doi copii fac ca aceasta lucrare sa fie un esec. Verdi nu a mai scris nici o opera comica, pâna la ultima sa creatie de acest gen, "Falstaff". Dupa pierderea suferita, Verdi a vrut sa paraseasca activitatea creatoare, dar libretul prezentat pentru Nabucodonosor îl atrage. Astfel, în martie 1842, are loc premiera operei "Nabucco", la Scala, cu un succes triumfal. În distributia spectacolului se afla si Giuseppina Streponi, care peste câtiva ani îi va deveni sotie.

Pentru Verdi începe o activitate intensa. El realizeaza o continuare a artei predecesorilor sai. Trece de la opera istorica, la melodrama lirica, ajungând la drama muzicala italiana, ceea ce reflecta personalitatea sa de neconfundat. Chiar daca unele din lucrarile sale nu se afla la nivelul capodoperelor, toate se bucura de aprecierea unui public larg. Amintim câteva titluri din creatia sa de opera: "Lombarzii" (1843), "Ernani" (1844), "Attila" (1846); "Macbeth" (1847); "Luisa Miller" (1849); "Rigoletto" (1851); "Trubadurul" (1853); "Traviata" (1853); "Vecerniile siciliene" (1855); "Simon Boccanegra" (1857); "Bal mascat" (1859); "Forta destinului" (1862); "Don Carlos" (1867); "Aida" (1871); "Otello" (1887); "Falstaff" (1893). În afara lucrarilor de opera, Verdi compune un cvartet de coarde, lucrari vocal-simfonice cu caracter religios si celebrul Requiem (1874), scris în memoria poetului italian Alessandro Manzoni.

Verdi traieste retras în vila sa de la Sant Agata, pastrând pâna la adânci batrânete o uimitoare putere de munca. Moare la Milano, în data de 27 ianuarie 1901, la vârsta de 88 de ani.


Dictionar   Meditatii   Creare site